Každodenní příprava oblíbených snídaní nebo svačin vyžaduje pořádnou dávku kreativity. A taky vymýšlení toho, jaké ingredience zakomponovat do kaší nebo buchet, aby byly výsledné pokrmy plnohodnotné a zdravé. Za zvážení stojí zakomponování pistácií, které se právě mezi skutečně zdravé ořechy řadí. Jak konkrétně nám prospívají?
Ořechy, které se pěstují více jak pět tisíc let
Není tajemstvím, že oříšky, i když jsou z nutričního hlediska spíše zdravými tuky, patří do našich vyvážených jídelníčků. S jejich konzumací bychom to neměli přehánět, na druhou stranu by nám v pokrmech neměly ani chybět. A to platí i pro pistácie, které jsou s námi už déle jak 5 tisíc let.
Právě před pěti tisíci lety se zhruba začaly pěstovat a lidé mohli těžit z benefitů, které jim přinesly. Svou cestu započaly v Asii, poté se rozprostřely dále do zbytku světa, kde se nápadně zelené ořechy staly ihned fenoménem.
Nutriční hodnoty pistácií
Právě díky svým zdraví prospěšným benefitům se staly nazelenalé oříšky tak oblíbené, i když samozřejmě jistou míru zde zahrála i jejich chuť. Pokud se je chystáte zařadit do jídelníčku, dobré je vědět jejich nutriční hodnotu. Konkrétně je tvoří:
- z 48 % bílkoviny,
- z 20 % sacharidy a
- z 10 % vláknina.
Zbytek jsou tuky a řada vitamínů a minerálních látek, kam spadají například vápník, fosfor, draslík, měď nebo také vitamíny skupiny B a A.

Jsou pistácie zdravé?
Už jejich samotné složení a obsah zmiňovaných vitamínů či minerálních látek naznačuje tomu, že pistácie skutečně zdravé jsou. Ostatně jako jiné ořechy, se kterými se to však nesmí během dne přehánět. Jejich hlavním benefitem (minimálně z nutričního hlediska) je vysoký obsah bílkovin, který se jen tak u nějakých ořechů nevidí. Kromě toho jsou plné antioxidantů, které pomáhají tělu vyplavit škodliviny.
Pro snížení špatného cholesterolu a zdravější srdíčko
Kdybychom měli zmínit konkrétní zdravotní výhody, které pistácie jako ořechy přináší, vzpomeneme na um snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi. Ten vzniká vlivem nesprávné stravy (ale může být způsoben i jinými faktory) a jeho další zvyšování přispívá ke vzniku srdečních chorob. Tím, že díky pravidelné konzumaci pistácií snížíme hladinu cholesterolu, posílíme srdce a zlepšíme jeho celkovou kondici.
Tento efekt se pozitivním způsobem projeví i na dalších orgánech, které jsou součástí našeho těla. Dojít může i ke snížení dlouhodobě vysokého krevního tlaku, jenž je taktéž nemalým rizikem.
Pro zdravá střeva
Kromě posílení srdce a zlepšení celkového stavu tohoto orgánu jsou pistácie prospěšné i pro naše střeva. Ta vlivem těžkých a nezdravých jídel dostávají zabrat a jejich posílení je opravdu žádoucí. Jelikož jsou nazelenalé ořechy plné vlákniny, ta efektivně podporuje tvorbu dobrých bakterií ve střevech a napomáhá tím k udržení celkové rovnováhy v této části těla.
Pistácie jsou v praxi první pomocí ve chvíli, kdy člověk trpí zácpou. Díky obsažené vláknině bude se zdravotním problémem v cuku, letu amen.
Pro zdravou nervovou soustavu
Podobně jako řada jiných ořechů, i pistácie velkou měrou (a pozitivním způsobem) ovlivňují nervovou soustavu. I ta je v poslední době velmi zatěžována a její posílení se projeví na vyšším životním i zdravotním komfortu.

Proč jsou pistácie lepší než jiné ořechy
Velmi často se mluví o tom, že pistácie jsou lepší než jiné ořechy. Obsahují však podobné množství tuku čili kde se tedy vzalo toto tvrzení a je opravdu pravdivé?
I když jsou pistácie skutečně podobné, co se složení týče, přesto jsou méně kalorické. Konkrétně obsahují 561 kalorií na 100 g, což je oproti řadě jiných druhů velmi působivé skóre.