Základní údaje

Recept ze dne

2 září, 2022

Čas

10 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

7_porci

Odhad za porci

22 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.
Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Avokádová pomazánka

Avokádová pomazánka

Pozornost upoutá barvou, chutí i výživovým profilem. Jestli ve vašem jídelníčku něco chybělo, pak bezpochyby avokádová pomazánka ve fitness verzi.

Avokádo už u nás dávno nepatří mezi méně známé druhy exotického ovoce. Díky celé řadě svých specifických vlastností získalo rychle na popularitě a stalo se ingrediencí, kterou najdete v mnoha receptech na zdravé pokrmy. Na rozdíl od jiných druhů ovoce totiž avokádo obsahuje poměrně hodně tuku – asi 15 %. Díky tomu je poměrně kalorické. Pro porovnání: 100 g jahod má 32 kcal, zatímco 100 g avokáda 160 kcal. Každopádně jsou to kalorie, které na váš stůl opravdu patří. Avokádo rozhodně nebude nést odpovědnost za to, že vám jsou těsné kalhoty. Na to jsou v ledničce a spíži úplně jiní experti.  

Základní údaje

Recept ze dne

2 září, 2022

Doba přípravy

10 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

7_porci

Odhad za porci

22 Kč
Postup
  • Avokádo rozkrojte na půl, vyndejte pecku a lžící vydlabejte dužinu. Tu pak v misce rozmačkejte vidličkou.
  • K rozmačkanému avokádu přidejte nadrobno pokrájenou cibulku, utřený česnek a olivový olej. Vše dobře rozmíchejte.
  • Nyní do pomazánky vmíchejte tvaroh a Lučinu.
  • Dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem.
  • Podávejte na celozrnném pečivu s čerstvou zeleninou.

Jak urychlit zrání avokáda

Ne vždy máte to štěstí, že koupíte avokádo ve tom správném stupni zralosti. Plody jsou často tvrdé a potřebují ještě čas, aby dozrály. Jak proces urychlit?

  • zabalte avokádo do papírového sáčku nebo novin a nechte ho v pokojové teplotě, během 3-4 dnů by mělo změknout;
  • když avokádo položíte na misku vedle banánu, urychlíte tím jeho zrání, vhodné k jídlu by pak mělo být už během jednoho až dvou dnů;
  • pokud se vám stane, že nezralé avokádo rozkrojíte, ještě není nic ztraceno. Vraťte obě poloviny k sobe, nechte pecku na místě a plod v plastovém sáčku dejte dolů do lednice.

Aby avokádo nezhnědlo

Znáte to jistě všichni, kteří máte s tímhle pozoruhodným ovocem zkušenosti. Dužina avokáda po nějaké době ztrácí svou charakteristickou zelenou barvu a hnědne. Pokud chcete servírovat avokádo návštěvě, není samozřejmě taková změna vítaná. Co s tím?

  • chraňte dužinu před přístupem vzduchu, tzn. používejte uzavíratelné nádoby;
  • přidejte do pokrmu citrónovou šťávu, omezí se tím aktivita příslušných enzymů a proces hnědnutí zpomalíte;
  • přidejte cibuli – i složky obsažené v cibuli oddalují nepříjemné hnědnutí.

Pro vás, kteří jste si právě připravili zdravou, chutnou avokádovou pomazánku podle našeho receptu, to v praxi znamená, že byste ji měli skladovat v uzavřené nádobě v lednici. Recept zahrnuje jak použití citrónové šťávy, tak cibule, takže v tomto směru splňujete všechny podmínky.

Jen bychom měli zdůraznit, že není možné zhnědnutí zcela zabránit, opravdu spíše celý proces zpomalíte. Ale je důležité vědět, že tím avokádo neztrácí na poživatelnosti a výživové hodnotě. Jde pouze o vizuální efekt.

Uložit recept

4.7/5 - (3 hodnocení)
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

107 kcal

Bílkoviny

3 g

Tuky

8 g

Sacharidy

7 g
Komentáře

Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma