Přemýšlíte nad tím, co si udělat k obědu nebo večeři? Nabízí se kuře nebo jiný druh masa, případně něco vegetariánského. V mnoha případech však budete řešit také přílohu. Rýže se jeví jako ideální kandidát, ale říkáte si, že ji jistě znovu uvaříte rozvařenou. Tomuto scénáři naštěstí můžete předcházet a oblíbené přílohy se tím pádem nevzdávat. Rýžovar se totiž hlásí o slovo. Co to je, jak funguje a jak ho vlastně vybrat?
Co je to rýžovar
I mezi kuchyňskými spotřebiči bychom narazili na moderní trendy. A rýžovar je aktuálně jedním z nich. Vychytané zařízení pracující na principu vaření v páře. Připravovaná ingredience si tedy ponechává množství cenných minerálů a vitamínů a po chuťové stránce je takřka dokonalá. Už nikdy se vám tedy nestane, že by byla rýže příliš měkká, nebo naopak tvrdá.
Rýžovar je domácí spotřebiče zcela automatický, což člověku šetří při vaření nemálo času. Stačí pomocí odměrky do nádobky nasypat množství rýže, k tomu nalít odpovídající množství vody a stisknout START. A to ostatní rýžovar přebírá na svá bedra.
Zdravé vaření rychlostí blesku
Není to jen o úspoře času, i když tato stránka vaření v rýžovaru se jeví jako největší benefit. Za důležitější plus bychom označili fakt, že se vaří v páře. Tento způsob přípravy jídla je šetrný k jednotlivým ingrediencím, z nichž se neztrácí takové množství zdraví prospěšných složek. Člověku se tak skutečně dostává kvalitního pokrmu, který výrazně posílí imunitní systém.
V případě rýže není ani sporu o tom, že se jedná o zdraví prospívající přílohu (tedy pokud je správně připravená, což rýžovar zajistí). V popisu práce má například odbourávat škodlivé toxiny z těla, zpomalovat stárnutí, dokonce ulevuje lidem od trávicích potíží způsobených například i cukrovkou. Jelikož nenadýmá, nemusíte se obývat trapných okamžiků v blízkých okamžicích. Naopak oceníte schopnost rýže lehounce tělo odvodňovat.
Pro všechny typy rýže
Při používání rýžovaru se nemusíte obávat toho, že by se váš jídelníček stáhl pouze k jednomu druhu této přílohy. Samozřejmě se zde mohou připravit prakticky všechny druhy rýže, mezi které patří nejen klasická bílá loupaná, ale také basmati či jasmínová, které jsou od tradiční odlišné nejen svou chutí, ale také specifickou vůní.
V posledních letech, kdy výrazně stoupla poptávka po sushi, se v domácím rýžovaru připravuje i tento typ rýže určený výhradně pro japonskou specialitu. V obchodech a restauracích příliš drahou dobrotu si tak doma můžete připravit ve srovnatelné kvalitě.
Není to jen o rýži
I když název trochu zavádí, ve skutečnosti nemusíte v rýžovaru vařit pouze rýži. Je to takový multifunkční hrnec, který bez problémů připraví luštěniny, pohanku, případně i vejce, pokud zrovna připravujete chlebíčky pro návštěvu, které vajíčkem chcete dozdobit.
Jak vybrat rýžovar
Na trhu se však aktuálně nachází celá spousta tohoto chytrého řešení, které vám značně usnadní práci při vaření. Jenže jak vybrat jeden model, se kterým budete maximálně spokojení? Opomineme-li to, že by součástí balení mělo být základní vybavení (a to lžíce, odměrka, parní koš a špachtle na rýži), důležité jsou také následující parametry:
- příkon ovlivňující výkon,
- objem hrnce,
- udržování teploty,
- materiály a
- funkce.
Příkon ovlivňující výkon
Člověk má tendenci okamžitě hledat takový spotřebič, který odpovídá svým výkonem stanoveným požadavkům. Jenže v případě rýžovaru platí, že příkon ovlivňuje výkon čili nejlepší rýžovar hledejte podle tohoto kritéria. Obvykle se parametr pohybuje mezi 300 až 1500 W. Platí, že čím větší bude, tím efektivnější bude také přístroj.
Objem hrnce
Ryze individuální kritérium, kdy to správné musí určit každý člověk sám. Objem hrnce se odvíjí od množství strávníků, pro které budete nejčastěji vařit. Můžete mít rýžovař o objemu půl litru, ale také si můžete pořídit verzi větší, a to až o objemu pěti litrů.
Od objemu hrnce se samozřejmě odvíjí také rozměry spotřebiče. Čím větší objem rýžovaru bude, tím prostornější bude i sám přístroj.
Udržování teploty
Když dojde k dovaření přílohy, zařízení se automaticky přepíná do fáze „udržování teploty pokrmu”. Při výběru budoucího parťáka při vaření si zkontrolujte, jestli je tato funkce skutečně přítomná. Tato dovednost totiž zajišťuje, že bude rýžovar skutečně plně automatický a že ho nebudete muset hlídat ani po uvaření rýže nebo jiné potraviny.
Materiály
Stejně jako u řady jiných domácích spotřebičů, i v tomto případě platí, že na materiálu záleží. Vyjímatelná nádoba rýžovaru je většinou nerezová, opatřená nepřilnavým povrchem, lišit se může především zpracování těla samotného spotřebiče.
Zatímco plast je častější verzí, na kterou v českých domácnostech narazíte (protože je levný, dobře se udržuje a taky něco vydrží), nesmíme zapomínat ani na nerezovou alternativu, která působí honosněji, ke dražší, na druhou stranu velmi odolná vůči jakémukoli poškození zvenčí.
Další funkce
I když to člověka možná překvapí, rýžovar může práci usnadňovat ještě více. Může totiž disponovat řadou dalších funkcí, které zvýší komfort samotné přípravy pokrmu. Sem patří například funkce dušení nebo parního vaření.
Do každé moderní domácnosti
Mimochodem, věděli jste, že rýžovar se může stát hravě součástí každé moderní domácnosti, kde se prakticky všechno ovládá skrze mobilní telefon? Existují totiž i takové modely, které můžete ovládat, aniž byste museli stoupnout z pohovky. Pomocí čárového kódu si zařízení přidáte do svého smartphonu, a i na dálku můžete spustit odložený start čili můžete začít připravovat přílohu dříve, než se vůbec vrátíte z práce domů.