Obsah článku

O autorovi

pszprofil
Rozvíjíme pro vás portál každý den. Přidejte se k nám a pomozte ostatním zlepšit se.

Poznej své zdraví

E-BOOK

ebook

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Další články

Recept na Low Carb (nízkokalorické) cuketové placky

Recept na low carb cuketové placky
Obsah článku

Cuketa sama o sobě je velice zdravá letní plodina, kterou lze bez problémů vypěstovat na zahrádce, abyste se ujistili o její kvalitě, nebo při nedostatku je můžete koupit v obchodě za podobnou cenu, jako brambory. Skládá se z 91 % z vody a najdete v ní spoustu vitamínů a minerálních složek. Je snadno stravitelná a není mastná. Cuketa také pozitivně ovlivňuje činnost srdce, ledvin a trávicího ústrojí. Je poměrně nízkokalorická a lehko se z ní nasytíte. Je všeobecně označována za „lehké jídlo“.

Placky nesmažíme, nýbrž pečeme, abychom ušetřili co nejvíce na kaloriích a udělali je tak co nejzdravější. Pokud ale máme mlsnou, tak můžeme při přípravě na pečení pomazat pečící papír na plechu máslem, kokosovým olejem nebo ghee. Ono nám to koneckonců téměř neuškodí.

Pokud ale přesto chcete raději smažit, tak vám dám nápovědu v kapitole možnosti. Smažené sice nejsou tak zdravé, ale můžete je i jednoduše odtučnit s tím, že se zachovají svou skvělou chuť, což jistě mlsouni ocení.

  • Celková doba přípravy i pečení: 45 minut
  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost: jednoduchá
  • Autor: Jarmila Rysplerová

Ingredience

  • 1 kg cukety
  • 1 lžíce soli
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky, nebo oregana
  • Možné ingredience
  • Sádlo, nebo ghee (přepuštěné máslo)
  • Olej na smažení
  • Mouka

Postup pro cuketové placky low carb

Toto množství vyjde tak na 2 porce. Pokud tedy máte partnera, který by také chtěl jíst low carb a zdravě, tak je to ideální. Celková doba přípravy i pečení je samozřejmě podle vaší schopnosti. Napoprvé to bude tak na 45 minut.

Předem připomínám, ať si nahřejete troubu na 190 stupňů Celsia.

  1. Vezmeme cuketu. Pokud je cuketa starší, tak z ní vydlabeme semínka, načež jí oloupeme a nastrouháme ji na velkém (hrubém) struhadle. Poté ji nasolíme a necháme 5, nebo i více minut „vypotit“ ať sama vypustí co nejvíce vody. Pak si rozstrouhanou, vypocenou a nasolenou cuketu vezmeme a vymačkáme z ní co nejvíce vody, která tam zůstala. Z původního kila by mělo být po vymačkání nanejvýš 500 g.
  2. Vezmeme si velkou mísu, ve které budeme tvořit těsto. Dáme tam nastrouhanou, vyždímanou a nasolenou cuketu a k ní vejce, rozdrcený česnek a jako koření majoránku, nebo oregano. Pokud chcete více neutrální chuť, tak můžete rozdrcený česnek a koření vynechat zcela vynechat. Solit více není třeba, protože posolení cukety stačilo.
  3. Pokud je těsto moc mokré, nedrží pohromadě, a nevíte co s ním, tak jako poslední záchrana může posloužit trocha mouky, nejlépe hladké. Z doslechu ale vím, že vzhledem k nevýrazné chuti cukety (pokud jste nedávali moc koření) je možno těsto zahustit téměř čímkoliv, třeba i sýrem.
  4. Dále si vezmeme plech s pečícím papírem, kterým můžete trochu pomazat sádlem, nebo ghee a na něj dáme těsto do tvaru malých placek. Jen co jsme hotovi, tak dáme cca. na 20 minut péct. Poté placičky ještě obraťte a dejte na pár minut péct, ať jsou dokonale opečené ze všech stran.

Máme hotovo a jdeme servírovat.

Možnosti

Pokud nechcete cuketové placky péct, tak je můžete i smažit. Jednoduše vezmeme pánev a po rozpálení na ni dáme olej na smažení, nebo zdravější variantu: sádlo či kokosový olej Poté placku dáme na pánev. Otáčíme teprve až se placka osmaží a na spodu bude tmavá kůrka, to aby se při otáčení a manipulování nepotrhaly. Celkově to potrvá kratší dobu, asi 35 až 40 minut a porce budou stále 2.

Zbývá již jen servírovat. Oba druhy placek – pečené a smažené jsou low carb a celkově lehké jídlo. Můžete je dát jako přílohu k masu, salátu, nebo i jako hlavní chod doplněný nějakou omáčkou. Pro vaši jistotu si tyto placky mohou dát opravdu všichni a budou je zbožňovat i děti. Jsou skvělé na zdraví, takže je jezte dle uvážení.

Lepší v troubě, nebo na pánvi?

Cuketové placky v troubě jsou zdravější a méně pracné. Zato zase na pánvi jsou zase křupavější, o něco chutnější a více připomínají bramboráky, jen zdravější. Pokud ale při smažení se chcete zbavit přebytečného tuku, tak si můžete placky „odtučnit“ pomocí ubrousků. Jednoduše vezmete 2 ubrousky a mezi ně placku a tlačíte je k sobě, dokud placka nevypustí dostatek tuku.

Přeji dobrou chuť!

4.5/5 - (2 hodnocení)

Sdílejte článek s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Nejnovější články

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.