Obsah článku
pszprofil

Rozvíjíme pro vás portál každý den. Přidejte se k nám a pomozte ostatním zlepšit se.

Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Chemie v kuchyni – na co si dát pozor při vaření

20 dubna, 2023

Chemie v kuchyni

Uložit článek

Zobrazit obsah článku

Zdravé jídlo nás může udělat šťastnými. Mnoho lidí si uvědomuje důležitost vyvážené stravy – to, co vaříme a jíme, má velký vliv na naše celkové zdraví. Zdravá strava však není jen o výběru správných potravin, ale také o tom, jakým způsobem jsou připravovány, v jakém prostředí či podmínkách.

Pro zdravou a vyváženou stravu je důležité dbát na správné způsoby přípravy pokrmů. Místo smažení můžete zkusit oblíbené pokrmy například vařit v páře nebo péct, což sníží množství tuků v jídle a zachová více živin a vitamínů. Populárním se stává např. i pečení v páře, což umožňují moderní trouby.

Důležité je ovšem také, zda je naše kuchyň čistá, zda je v kuchyni čistý vzduch a má správnou vlhkost, k čemuž pomohou nejen čističky vzduchu, ale i pokojové rostliny se schopností čistit vzduch.

Během vaření také často zapomínáme, že chemie hraje důležitou roli v procesu přípravy jídla. Je důležité být obezřetní při používání určitých potravin a přísad, druhů nádobí i spotřebičů.

Jaké látky se uvolňují při vaření na plynovém sporáku?

Při vaření na plynovém sporáku se uvolňují oxid uhelnatý, oxid dusičný a uhličitý, které mohou vážně ohrozit zdraví. Pokud vaříte na plynovém sporáku, měli byste mít vždy dobře větranou kuchyň, okno nebo dveře do kuchyně byste měli nechal otevřené a používat výkonnou digestoř. Pokud si chcete být jisti, můžete si pořídit měřič koncentrace plynu.

Vaření na plynovém sporáku
Vaření na plynovém sporáku

Problémem je, že určité množství oxidu uhelnatého uniká ze starších typů plynových sporáků, i když zrovna nejsou zapnuté, další ohrožení představují staré plynové trouby, které mohou navíc uvolňovat částice formaldehydu.

Všechny tyto prvky se postupně ukládají v lidském těle a dlouhodobě představují riziko rakovinného bujení, respiračních a kardiovaskulárních onemocnění. Největší riziko je v malých špatně větraných bytech se starými plynovými spotřebiči, proto zvažte, zda třeba i vašim rodičům nebo prarodičům nepořídit moderní spotřebiče a nenaučit je zásadám pravidelného větrání.

Jaké materiály jsou vhodné na vaření, pečení a skladování potravin?

Pokud hledáte materiály nádobí vhodné na vaření a pečení, měli byste se zaměřit na kvalitní skleněné či kovové. Nerezová ocel a litina jsou ideální například na pánve a hrnce, protože jsou odolné, pevné a bezpečné. Také se lehce nepoškrábou a snadno se udržují.

Naopak byste se měli vyhýbat levným plastovým a hliníkovým nádobám, protože se mohou deformovat, roztavit nebo uvolňovat škodlivé chemikálie při vyšších teplotách. Ve zkratce – pořiďte si nádobí, které nereaguje chemicky s přísadami, odolává vysokým teplotám a je dlouhodobě použitelné.

Hliník

Pravděpodobně jste slyšeli, že nádobí z hliníku může reagovat s kyselinami, solí a dalšími prvky v jídle, což může vést k uvolňování nebezpečných látek do vaší stravy. Malé částice hliníku uvolňující se z nádobí se postupně ukládají do těla a mohou způsobit problémy s trávením, nervovým a reprodukčním systémem.

Olovo a kadmium

Také nádobí ze skla, porcelánu nebo keramiky může být nebezpečné – glazury na porcelánu a podobné ozdobné prvky mohou uvolňovat malé množství těžkých kovů (kadmia a olova), proto se vždy ujistěte, že podobné ozdoby nejsou z vnitřní strany nádobí.

Olovo a kadmium v kuchyni
Olovo a kadmium v kuchyni

Teflon

Pánve z teflonu, dříve tak oblíbené, jsou dnes kritizovány z dobrého důvodu – při teplotách nad 250 °C se částečky teflonu neboli polytetrafluoretylenu začínají rozkládat a při teplotách nad 360 °C se uvolňují do vzduchu vysoce nebezpečné výpary.

Teflonová pánev
Teflonová pánev

Nylon

Nádobí z typicky černého plastu – například naběračky, vařečky a podobně může obsahovat nylon, ze kterého se zahřátím mohou uvolňovat těžce karcinogenní látky způsobující např. mutace genů.

