Každá hospodyňka by si nejraději to pravidelné vaření usnadnila. A nejen ona, ale také partneři v domácnosti, kteří berou vaření za svůj nejoblíbenější koníček. Některá jídla totiž vyžadují více času na přípravu, ale naštěstí existují pomocníčci, kteří způsob i úroveň obtížnosti přípravy umí příjemně ovlivnit. A jedním z nich je i pomalý hrnec. Co to je, jaké má výhody a proč byste si ho měli také pořídit?
Co je to pomalý hrnec?
Jsou hrnce a hrnce. Zatímco některé jsou tradiční, nemají žádné speciální funkce, pomalé hrnce oproti nim oplývají „superschopnostmi”. Mluvíme totiž o moderním elektrickém přístroji, který je možné ovládat a také časovat. Díky jeho termostatu lze vařit dlouhodobě při nízké teplotě, což se ve výsledku odrazí na chuti připravovaného jídla. Není totiž tajemstvím, že pokud se pokrm připravuje intenzivně, jednotlivé chuťové složky ingrediencí se daleko lépe propojují a posilují.
Pomalý vs tlakový hrnec
Hrnec na pomalé vaření se velmi často zaměňuje s tlakovým hrncem, ale mluvíme o dvou odlišných typech nádobí. Zatímco tlakový hrnec koncentruje vysoký tlak v hrnci, čímž se jídlo vaří rychleji, princip druhého zmíněného je zcela opačný. Jídlo se zde vaří pomaleji, což se, jak již bylo poznamenáno, pozitivně odrazí na chuti výsledného jídla.
Jak vybrat nejlepší pomalý hrnec
V kuchyni mají bezesporu místo obě dvě alternativy (s tradičními hrnci tři verze nádobí), zůstaňme však u pomalého, který není tak snadné vybrat. Stejně jako jiné elektrické přístroje, i pomalý hrnec disponuje několika vlastnostmi, jež je dobré zvážit v případě, že si ho chcete pořídit domů. Důležité je brát v potaz:
- objem hrnce,
- tvar nádoby,
- materiál výrobku,
- časovač a
- další funkce, pokud jsou nabízeny.

Objem hrnce
Stejně jako při výběru jiných hrnců do kuchyně, i v tomto případě má rozhodující slovo objem hrnce. To, jestli se rozhodnete pro pomalý hrnec 6l nebo menší či větší, je ryze na vás. Menší alternativy zvolí ti, kteří žijí sami nebo v páru, jinak smýšlet budou velké rodiny, které pravidelně vaří pro vícero strávníků. Hledejte vždy takovou verzi, která odpovídá vašemu životu. Jen tak bude zaručeno, že budete s nádobím skutečně pracovat a vařit s ním.
Tvar nádoby
Vedle objemu hrnce je rozhodujícím parametrem také jeho tvar. Pomalé hrnce mohou mít řadu podob, a i když se to někomu jeví jako banální kritérium, ve skutečnosti má na výslednou četnost vaření velký vliv.
Tvar nádoby musí odpovídat tomu, co v hrnci budete pravděpodobně nejčastěji vařit či péct. Milujete drůbež? Pak hledejte takovou „formu”, která bude odpovídat velikosti průměrně velké kachny, husy nebo kuřeti. Jestliže plánujete vařit v hrnci něco trochu jiného, ale chcete, aby se zbylé jídlo vešlo do lednice, pak berte v potaz rozměry tohoto většího spotřebiče.
Materiál výrobku
Ne, hrnce opravdu nejsou pouze nerezové. V současné době mohou mít řadu různých podob. Hliník jako takový je pravděpodobně častější, respektive se s ním setkáte častěji. Jeho benefity je lehkost a nepřilnavost, na druhou stranu rychleji ztrácí teplo.
Vedle něj si je možné pořídit také keramický pomalý hrnec s časovačem, který teplo jen tak snadno neztratí (čímž šetří náklady spojené s ohřevem), na druhou stranu je těžší čili se s ním v praxi daleko hůře manipuluje.
Časovač
Dostáváme se nyní k funkční stránce tohoto vařícího společníka. Časovač je dalším kritériem, které má při výběru pomalého hrnce vliv. V současné době i běžné, základní modely časovač nabízí, ale je dobré se o tom přesvědčit předtím, než pípnete kreditní kartou o platební terminál.
Základní časovače vám umožňují nastavit, při jakém stupni a kolik minut má hrnec pracovat. Pokud se však rozhodnete investovat do propracovanějších řešení, budete moct využívat například funkci odloženého startu.
Další funkce
Funkce odloženého startu by už mohla zapadnout do dalších funkcí, které pomalý hrnec může mít. Časovač je opravdu tou základní vlastností, kvůli které si hrnec ostatně pořizujete. Stejně jako v případě pořizování jiného vybavení, i zde si můžete vybrat z propracovanějších, modernějších a multifunkčních řešení, které vám nabízí například možnost příhřevu hrnce nebo které mají digitální displej pro snazší ovládání.
Dražší alternativy pomalého hrnce mají také mnoho programů, mezi kterými můžete automaticky a velmi jednoduše přepínat. Předvolenou tak mají funkci pečení, vaření, smažení, dokonce jsou přichystány pro zacházení s konkrétními druhy surovin, jako jsou různé druhy zeleniny či přílohy.
Pomalý hrnec a jeho výhody
Pomalý hrnec je předmětem nejedné diskuze na internetu. Řada žen (nebo také mužů) přemýšlí nad jeho pořízením, ale jelikož se jedná o další investici do domácnosti, chtějí mít dostatek argumentů, které budou hrát tomuto nádobí „do karet”. Mezi neprůstřelné argumenty patří bezesporu jeho benefity, k nimž se řadí:
- šetří čas,
- vaří bez tuků,
- posiluje chuťové složky pokrmu,
- ponechává vitamíny a minerály ve vařených potravinách,
- pokrmy se nepřipalují.
Co vařit v pomalém hrnci?
Že jste o pořízení pomalého hrnce prakticky přesvědčení? Výborně. Vaše chuťové pohárky na jazyku se jistě nemohou dočkat toho, až připravíte první vynikající jídla. Ale co konkrétně je možné v pomalém hrnci připravit? Fantazii se sice meze nekladou, ale obvykle se v tomto typu nádobí připravuje následující:
- vývar (který se může táhnout i deset a více hodin),
- všechny druhy masa (které je poté velmi šťavnaté, přesto správně připravené),
- nejrůznější typy omáček (nejen ze základu z kořenové zeleniny),
- polévky (opomineme-li vývary),
- dezerty (kaše, pečená jablka nebo žemlovka – i to pomalý hrnec umí).
Jedna odpověď
Velká spokojenost, možnost smažení u hrnce Sencor, rozpadající se maso na vidličku