Nutriční hodnoty na 100g
Kalorie
58.0 kcal
Bílkovin
1.0 g
Sacharidů
13.1 g
Vláknina
2.8 g
Tuků
0.8 g
Na základě dat z NutriDatabaze.cz, verze 8.20, ÚZEI, Praha.
E-BOOK
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.
Nutriční hodnoty na 100g
Kalorie
Bílkovin
Sacharidů
Vláknina
2.8 g
Tuků
Zelené kyselé ovoce skrývá uvnitř drobná černá semínka a na povrchu ho chrání hnědý chlupatý obal. Toto ovoce má svůj původ až v daleké Číně. Z Číny se kiwi později rozšířilo do Japonska až na Sibiř. Později se ale rozšířilo až na Nový Zéland, které se stalo jejich největším dodavatelem. Později je však předehnala Itálie, a tak dnes v České republice nalezneme především kiwi z Itálie díky levnějšímu dovozu a výhodnějšímu skladování.
Toto sytě zelené ovoce nemusí skrývat svůj vysoký obsah vitamínu C. Jeden jeho plod o velikosti přibližně slepičího vejce pokryje celou potřebnou denní dávku tohoto vitamínu. Vitamín C je zde dokonce až tak koncentrovaný, že jeho obsah předčí téměř veškeré ostatní ovoce. Tento vitamín také působí jako důležitý antioxidant, který působí proti stresu, pomáhá nám mít dobrou náladu a také působí pozitivně na naši schopnost se soustředit. Navíc je vitamín C skvělým pomocníkem v zimních měsících, kdy trpíme na rýmy, chřipky a veškerá nachlazení.
Svým obsahem vody se také dostává před většinu druhů ovoce. Jeho 84 % podíl vody z něj dělá nízkokalorickou pochoutku, na které si tak můžete pochutnávat téměř bez omezení. Kaloriemi se u něj však šetřilo. Na 100 g jich obsahuje pouze 58, a tak je ideální jako součást ovocných salátů a jiných chutných pokrmů. Jeho velmi kyselá chuť je však vylepšena velkým množstvím cukru. Ten zde plní více jak 10 % jeho obsahu, tzn. 13,1 g na 100 g ovoce.
Mimo vitamín C jsou zde i jiné vitamíny a minerály. Mezi ty hlavní můžeme počítat hořčík, který se společně s vitamínem C podílí na látkové výměně a působí jako zpevnění pro žíly a cévy. Společně také posilují náš imunitní systém a zlepšují stav našeho zraku.
U kiwi si na první pohled všimnete hnědé chlupaté slupky. Většina z nás ji loupe, ale není to vůbec nutné. Kiwi je totiž jedlé úplně celé. Můžete ho také konzumovat jak syrové, tak i tepelně upravené. Ač je jeho nejoblíbenější zpracování vlastně konzumace rovnou nijak neupraveného ovoce, najdou se i tací, kteří z kiwi připravují velmi lahodné pokrmy. Kiwi dělá krásnou ozdobu na šlehačkových dortech nebo dezertech, kdy s kiwi naskládá na povrch dortu a zalije se průhledným želé. Dezert tak bude nejenom chuťově neodolatelný, ale bude také lahodit našemu oku. Dále je můžete i sušit v domácích sušičkách na ovoce, k výrobě koktejlů nebo dnes tolik oblíbených smoothie.
Recept, který si zajisté nesmíte nechat ujít, je recept na kiwi marmeládu. Tato marmeládu bude spíše kyselejší, ale pokud vám kyselejší chutě nevadí, bude pro vás opravdovou lahůdkou.
Na kiwi marmeládu budete potřebovat 500 g zralých kiwi, 500 g cukru, 2 lžíce citronové šťávy a 10 g pektinu.
Kiwi je velmi zajímavé svým pěstováním. Na jedné liáně může dozrát až 200 kg tohoto ovoce.
Kiwi se původně jmenovalo čínský angrešt díky jejich podobné chuti. Podle ptáka z Nového Zélandu jménem kivi poté dostalo svůj obchodní název kiwi.
Ač se to může zdát, neexistuje jich pouze jedna odrůda. Setkat se můžete s kiwi zeleným i zlatým. Zlaté se od zeleného liší svojí sladší chutí, jemnější slupkou a tím také horším skladováním. Spousta pěstitelů tak u zlatého kiwi stále preferuje ruční sběr nad tím mechanizovaným.
Líbí se vám surovina? Sdílejte ji s ostatními
Recepty se surovinou
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.
Vyhledávání
Prvotřídní lipozomální vitamíny