Obsah článku
pszprofil

Rozvíjíme pro vás portál každý den. Přidejte se k nám a pomozte ostatním zlepšit se.

Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Půst jako lék

16 září, 2019

Meditace u jezera

Uložit článek

Zobrazit obsah článku

Když se řekne půst, spousta z nás si vybaví mučivé pocity hladu, jaké si jen člověk může představit. Přesto z nás někteří podstupují tuto cestu dobrovolně a co víc? S nevídanou radostí.

Proč půst vyzkoušet?

Odpovědí může být pocit, že svému tělu něco dlužíme, únava, vleklá nemoc, energie, která schází a která se po pár dnech půstu může opět navrátit. Řada lidí, kteří si půsty vyzkoušeli vyléčili velmi vážné zdravotní neduhy, jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, rakovina, různé formy autoimunitních poruch a další.

Půst však nemůžeme chápat jako všemohoucí lék. Vnímat jej lze jako dílek skládačky, dílek, který však není jediný. Neb vše je komplex a vzájemně se propojuje. Bylo by příliš pošetilé věřit, že samospásný půst vyléčí vše. Pokud nás navštívila nemoc, je třeba pochopit, proč se tak stalo. Přijít na to, kde jsme po celou tu dobu dělali chyby.

Pro mnohé jsou půsty obdobím klidu, obdobím, kdy okolní svět utichne, kdy je člověku dovoleno proniknout až k podstatě a najít odpověď na každou ze svých otázek.

Půst a psychika

Citová nejistota, strach, nenávist, žárlivost a honba za majetkem – to vše oslabuje nervový systém a vyčerpává tolik cenné zásoby těla. Žlázy s vnitřní sekrecí pak nejsou schopny udržet potřebnou rovnováhu látkové výměny, což může vést právě k oné nemoci, nervovému vyčerpání.

Půst můžeme pokládat za jeden z nejstarších způsobů léčení, který ovlivňuje nejen fyzickou, ale i psychickou kvalitu lidského zdraví. Pomáhá odstraňovat odpadní produkty látkové výměny, v nemocných a zanesených orgánech vyvolává autolýzu tuků, zvyšuje vyměšovací schopnost plic, jater, ledvin, kůže a sliznic.

Psychická spokojenost

Organismus během postních dní odpočívá, veškerou energii, kterou by za normálních okolností věnoval trávení, věnuje očistě a regeneraci, kdy spotřebovává to, co mu je nejméně třeba. Může se jednat o zbytečné tkáně, výrůstky, srůsty, nánosy na střevních stěnách a vnitřních orgánech, neduživé, slabé buňky a další útvary.

Při půstu je velmi brzy zřetelné, díky několika faktorům, jak rychle je tělo schopno samočistícího procesu. Již první den se sliznice dýchacího traktu znečišťuje, jazyk se pokrývá bělavým povlakem, dech jemně zapáchá, moč se zbarvuje a obsahuje usazeniny. Rovněž i tlusté střevo prodělává očistu. Žádný strach, vše je tolik žádoucí a ku prospěchu.

Klasickým půstem rozumíme hladovění s postupným pitím destilované vody, která je zbavena anorganických látek a dokáže tělo lépe čistit.

Co konzumovat při půstu

Jednou z variant však může být také očista zeleninovými, případně ovocnými šťávami. Díky takto doma vyrobeným šťávám (nezaměňujme prosím domácí šťávu za šťávu v papírovém obalu z obchodu), je tělo zásobeno důležitými vitamíny, minerály, stopovými prvky a enzymy, které přecházejí přímo do krve, takže nezatěžují trávicí soustavu. Pokud jsme si však vybrali klasický půst, nezapomínejme na vodu, které bychom měli vypít alespoň 30 ml na každý kilogram tělesné hmotnosti. Pití vody pomáhá tlumit pocity hladu, zároveň urychluje čisticí proces.

Podávání čaje

Jak dlouhý půst si zvolit

Nikde není psáno, kolik dní je třeba půstovat. Pokud zde člověk žije více méně zdravě, upřednostňuje zásadité potraviny, vyhýbá se klasickému cukru a přemíře rychlých sacharidů, využívá ovoce a zeleninu, chystá z nich štávy, strava je spíše vegetariánská až vegánská, tělo je zdrávo, dlouhodobějších půstů není třeba. Jeden den je však úžasným zpestřením týdne. Půst tedy může trvat několik dní, dokonce i týdnů. Může být jednorázový nebo periodicky se opakující. Půstní cyklus může být také rozložen do jednoho roku tak, že v každém týdnu je jeden, v každém měsíci tři a v roce deset půstních dnů. Ona délka však závisí na každém jednotlivci, jeho zdravotním stavu a účelu půstu.

Dříve, než s půstem začneme, zapomeňme na strach, jednoduše jej poztrácejme. Naše myšlenky utvářejí realitu, budeme – li v sobě živit strach, strach z nutkavého pocitu hladu, dle určitých nepsaných zákonů se tento pocit dostaví dříve, než je nutné. Namísto toho poprosme své tělo, připravme jej na půst, naprogramujme jeho každičkou buňku samouzdravovacím procesem. Tak jako voda disponuje samočisticí schopností, tak i naše tělo zvládne nemožné, pouze mu dát šanci.

Přesípací hodiny

Jak se před půstem stravovat a co během něj dělat?

