29 února, 2020
Rozvíjíme pro vás portál každý den. Přidejte se k nám a pomozte ostatním zlepšit se.

Strava budoucnosti, jak bude vypadat?

To, že se stravování do budoucna změní, je odborníkům jasné. Změna bude muset nastat kvůli klimatickým změnám, dostupnosti potravin i životnímu stylu.
Je zřejmé, že přijímáme více kalorií, než stíháme spálit. Česká kuchyně byla vytvořena pro rolníky těžce pracující na poli či dřevorubce v lese. Dnes prosedíme celé dny u počítačů, televizorů a mobilních telefonů. Navíc našim předkům stačily brambory s hrnkem mléka, zatímco my si dáme litr přeslazené Coca-coly a fastfood s maximem kalorií a minimem živin. Co bude stravou budoucnosti? Představy se liší.
Finger food
Takzvané Fingerfood jsou pokrmy o velikosti jednoho až dvou soust. Máte si je maximálně vychutnat, ale nepřejíst se a ke konzumaci nepotřebujete příbor. Pokrmy se podávají na rautech, galeriích a na degustacích, kde lidé korzují a konverzují.
Finger food se vyznačuje i originálním servírováním mini dezertů, chuťovek a koktejlů do stylových obalů z velmi pevného materiálu imitujícímu sklo.
Molekulární gastronomie
Molekulární gastronomie neboli technoemociální kuchyně používá stejné suroviny jako ta klasická, ale liší se postupy, jako je nízkoteplotní vaření ve vakuu Sous-vide, emulgování, mražení tekutým dusíkem nebo přidávání látek rozkládajících strukturu suroviny. Pokrmy s novým skupenstvím chutnají jako známé pokrmy. Molekulární koktejly se připravují pomocí molekulární mixologie. Využívá se znalostí z oblasti fyziky a chemie, vznikají lahodné chutě a fascinující vzhled pokrmů.
Instantní pokrmy
Při dnešním životě ve shonu nestíháme jíst. Můžeme proto vsadit na stravu v prášku. Dá nám dostatek energie a nemusíme hladovět, když si zapomeneme jídlo doma. Prášek smíchaný s vodou nahradí plnohodnotné jídlo. České výrobky obsahují čistě rostlinné suroviny a jsou veganské. Složení pokryje denní nutriční požadavky a jedna porce má asi 400 kcal. Celodenní strava obsahující 5 porcí má 2 000 kcal.
Mana
Mana spoléhá více na čisté izoláty surovin, jako je čistá sójová bílkovina či maltodextrin. Obsahuje 35 % sacharidů, 20 % proteinů a 45 % tuků a zahrnuje olej z řas s omega-3 mastnými kyselinami, tedy EPA a DHA, které přijímáme z ryb. Konzistencí připomíná řídkou krupičnou kaši a má sladko slanou chuť.
Anapur
Anapur více sází na surové ingredience, jako je ovesná a sójová mouka, ořechy, droždí nebo kokos. Obsahuje 40 % sacharidů, 26 % proteinů a 34 % tuků. Jde o tradiční rostlinné omega-3 MK, tedy ALA z ořechů a semínek. Chutí připomíná vodu s rozmixovanými ořechy, semínky a vločkami a obsahuje malé kousky.
Hmyz plný proteinůCvrčci, mouční červi nebo sarančata obsahují minimálně 50 % bílkovin, ze kterých mnohé patří mezi esenciální a nepostradatelné pro naše tělo. Obsahují zdravé tuky, které složením připomínají rybí tuk a méně nasycených mastných kyselin, čímž jsou zdravější než třeba vepřové maso a sádlo. Hmyz navíc obsahuje minerální látky. Každý druh i jeho vývojové stadium je po nutriční stránce něčím zcela výjimečné. Vyzkoušejte třeba pečení z cvrččí mouky, kterou v jídle nepoznáte.
Představte si, že se vrátíte tisíce let zpátky do doby, kdy naši předci lovili zvěř a sbírali plody…
Redukce celulitidy, elastická pokožka, hladké tělo – mnoho z nás po tom touží, ideálně za použití přírodní metody.…
Vrásky – drobné linie, které se na naší pleti objevují jako připomínka času, životních zážitků i starostí. Ať…
Zatímco někteří otěhotní bez obtíží, jiní čelí dlouhým měsícům nejistoty. Pojďte se s námi podívat na možnosti, jak…
Proč je pro hokejisty tak důležitá zdravá a vyvážená strava V každodenním životě má strava velký vliv na…
Také si pamatujete, když vám bylo špatně, jak rodiče nebo doktor hned koukli na váš jazyk? Ten vám…