Obsah článku

O autorovi

pszprofil
Rozvíjíme pro vás portál každý den. Přidejte se k nám a pomozte ostatním zlepšit se.

Poznej své zdraví

E-BOOK

ebook

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Další články

Příprava rýže – vše, co o ní potřebujete vědět

Obsah článku

Rýže patří celosvětově mezi nejoblíbenější suroviny. A není se čemu divit, je totiž chutnou, zdravou a cenově dostupnou přílohou i hlavním jídlem. Jak ale na její přípravu, abyste si ji vždy dokázali připravit tak, jak vám vyhovuje? S tím vám pomůže následující článek.

V něm si probereme nejenom postupy přípravy rýže, ale podíváme se i na jednotlivé druhy rýží, abyste lépe pochopili rozdíly mezi nimi, jež se projevují právě i při jejich přípravě. Výhodou tohoto článku je též to, že na závěr vám přineseme i jeden výtečný recept s rýží – tudíž rozhodně čtěte až do konce. 

Jaké druhy rýže známe?

Existuje spousta druhů rýže, my jsme si pro vás vybrali sedmičku těch nejrozšířenějších a nejzajímavějších, včetně krátkého popisu jejich základních vlastností:

  • rýže arborio = střednězrnná rýže širších rozměrů, jež má charakteristickou bílou tečku ve středu zrna
  • basmati rýže = zrnka rýže basmati jsou charakteristická tím, že jsou dlouhá a nabízejí sušší chuť
  • černá rýže = své zbarvení získává díky anthokyanům, jež jsou obsaženy třeba i borůvkách
  • jasmínová rýže = pěstuje se primárně v Thajsku, má příjemné květinové aroma a patří k těm nejměkčím
  • dlouhozrnná bílá rýže = nejběžněji používaná rýže, která má lehkou a jemnou chuť 
  • hnědá rýže = má pevnější texturu, neboť obal zrnek je neporušený, což dodává rýži její charakteristickou barvu
  • sushi rýže = krátkozrnná bílá nebo hnědá rýže, která má měkkou, jemnou a velmi lepkavou strukturu
Druhy ryze 1024x683 1
Druhy rýže

Jaké jsou rozdíly v přípravě různých druhů rýže?

Ač se to nemusí zdát, tak každá rýže si díky svým odlišným vlastnostem a velikosti žádá jiný způsob přípravy. Kupříkladu taková divoká rýže příprava musí být vždy doplněna řádným přebráním a očištěním zrnek rýže, zatímco hnědá rýže příprava je zas typická tím, že trvá déle než u bílé rýže (přibližně půl hodiny).

Oproti tomu příprava jasmínové rýže je zas vhodnější dělat s menším množstvím vody, aby nedošlo ke ztrátě jejího výrazného aroma – voda by měla tvořit 1,5 násobek množství rýže. Zatímco celozrnná rýže příprava si zas naopak žádá velké množství vody (přibližně 2,5 násobek).

Jak již bylo zmíněno, tak podíl na postupu přípravy rýže má i její velikost, a dále i tvar – tudíž mírně odlišně probíhá dlouhozrnná rýže příprava a kulatozrnná rýže příprava. Zatímco u prvně zmíněné jde o docílení co nejmenší lepivosti, tak kulatozrnná rýže je naopak typická tím, že i při správně prováděném vaření lepí, neboť obsahuje hodně škrobu.

Naopak velmi podobně probíhá hnědá rýže příprava, neloupaná rýže příprava, příprava černá rýže a v neposlední řadě i červená rýže příprava. Všechno toto jsou totiž druhy rýží s velmi pevnou strukturou, a tím pádem si žádají delší dobu přípravy.

A co třeba taková rýže basmati příprava? Na ní nečeká žádné výraznější úskalí, jde totiž o jednu z nejlehčích rýží na přípravu. Naopak rýže parboiled příprava je dosti specifická tím, že se zrnka nacházejí v sáčku, který je potřeba na mírném ohni a v 1 litru vody vařit po dobu 25 minut.

