Základní údaje

Recept ze dne

15 června, 2022

Doba přípravy

20 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

1 porce

Odhad za porci

10 Kč
Suroviny k receptu
Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Články

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Květáková rýže – příloha, která fandí hubnutí

Květáková rýže

Uložit recept

Základní údaje

Recept ze dne

15 června, 2022

Doba přípravy

20 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

1 porce

Odhad za porci

10 Kč
Suroviny k receptu

Květák je jednou z nejpopulárnějších low-carb náhražek rýže. Slovní spojení květáková rýže má tak mezi příznivci low-carb stravování svoje pevné místo. Pokud hledáte recept na přílohu, která beze zbytku splní úlohu rýže, a přitom kalorický obsah ani podíl sacharidů zdaleka nedosahují rýžových hodnot, jste tu správně.

Vzhledem k tomu, že ho z 90 % tvoří voda, obsahuje květák zhruba jen 10-20 % z celkového množství kalorií, které najdete ve stejném množství rýže. Pro pořádek…

100 g květáku (vařeného i syrového) = 25 kcal

100 g bílé vařené rýže = 130 kcal

A co se týče sacharidů:

ve 100 gramech květáku jsou jich pouhé 3 gramy,

to je osmnáctkrát méně než ve stejném množství rýže.

Postup

  1. Květák zbavte zelených listů a dobře omyjte.
  2. Rozdělte ho na jednotlivé růžičky a ty pak můžete buď nahrubo nastrouhat na struhadle nebo rozmixovat v mixéru na kousky o velikosti rýžových zrnek.
  3. Ze vzniklé hmoty odstraňte přebytečnou vodu či vlhkost, použijte papírové utěrky. Zajistíte si tak lepší sypkost.
  4. Takto zpracovaný květák můžete jíst i zasyrova. V uzavřené nádobě vám v lednici vydrží až pět dnů, jen počítejte s tím, že se skladováním typická vůně květáku hodně zvýrazní.
  5. Když květákovou rýži krátce povaříte v osolené vodě (postačí 5 minut za občasného promíchání), charakteristická vůně (pro někoho spíš zápach) se zmírní.
  6. Uvařenou květákovou rýži můžete skladovat v mrazáku až 12 měsíců.

Tip pro tradiční i netradiční využití!

Květáková rýže skvěle nahradí klasickou rýži v masových i zeleninových pokrmech, vyzkoušejte ji do sushi či polévek a jestli se nebojíte v kuchyni trochu experimentovat, může být zajímavým doplňkem ve smoothie či dokonce v těstě na domácí pizzu.

100 gramů syrového květáku obsahuje:

57 % DDD* vitaminu C

15 % DDD kyseliny listové

14 % DDD vitaminu K

7 % DDD manganu a draslíku

*DDD- doporučená denní dávka

 

Někdo to rád křupavější

Komu by vadila krémovitější konzistence vařené květákové rýže, může ji orestovat na pánvi s trochou kvalitního oleje, případně péct v troubě rozehřáté na 220 °C na plechu vyloženém pečícím papírem po dobu 10-15 minut (za občasného promíchání).

 

Většina konzumentů volí květákovou rýži především s cílem zhubnout – tzn. snížit kalorický obsah pokrmu, jako bonus ovšem získáváte ingredienci, která:

- navozuje pocit nasycení díky podílu vlákniny,

- je kvalitním zdrojem cholinu – látky nezbytné pro správnou funkci srdce, mozku a nervového   systému,

- vyniká obsahem antioxidantů, takže účinně bojuje se zánětlivými procesy v těle,

- a podporuje růst prospěšných střevních baktérií, takže optimalizuje trávení.

 

5/5 - (1 hodnocení)
Sdílejte článek s ostatními
Nutriční hodnoty

Kalorie

25 kcal

Bílkoviny

2 g

Tuky

1 g

Sacharidy

5 g
Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Komentáře

Další recepty

E-book - 12 efektivních
cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet

Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma