29 února, 2020
Rozvíjíme pro vás portál každý den. Přidejte se k nám a pomozte ostatním zlepšit se.

Strava budoucnosti, jak bude vypadat?

To, že se stravování do budoucna změní, je odborníkům jasné. Změna bude muset nastat kvůli klimatickým změnám, dostupnosti potravin i životnímu stylu.
Je zřejmé, že přijímáme více kalorií, než stíháme spálit. Česká kuchyně byla vytvořena pro rolníky těžce pracující na poli či dřevorubce v lese. Dnes prosedíme celé dny u počítačů, televizorů a mobilních telefonů. Navíc našim předkům stačily brambory s hrnkem mléka, zatímco my si dáme litr přeslazené Coca-coly a fastfood s maximem kalorií a minimem živin. Co bude stravou budoucnosti? Představy se liší.
Finger food
Takzvané Fingerfood jsou pokrmy o velikosti jednoho až dvou soust. Máte si je maximálně vychutnat, ale nepřejíst se a ke konzumaci nepotřebujete příbor. Pokrmy se podávají na rautech, galeriích a na degustacích, kde lidé korzují a konverzují.
Finger food se vyznačuje i originálním servírováním mini dezertů, chuťovek a koktejlů do stylových obalů z velmi pevného materiálu imitujícímu sklo.
Molekulární gastronomie
Molekulární gastronomie neboli technoemociální kuchyně používá stejné suroviny jako ta klasická, ale liší se postupy, jako je nízkoteplotní vaření ve vakuu Sous-vide, emulgování, mražení tekutým dusíkem nebo přidávání látek rozkládajících strukturu suroviny. Pokrmy s novým skupenstvím chutnají jako známé pokrmy. Molekulární koktejly se připravují pomocí molekulární mixologie. Využívá se znalostí z oblasti fyziky a chemie, vznikají lahodné chutě a fascinující vzhled pokrmů.
Instantní pokrmy
Při dnešním životě ve shonu nestíháme jíst. Můžeme proto vsadit na stravu v prášku. Dá nám dostatek energie a nemusíme hladovět, když si zapomeneme jídlo doma. Prášek smíchaný s vodou nahradí plnohodnotné jídlo. České výrobky obsahují čistě rostlinné suroviny a jsou veganské. Složení pokryje denní nutriční požadavky a jedna porce má asi 400 kcal. Celodenní strava obsahující 5 porcí má 2 000 kcal.
Mana
Mana spoléhá více na čisté izoláty surovin, jako je čistá sójová bílkovina či maltodextrin. Obsahuje 35 % sacharidů, 20 % proteinů a 45 % tuků a zahrnuje olej z řas s omega-3 mastnými kyselinami, tedy EPA a DHA, které přijímáme z ryb. Konzistencí připomíná řídkou krupičnou kaši a má sladko slanou chuť.
Anapur
Anapur více sází na surové ingredience, jako je ovesná a sójová mouka, ořechy, droždí nebo kokos. Obsahuje 40 % sacharidů, 26 % proteinů a 34 % tuků. Jde o tradiční rostlinné omega-3 MK, tedy ALA z ořechů a semínek. Chutí připomíná vodu s rozmixovanými ořechy, semínky a vločkami a obsahuje malé kousky.
Hmyz plný proteinůCvrčci, mouční červi nebo sarančata obsahují minimálně 50 % bílkovin, ze kterých mnohé patří mezi esenciální a nepostradatelné pro naše tělo. Obsahují zdravé tuky, které složením připomínají rybí tuk a méně nasycených mastných kyselin, čímž jsou zdravější než třeba vepřové maso a sádlo. Hmyz navíc obsahuje minerální látky. Každý druh i jeho vývojové stadium je po nutriční stránce něčím zcela výjimečné. Vyzkoušejte třeba pečení z cvrččí mouky, kterou v jídle nepoznáte.
Objevte svět zeleného čaje – nápoje s tisíciletou historií, který fascinuje svou jemnou chutí, hlubokými tradicemi a pozoruhodnými…
Přerušovaný půst – dvě slova, která začínají rezonovat v oblasti výživy a zdraví více než kdy dříve. Možná…
Sametové lokny, zářivá hříva nebo snad podpora růstu vašich kadeří? Všechno začíná u správného oleje na vlasy. Vlasy…
⭐Nejlepší krabičková dieta podle Poznej své zdraví⭐ Zdravé krabičky od NutritionPro si vás získají nejen svou chutí, ale…
Pokud se věnujete nějaké sportovní aktivitě, možná už jste narazili na informaci, že pro lepší regeneraci po výkonu…
Tea tree olej má nespočet možností využití. Hodí se na aromaterapii, pro péči o zdraví pokožky a sliznic…