Den před půstem je třeba přizpůsobit jídelníček tak, jak jsme zvyklí, porce nezmenšujte, neubírejte živiny. Půst může být velmi náročný, pokud předešlý den vynecháte večeři. Den půstu, pokud s touto činností začínáte, zkušený půstař již pak jednodenní hladovky zvládne zařadit mezi běžnou denní rutinu, zasvěťte pouze a jen sobě, nepracujte, odpočívejte, ztište tělo. Vhodným dnem může být například neděle. Pokud se dostaví hlad, napijte se čisté vlažné vody, užívejte jednotlivé doušky, dýchejte. Vyjde – li čas, vydejte se do přírody, dovolte, aby tento den plynul v rytmu jedné velké meditace.

Pokud časem hravě zvládnete jednodenní půst, můžete si jej protáhnout až na dva dny, posléze na tři, kdy jednou ročně, např. na jaře, můžeme vyzkoušet také půst týdenní.

Nespěchejte, snažte se naslouchat svému tělu, samo se časem stane natolik vnímavé, že si dokáže o půst i říci. Dlouhodobější půst však třeba konzultovat s ošetřujícím lékařem, během těchto dní se totiž vylučuje farmaceutická léčba, diabetikům se odebírá, případně snižuje množství aplikovaného inzulínu, upouští se od podávání léčiv.

Půst u diabetiků

Diabetikům se pak doporučuje pravidelné měření hladiny krevního cukru, zvláště u diabetu 1. typu, kdy je již produkce inzulínu beta buněk nulová, zde je pak třeba jednotlivé glykogenové dávky těla, které jsou během dne přeměňovány na glukózu, vyrovnávat velmi nízkými dávkami inzulínu. U diabetu druhého typu, povětšinou na klasické tabletkové léčbě se jednodenní půsty doporučují. Během těchto dní si unavený pankreas opravdu odpočine.

Měření hladiny krevního cukru

Zkušenosti s půstem a diabetes

Čtenářka, která je diabetikem 1. typu si vyzkoušela jednodenní půst a níže vám předkládáme její glykemický profil během půstovacího dne, bez jediné aplikace inzulínu:

07:00 – 5,4 mmol/l
10:00 – 6,5 mmol/l
13:00 – 4,9 mmol/l
16:00 – 4,5 mmol/l
19:00 – 4,7 mmol/l
22:00 – 4,5 mmol/l
07:00 – 3,9 mmol/l  

Po těchto jednodenních hladovkách tělo fungovalo úplně jinak, bylo klidnější, bystřejší, hladina krevního cukru rovnoměrnější. Nedocházelo k žádným výrazným výkyvům v podobě hypo a hyperglykémií, ani k váhovému úbytku. Tělo ušetřenou energii investuje do očistného procesu, který se dal pozorovat na pleti. Místy se její kvalita zhoršuje, během dvou dní však tento vedlejší efekt půstu odezní.

Příjemné jsou pak ranní glykémie, ze kterých mívá celá řada diabetiků velmi těžkou hlavu. Přitom jsou tyto hodnoty jedny z nejdůležitějších, jsou totiž obrazem toho, co se po celou noc v těle dělo. Následovně pak velmi výrazně ovlivňují i glykovaný hemoglobin.

Průběh lehčího postního dne u diabetes mellitus

Ráno:

  • 1 šálek vlažného bylinného čaje z fazolových lusků, kdy toto množství nahradí jednu jednotku inzulínu.

Dopoledne:

  • 1 sklenice čerstvé šťávy z kopřivy, okurky, celeru a 1 grepu. Okurka obsahuje látky prospěšné pro pankreas, důležité pro tvorbu inzulínu.

Poledne:

  • 1 sklenice čerstvé zeleninové šťávy, podobného složení jako dopoledne, navíc může být obohacena o cibuli a řeřichu potoční.

Odpoledne:

  • 1 šálek vlažného bylinného čaje z fazolových lusků

Večer:

  • 1 šálek ředěné šťávy z jednoho grepu, kopřivy a smetánky lékařské

Závěr a doporučení

Pokud se chystáte na svůj první půst, vyčkejte do jara, kdy vám napomohou první teplé sluneční paprsky, probouzející příroda vám dodá energii a vy tak překlenete první zvláštní pocity, které se během těchto okamžiků mohou objevit. Půst není otázkou žádné soutěže, naopak, je vaší volbou, i jeden půstující den v měsíci je fajn a dokáže tělu ulevit.

4/5 - (3 hodnocení)
Sdílejte článek s ostatními

Komentáře

Další články
Kvasinková infekce

Kvasinkové infekce se mohou plíživě vetřít do různých koutů našeho těla, od povrchové kůže a intimních oblastí až…

Kojení je jednou z nejkrásnějších a nejvzácnějších zkušeností, kterou může žena zažít s novým přírůstkem do rodiny. Ale…

Čerstvý vzduch

Kvalita vzduchu v místnosti může ovlivňovat nejen naši pohodu, ale také schopnosti vnímání a myšlení. V létě větráme obvykle často,…

Žena připravuje kávu v kávovaru

Když je spotřeba kávy vysoká Kávovary přichází do hry ve chvíli, kdy dojdete ke zjištění, že je u…

Jak vybrat nejlepší horkovzdušnou fritézu

Co je to horkovzdušná fritéza Nejsou tuky jako tuky. Zatímco od některých bychom se měli držet stranou, druhé,…

⭐Nejlepší krabičková dieta podle Poznej své zdraví⭐ Zdravé krabičky od NutritionPro si vás získají nejen svou chutí, ale…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma