Kardamom je koření, jenž zrovna u nás nepatří mezi příliš známé a oblíbené, avšak v Asii by se bez něj jen málokdo obešel. Někteří z nás ho znají spíše pod názvem egyptský či mouřeninský pepř. Toto koření je považováno za třetí nejdražší koření na světě. Kardamom nekouzlí jen v kuchyni. Dokáže nemožné i co se týká našeho zdraví.
Černý a zelený kardamom
Jmenované koření je sklízeno z keře, který dorůstá výšky až 4 metry a jeho název zní kardamovník obecný. Tento roste na velmi vlhkých místech a v pralesích například v Indii, Číně, na Srí Lance či Sumatře. Keř plodí tobolky, ve kterých se skrývají malá semínka, jenž se pak dají zakoupit jak v drcené tak v nedrcené podobě.
Zelený kardamom je využíván častěji než černý a liší se chutí. Zelený má chuť sladkou a tzv. “ocásek” je pikantní. Černý je podstatně pikantnější a ostřejší.
Využití najde i v čajových směsích
Kardamom je sice nepostradatelným kořením orientální kuchyně, ale na mnoha místech je přidáván i do čajových směsích. Jeho chuť lze vzdáleně přirovnat k chuti zázvoru. Dále je kardamom používán k dochucení steaků, mletých mas a nejen těchto. Máme také možnost jím okořenit perník, koláčky anebo ovocné kompoty. Hojné využití najde nejen v ájurvédské medicíně.
Zdroj vitamínů a tělu prospěšných látek
Kardamom je nositelem vitamínu C a B, obsahuje také vápník, draslík, fosfor, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, bílkoviny a éterické oleje.

Pro zklidnění mysli i jako prevence
Antioxidační účinky kardamomu pomáhají naše tělo bránit například před nádorovými onemocněními a před chronickými nemocemi. Při potížích s žaludkem pomáhá zmírnit křeče v trávícím systému, pálení žáhy, plynatost a dále podporuje nervovou soustavu, funkci mozku a paměti, odstraňuje přebytečnou vodu z těla a celkově podporuje vyprazdňování. Jeho popíjení při bolestech v krku nebo během nachlazení nám přinese nesmírnou úlevu od potíží.