20 dubna, 2023
Obsah článku
Rozvíjíme pro vás portál každý den. Přidejte se k nám a pomozte ostatním zlepšit se.
Recepty
Další články

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma
Chemie v kuchyni – na co si dát pozor při vaření

Obsah článku
Zdravé jídlo nás může udělat šťastnými. Mnoho lidí si uvědomuje důležitost vyvážené stravy – to, co vaříme a jíme, má velký vliv na naše celkové zdraví. Zdravá strava však není jen o výběru správných potravin, ale také o tom, jakým způsobem jsou připravovány, v jakém prostředí či podmínkách.
Pro zdravou a vyváženou stravu je důležité dbát na správné způsoby přípravy pokrmů. Místo smažení můžete zkusit oblíbené pokrmy například vařit v páře nebo péct, což sníží množství tuků v jídle a zachová více živin a vitamínů. Populárním se stává např. i pečení v páře, což umožňují moderní trouby.
Důležité je ovšem také, zda je naše kuchyň čistá, zda je v kuchyni čistý vzduch a má správnou vlhkost, k čemuž pomohou nejen čističky vzduchu, ale i pokojové rostliny se schopností čistit vzduch.
Během vaření také často zapomínáme, že chemie hraje důležitou roli v procesu přípravy jídla. Je důležité být obezřetní při používání určitých potravin a přísad, druhů nádobí i spotřebičů.
Jaké látky se uvolňují při vaření na plynovém sporáku?
Při vaření na plynovém sporáku se uvolňují oxid uhelnatý, oxid dusičný a uhličitý, které mohou vážně ohrozit zdraví. Pokud vaříte na plynovém sporáku, měli byste mít vždy dobře větranou kuchyň, okno nebo dveře do kuchyně byste měli nechal otevřené a používat výkonnou digestoř. Pokud si chcete být jisti, můžete si pořídit měřič koncentrace plynu.
Problémem je, že určité množství oxidu uhelnatého uniká ze starších typů plynových sporáků, i když zrovna nejsou zapnuté, další ohrožení představují staré plynové trouby, které mohou navíc uvolňovat částice formaldehydu.
Všechny tyto prvky se postupně ukládají v lidském těle a dlouhodobě představují riziko rakovinného bujení, respiračních a kardiovaskulárních onemocnění. Největší riziko je v malých špatně větraných bytech se starými plynovými spotřebiči, proto zvažte, zda třeba i vašim rodičům nebo prarodičům nepořídit moderní spotřebiče a nenaučit je zásadám pravidelného větrání.
Jaké materiály jsou vhodné na vaření, pečení a skladování potravin?
Pokud hledáte materiály nádobí vhodné na vaření a pečení, měli byste se zaměřit na kvalitní skleněné či kovové. Nerezová ocel a litina jsou ideální například na pánve a hrnce, protože jsou odolné, pevné a bezpečné. Také se lehce nepoškrábou a snadno se udržují.
Naopak byste se měli vyhýbat levným plastovým a hliníkovým nádobám, protože se mohou deformovat, roztavit nebo uvolňovat škodlivé chemikálie při vyšších teplotách. Ve zkratce – pořiďte si nádobí, které nereaguje chemicky s přísadami, odolává vysokým teplotám a je dlouhodobě použitelné.
Hliník
Pravděpodobně jste slyšeli, že nádobí z hliníku může reagovat s kyselinami, solí a dalšími prvky v jídle, což může vést k uvolňování nebezpečných látek do vaší stravy. Malé částice hliníku uvolňující se z nádobí se postupně ukládají do těla a mohou způsobit problémy s trávením, nervovým a reprodukčním systémem.
Olovo a kadmium
Také nádobí ze skla, porcelánu nebo keramiky může být nebezpečné – glazury na porcelánu a podobné ozdobné prvky mohou uvolňovat malé množství těžkých kovů (kadmia a olova), proto se vždy ujistěte, že podobné ozdoby nejsou z vnitřní strany nádobí.
Teflon
Pánve z teflonu, dříve tak oblíbené, jsou dnes kritizovány z dobrého důvodu – při teplotách nad 250 °C se částečky teflonu neboli polytetrafluoretylenu začínají rozkládat a při teplotách nad 360 °C se uvolňují do vzduchu vysoce nebezpečné výpary.
