Banánový chléb se stal hitem posledních let. Mluvíme o ideální snídani, svačině a třeba také večeři, kterou si hravě zvládnete upéct během chvilky u sebe doma. Ingrediencí není potřeba mnoho a nahoru si lze po ukrojení dát cokoli, co máte rádi. Nejoblíbenější kombinace je s arašídovým máslem a ovocem, ale není to nutně povinností. Pokud jste tento vynikající chlebík zatím nevyzkoušeli, přinášíme vám rovnou několik receptů, z nichž si stačí zvolit jeden.
Banánový chléb – klasický recept
Pokud jste v minulosti banánový chléb nevyzkoušeli, začít byste měli s naprostou klasikou. Ta obsahuje klasický cukr místo medu, který zase obsahují spíše ty zdravější alternativy. Tak vzhůru do pečení!
Co budete potřebovat:
- 250g hladké mouky
- ¾ jedlé sody
- 1 čajové lžička kypřícího prášku
- 200g cukru
- ¾ mletého muškátového oříšku
- 1 čajová lžička soli
- 3 vejce
- 4 zralé banány
- 200g rozpuštěného másla
Jak postupovat?
Ze všeho nejdříve si vymažeme formu nebo ji vysteleme pečicím papírem. Předehřejeme troubu zhruba na 180 stupňů a poté se pustíme do přípravy těsta. V jedné míse smícháme veškeré sypké ingredience, v druhé pak rozmačkáme banány a přidáme vejce. Tuto směs následně promícháme s druhou připravenou, a nakonec přidáme rozpuštěné máslo.
V dalším kroku vylijeme těsto do připravené formy a pečeme zhruba 70 minut.
Chleba lze péct přímo z banánové mouky
Velkým trendem je péct tento chléb přímo z banánové mouky. Mluvíme o mouce vyrobené z nezralých brazilských banánů, která má řadu zdravotních benefitů. Například vyvažuje hladinu cukru v krvi, je výjimečným zdrojem vlákniny a obsahuje méně kalorií čili jde ruku v ruce s vaším hubnutím.
Co budete potřebovat:
- 1 hrnek banánové mouky
- 5 vajec
- 100ml kokosového oleje
- 3 čajové lžičky kmínu
- 1 čajová lžíce psyllia
- Špetka soli
Jak postupovat?
V tomto případě nemluvíme o tak sladké alternativě, jakou je výše uvedený banánový chlebík. Tento (připravený z banánové mouky) může být skvělou náhražkou klasického chleba, kterého běžně kupujete v pekárnách.
Postup přípravy je však stejně jednoduchý – v míse si smícháme veškeré ingredience a poté těsto necháme zhruba dvacet minut odpočinout. Mezitím si vysteleme formu pečícím papírem a po odpočinutí chléb pečeme v troubě necelou hodinu.
I vegani si mohou upéct banánový chlebík
Pokud patříte k veganům čili se vyhýbáte všemu, co pochází ze zvířat, máme pro vás dobrou zprávu. Existuje i veganská alternativa oblíbeného pokrmu. Jak na ni?
Co budete potřebovat:
- 1 hrnek mouky
- ¼ hrnku pšeničné mouky
- 1 čajová lžička kypřícího prášku
- 3 zralé banány
- ½ hrnku cukru (třtinového nebo lze nahradit jiným sladidlem)
- ½ hrnku sójového čistého jogurtu
- ½ hrnku rostlinného oleje
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Jak postupovat?
Banánový chléb vegan si zamilujete nejen proto, že je bez vajec a mléčných výrobků, ale také pro jeho vynikající chuť. Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu a formu vystelete pečicím papírem. Smícháme opět veškeré ingredience (nezapomínáme na přednostní rozmačkání banánu vidličkou) a hotovou směs vylijeme do připravené formy.
Následovně pečeme zhruba hodinu.
I bez mouky to jde!
Žijete zdravým životním stylem, proto hledáte recept na banánový chléb bez mouky? Jeden pro vás máme! A je opět výtečný!
Co budete potřebovat:
- 200g pomletých ovesných vloček
- 50g nasekaných oříšků
- 3 zralé banány
- 2 vejce
- 2 čajové lžičky sirupu (ideálně javorového, ale může být také čekankový či jiný) či medu
- 2 polévkové lžíce nízkotučného mléka
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička mleté skořice
Jak postupovat?
Prvním krokem z postupu je rozmačkání banánů, ke kterým následně přidáme ostatní ingredience. Těsto vylijeme do připravené formy (stejně jako u ostatních postupů, i nyní si formu vysteleme pečicím papírem). Nakonec chléb pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů zhruba čtyřicet minut.
Banánový chléb zdravě a bez cukru
Závěrem pro vás máme recept na banánový chléb bez cukru. Je totiž možné, že se aktuálně nacházíte v hubnoucím módu, přesto vás takzvaně honí mlsná. Jak tedy na něj?
Co budete potřebovat:
- 4 zralé banány
- 3 vejce
- 180g ghí másla
- ¼ čajové lžičky himalájské soli
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- ½ čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 230g celozrnné mouky
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Jak postupovat?
Postup se opět nebude nijak extrémně lišit od výše zmíněných. Ze všeho nejdříve si rozmačkejte banány v míse, k nim přidejte vejce a v druhé míse smíchejte ostatní zbylé ingredience. Poté obě směsi promíchejte a vylijte do předem vystlané formy na banánový chléb.
Pečeme v troubě na 170 stupňů asi hodinu.