Lidské tělo lze přirovnat ke stroji. Pakliže mu některá ze součástek chybí, nemůže řádně a bezproblémově fungovat. Těmito díly jsou vitamíny, minerály a další nepostradatelné složky, mezi něž bezesporu patří také hořčík. Říká se mu také „magnézium” a patří k vůbec nejdůležitějším prvkům v těle. Přesto trpíme jeho nedostatkem. Proč je látka tak důležitá a můžeme hořčík najít také v potravinách?
Hořčík potřebuje každá buňka v lidském těle
Zatímco bez některých buněk se nějakou chvilku obejdeme, bez jiných to dlouho nezvládneme, respektive znatelně pociťujeme jejich nedostatek. A hořčík patří na druhou stranu barikády. Složku totiž potřebuje každá buňka v našem těle, a to zejména pro přenos nervových vzruchů i pro naše svaly a jejich konstrukci.
Pokud byste zkoumali lidské tělo důvěrněji, zjistili byste, že se nachází hlavně v zubech nebo v kostech, případně ve zmíněných svalech, jež formuje. Je tedy logické, že jeho absenci nejvíce pocítíme právě po těchto stránkách. Trpět můžeme svalovými křečemi, ale i nervovými výkyvy, jako je náladovost nebo podrážděnost.
Hořčík a zdraví
Účinky hořčíku jsou prakticky zřejmé. Kromě toho, že se podílí na syntéze bílkovin a správné činnosti svalů, umí také:
- snižovat míru únavy a celkového vyčerpání,
- udržovat správný stav zubů a kostí nebo
- podpořit energetický metabolismus.
Nedostatek hořčíku lze napravit
I když je hořčík jako látka veledůležitá, přesto se ho v těle nenachází dostatečné množství, respektive velmi často trpíme jeho nedostatkem (podobně jako nedostatkem vitamínu D). Jelikož jeho absence výraznou měrou (a poměrně negativně) ovlivňuje naše denní fungování, je zapotřebí pokusit se o jeho navýšení.
Naštěstí nedostatek hořčíku není problém, který by byl neřešitelný. Vedle využívání doplňků stravy stačí sáhnout po potravinách, kde se látka nachází v hojném množství.
V jakých potravinách je hořčík?
Luštěniny
Nejen vydatný zdroj hořčíku jsou luštěniny. Do jídelníčku bychom je měli zařazovat častěji, jelikož se pyšní řadou dalších pozitivních dopadů na naše zdraví. Umí regulovat hladinu cukru v krvi i zlepšit hladinu cholesterolu. Tím snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (čili nemocí srdce), na něž v České republice každoročně umírá největší procento lidí (pomineme-li nedávnou koronavirovou pandemii).
Semínka
A to různých druhů. Chia semínka nebo lněná semínka se v posledních letech (zejména od chvíle, kdy se superpotraviny a zdravé stravování dostaly do módy) stala středem pozornosti a prakticky žádná domácnost je nepostrádá. Kromě potřebného hořčíku a vlákniny jsou bohatým zdrojem antioxidantů, tedy bojují proti škodlivinám v těle.
Banány
Doby, kdy se musely na banány stát fronty, jsou naštěstí dávno pryč. Zdravotních benefitů banánů proto můžeme využívat. Jíst bychom je měli prakticky denně, jelikož jsou naprosto skvělým zdrojem potřebného hořčíku. Kromě toho obsahují i vitamín C, jenž se velkou měrou podílí na pevném imunitním systému.
Avokádo
Nejen fotogenické, ale také vysoce zdravé a plné hořčíku – to je avokádo, které je taktéž hitem posledních let a ve zdravých (nebo alespoň vyvážených) kuchyních má své místo. Díky zvýšené poptávce o surovinu se kolem něj točí i mnohé skupiny vědců, jež například dokázaly, že avokádo pomáhá snižovat zánět v těle a napomáhá ke zlepšení hladiny cholesterolu v krvi. A tím se tedy také, jistým způsobem, podílí na předcházení vzniku nemocí srdce.
Ořechy
Za zdroj hořčíku v potravinách můžeme označit také ořechy, které jsou sice zdrojem zdravých tuků, ale důležité složky obsahují taktéž velké množství. Svou pozornost bychom měli zaměřit hlavně na mandle, kešu nebo para ořechy, jež bychom za účelem doplnění hořčíku měli konzumovat denně. Vedlejším efektem bude to, že působí protizánětlivě.