Nádobí z černého plastu obsahující nylon
Nádobí z černého plastu obsahující nylon

Ftaláty

Jako změkčovadla při výrobě plastů se používají estery kyseliny ftalové – ftaláty. Nejčastěji se používají při výrobě PVC a podobných materiálů, ze kterých se uvolňují.

Člověk je může vdechnout z výparů z linolea, podlahy, plastového ubrusu, holínek, pláštěnek apod. Také mohou projít skrze sliznice jako součást plastových zdravotnických nebo erotických pomůcek nebo se dostanou do těla v jídle – například plastové sáčky a obaly potravin, balené vody, dokonce i některé lihoviny a potraviny s vysokým obsahem tuku je obsahují už jako součást.

Plastové lahve
Plastové lahve

Skrze hadice na zalévání zeleniny a podobně se dostávají do půdy. Po vyloučení člověkem do odpadních vod se dostávají do celého koloběhu vody. Jsou zkrátka všude. Jak u dětí, tak u dospělých ohrožují funkce jater a ledvin, způsobují alergie a astma. Snižují produkci testosteronu i spermií, způsobují neplodnost a ohrožují vývoj plodu těhotných; nejrozšířenější z ftalátů – DEHP je považován za reprodukčně a vývojově toxickou látku.

Bisfenol A (BPA)

Bisfenol A, zkráceně BPA je sloučenina, která se také používá při výrobě plastů. Jeho celosvětová produkce činí kolem tří milionů tun ročně a bohužel stále roste, přestože vědeckými studiemi bylo dokázáno, že způsobuje rakoviny prsu, cukrovku, onemocnění srdce, negativně ovlivňuje imunitní systém člověka, vývoj malých dětí i plodu těhotných.

Skrze plastové obaly, víka, plechovky, jednorázové kuchyňské nádobí a podobné levné plastové výrobky se dostává rovnou do těla. Rozhodně doporučujeme používat kojenecké lahve BPA Free a kvalitní materiály na nádobí – skleněné, dřevěné, keramické a levným plastovým obalům se vyhýbat co nejvíce.

Plastové krabičky
Plastové krabičky

Čím nádobí umývat a čistit v kuchyni?

Udržování čistoty v kuchyni je klíčové pro zachování zdraví. Vybrat správné čistící prostředky je ale rozhodující pro to, abyste se vyhnuli zbytečným chemikáliím v domácnosti. Existuje více možností.

Překvapivě účinné jsou tradiční prostředky našich babiček – ocet, citronová šťáva a jedlá soda a dalších přírodní alternativy – odstraňují zápach, vyčistí skvrny a zaschlé nečistoty, působí proti plísni a desinfikují.

Citróny
Citróny

Stejně tak existuje řada speciálních produktů, které jsou vyvinuty pro čištění kuchyňského nádobí, sporáků a pečících plechů – a přitom jsou certifikovány jako ekologické. Při výběru účinných a zároveň šetrných čistících prostředků je vždy lepší volit produkty, které jsou také šetrné k životnímu prostředí a vašemu zdraví.

Obecná doporučení pro zdravější prostředí v kuchyni

  • Myslete na pravidelné větrání a výkonnou digestoř. Úplně ideální možností je zavedení systému centrálního větrání s rekuperací tepla.
  • Nezapomínejte také na vhodné klima – dobrou vlhkost vzduchu a vhodnou teplotu v domácnosti. Můžete si do kuchyně pořídit květiny, budou čistit škodliviny ze vzduchu a na listech zachytí formaldehyd a některé těžké kovy. Třeba fíkus, dracenu, monsteru, begonii.
  • Raději se snažte vyhnout grilování, fritování a smažení jídla na vysoké teploty, při kterých vznikají karcinogeny, a pokud už smažíte, zajistěte vždy dobrou ventilaci vzduchu.
  • Používejte kvalitní materiály nádobí, které neuvolňují škodliviny. A snažte se vyhnout jednorázovým plastům.
5/5 - (2 hodnocení)
Sdílejte článek s ostatními

Komentáře

Další články
Fototerapie

Fototerapie, fascinující spojení světla a léčby, otevírá nové obzory v moderní medicíně. Tato důmyslná metoda, která světelné záření…

Recenze masážní pistole FlexGun™ by vás měla zajímat, pokud pravidelně cvičíte, máte sedavé zaměstnání nebo vás trápí celulitida.…

Zdravé sezení

Nejste si jistí, jak správně sedět u počítače? Podívejte se na naše tipy, jak sedět zdravě, a skoncujte…

Překyselený organismus

Trápí vás překyselený žaludek? Je to běžný problém, na který existuje několik tipů a babských rad. Co tedy…

Jak zklidnit podrážděný žaludek

Máte problém s podrážděným žaludkem? Potřebujete osvědčené řešení, jak žaludek a střeva zklidnit? Tyhle tipy vám pomohou! Připravili…

Akupresura

Akupresura je masážní technika, během které dochází k tisknutí akupresurních bodů na těle. Naučte se základy a zbavte se…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma