Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Články

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma
Květáková rýže – příloha, která fandí hubnutí

Květák je jednou z nejpopulárnějších low-carb náhražek rýže. Slovní spojení květáková rýže má tak mezi příznivci low-carb stravování svoje pevné místo. Pokud hledáte recept na přílohu, která beze zbytku splní úlohu rýže, a přitom kalorický obsah ani podíl sacharidů zdaleka nedosahují rýžových hodnot, jste tu správně.
Vzhledem k tomu, že ho z 90 % tvoří voda, obsahuje květák zhruba jen 10-20 % z celkového množství kalorií, které najdete ve stejném množství rýže. Pro pořádek…
100 g květáku (vařeného i syrového) = 25 kcal
100 g bílé vařené rýže = 130 kcal
A co se týče sacharidů:
ve 100 gramech květáku jsou jich pouhé 3 gramy,
to je osmnáctkrát méně než ve stejném množství rýže.
Postup
- Květák zbavte zelených listů a dobře omyjte.
- Rozdělte ho na jednotlivé růžičky a ty pak můžete buď nahrubo nastrouhat na struhadle nebo rozmixovat v mixéru na kousky o velikosti rýžových zrnek.
- Ze vzniklé hmoty odstraňte přebytečnou vodu či vlhkost, použijte papírové utěrky. Zajistíte si tak lepší sypkost.
- Takto zpracovaný květák můžete jíst i zasyrova. V uzavřené nádobě vám v lednici vydrží až pět dnů, jen počítejte s tím, že se skladováním typická vůně květáku hodně zvýrazní.
- Když květákovou rýži krátce povaříte v osolené vodě (postačí 5 minut za občasného promíchání), charakteristická vůně (pro někoho spíš zápach) se zmírní.
- Uvařenou květákovou rýži můžete skladovat v mrazáku až 12 měsíců.
Tip pro tradiční i netradiční využití!
Květáková rýže skvěle nahradí klasickou rýži v masových i zeleninových pokrmech, vyzkoušejte ji do sushi či polévek a jestli se nebojíte v kuchyni trochu experimentovat, může být zajímavým doplňkem ve smoothie či dokonce v těstě na domácí pizzu.
100 gramů syrového květáku obsahuje:
57 % DDD* vitaminu C
15 % DDD kyseliny listové
14 % DDD vitaminu K
7 % DDD manganu a draslíku
*DDD- doporučená denní dávka
Někdo to rád křupavější
Komu by vadila krémovitější konzistence vařené květákové rýže, může ji orestovat na pánvi s trochou kvalitního oleje, případně péct v troubě rozehřáté na 220 °C na plechu vyloženém pečícím papírem po dobu 10-15 minut (za občasného promíchání).
Většina konzumentů volí květákovou rýži především s cílem zhubnout – tzn. snížit kalorický obsah pokrmu, jako bonus ovšem získáváte ingredienci, která:
- navozuje pocit nasycení díky podílu vlákniny,
- je kvalitním zdrojem cholinu – látky nezbytné pro správnou funkci srdce, mozku a nervového systému,
- vyniká obsahem antioxidantů, takže účinně bojuje se zánětlivými procesy v těle,
- a podporuje růst prospěšných střevních baktérií, takže optimalizuje trávení.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
E-book - 12 efektivních
cviků na břicho