Jak správně připravit rýži?

Ačkoliv příprava rýže se liší v závislosti na jejím druhu, tak přece jenom existuje něco jako univerzální návod na přípravu rýže. A ten vám právě nyní poodhalíme. Jak se tedy popasovat s přípravou rýže, aby byla uvařena vždy podle vašich představ? 

  1. Opláchněte rýži.
  2. Zvolte vhodný poměr vody a rýže – nejčastěji jde o poměr v rozmezí od 1:1 do 2:1. 
  3. Přiveďte vodu k varu.
  4. Přidejte rýži.
  5. Po přidání rýže se teplota vody sníží, opět tedy zažehněte plamen.
  6. Přikryjte hrnec či pánev a pokličku nesundávejte.
  7. Proveďte kontrolu po cca 15 minutách.
  8. Pokud je vše v pořádku ztlumte či vypněte plamen a nechce rýži dovařit.
  9. Pomocí vidličky jemně promíchejte rýži, abyste se ujistili, že se zrnka neslepí.

Výrazněji specifická a atypická je pouze příprava rýže na sushi. Jak na ni? 

  1. Rýži umístěnou do sítka propláchněte studenou tekoucí vodou, dokud nebude čistá. 
  2. Nasypte rýži do hrnce se dvěma šálky studené vody a nechte ji půl hodiny minut uležet. 
  3. Přiveďte vodu k varu a rýži vařte na středně silném ohni. 
  4. Rýži vařte 10 minut, poté ji sejměte z plotny a nechte 15 minut přikrytou odležet.
Ryze v sushi
Rýže v sushi

K přípravě rýže můžete použít i šikovné pomocníky 

Zatímco všechny výše uvedené návody sloužily k přípravě rýže v hrnci či na pánvi, tak to rozhodně nejsou jediné způsoby, jak si připravit chutnou rýži – existuje totiž například příprava rýže v troubě. Avšak největším pomocníkem v tomto směru je pochopitelně speciální rýžovar, který vám umožní připravit načechranou rýži prakticky úplně bez starostí. 

Nebojte se tedy zainvestovat a pořídit si ten nejlepší rýžovar. Příprava rýže v rýžovaru pak probíhá jednoduše – stačí do něj vložit předem propláchnutou rýži a na ní vylít vodu v tradičním poměru 1:1,5 až 1:2. Následně už stačí pouze rýžovar zapnout a o vše ostatní se již postará sám automaticky. 

Jednoduchý recept s rýží aneb Vyzkoušejte si přípravu v praxi

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje 
  • 1 šálek dlouhozrnné bílé rýže
  • 1/2 malé cibule nakrájené nadrobno 
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 1 špetka česnekové soli 

Postup:

  1. Zahřejte olivový olej v pánvi na středně silném plamenu. 
  2. Na rozpáleném oleji rychle vařte a míchejte rýži, aby se rýže opekla (2 až 3 minuty).
  3. Vmíchejte cibuli do rýže a vařte ještě 1 minutu. 
  4. Rýžovou směs zalijte kuřecím vývarem, dochuťte česnekovou solí a přiveďte k varu.
  5. Snižte teplotu na minimum, položte na pánev poklici a vařte, dokud se vývar nevstřebá a rýže nezměkne (asi 20 minut).
  6. Sejměte směs z plotny a nechte ji 5 minut odstát než zvednete poklici.

Závěr

Ačkoliv si každý typ rýže žádá speciální přípravu, tak rozhodně se vaření rýže nebojte – ve většině případů si totiž bohatě vystačíte i s obecným postupem (viz výše). Při vaření se pak rovněž nebojte používat pomocníka v podobě kvalitního rýžovaru.

4.7/5 - (3 hodnocení)

Sdílejte článek s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Vyhledávání

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.