Nylon
Nádobí z typicky černého plastu – například naběračky, vařečky a podobně může obsahovat nylon, ze kterého se zahřátím mohou uvolňovat těžce karcinogenní látky způsobující např. mutace genů.
Ftaláty
Jako změkčovadla při výrobě plastů se používají estery kyseliny ftalové – ftaláty. Nejčastěji se používají při výrobě PVC a podobných materiálů, ze kterých se uvolňují.
Člověk je může vdechnout z výparů z linolea, podlahy, plastového ubrusu, holínek, pláštěnek apod. Také mohou projít skrze sliznice jako součást plastových zdravotnických nebo erotických pomůcek nebo se dostanou do těla v jídle – například plastové sáčky a obaly potravin, balené vody, dokonce i některé lihoviny a potraviny s vysokým obsahem tuku je obsahují už jako součást.
Skrze hadice na zalévání zeleniny a podobně se dostávají do půdy. Po vyloučení člověkem do odpadních vod se dostávají do celého koloběhu vody. Jsou zkrátka všude. Jak u dětí, tak u dospělých ohrožují funkce jater a ledvin, způsobují alergie a astma. Snižují produkci testosteronu i spermií, způsobují neplodnost a ohrožují vývoj plodu těhotných; nejrozšířenější z ftalátů – DEHP je považován za reprodukčně a vývojově toxickou látku.
Bisfenol A (BPA)
Bisfenol A, zkráceně BPA je sloučenina, která se také používá při výrobě plastů. Jeho celosvětová produkce činí kolem tří milionů tun ročně a bohužel stále roste, přestože vědeckými studiemi bylo dokázáno, že způsobuje rakoviny prsu, cukrovku, onemocnění srdce, negativně ovlivňuje imunitní systém člověka, vývoj malých dětí i plodu těhotných.
Skrze plastové obaly, víka, plechovky, jednorázové kuchyňské nádobí a podobné levné plastové výrobky se dostává rovnou do těla. Rozhodně doporučujeme používat kojenecké lahve BPA Free a kvalitní materiály na nádobí – skleněné, dřevěné, keramické a levným plastovým obalům se vyhýbat co nejvíce.
Čím nádobí umývat a čistit v kuchyni?
Udržování čistoty v kuchyni je klíčové pro zachování zdraví. Vybrat správné čistící prostředky je ale rozhodující pro to, abyste se vyhnuli zbytečným chemikáliím v domácnosti. Existuje více možností.
Překvapivě účinné jsou tradiční prostředky našich babiček – ocet, citronová šťáva a jedlá soda a dalších přírodní alternativy – odstraňují zápach, vyčistí skvrny a zaschlé nečistoty, působí proti plísni a desinfikují.
Stejně tak existuje řada speciálních produktů, které jsou vyvinuty pro čištění kuchyňského nádobí, sporáků a pečících plechů – a přitom jsou certifikovány jako ekologické. Při výběru účinných a zároveň šetrných čistících prostředků je vždy lepší volit produkty, které jsou také šetrné k životnímu prostředí a vašemu zdraví.
Obecná doporučení pro zdravější prostředí v kuchyni
- Myslete na pravidelné větrání a výkonnou digestoř. Úplně ideální možností je zavedení systému centrálního větrání s rekuperací tepla.
- Nezapomínejte také na vhodné klima – dobrou vlhkost vzduchu a vhodnou teplotu v domácnosti. Můžete si do kuchyně pořídit květiny, budou čistit škodliviny ze vzduchu a na listech zachytí formaldehyd a některé těžké kovy. Třeba fíkus, dracenu, monsteru, begonii.
- Raději se snažte vyhnout grilování, fritování a smažení jídla na vysoké teploty, při kterých vznikají karcinogeny, a pokud už smažíte, zajistěte vždy dobrou ventilaci vzduchu.
- Používejte kvalitní materiály nádobí, které neuvolňují škodliviny. A snažte se vyhnout jednorázovým plastům.
E-book - 12 efektivních
cviků na břicho
