/
/
Květáková rýže – příloha, která fandí hubnutí

Základní údaje

Recept ze dne

15.6.22

Doba přípravy

20 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Suroviny k receptu

1
ks
Odhadovaná cena: 10 Kč

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

O autorovi

Katka Götzová
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Další články

Květáková rýže – příloha, která fandí hubnutí

Katka Götzová

Katka Götzová

15 června, 2022

Sdílejte:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Květáková rýže

Základní údaje

Recept ze dne

15.6.22

Doba přípravy

20 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Suroviny k receptu

1
ks
Odhadovaná cena: 10 Kč

Všechny suroviny můžete nakoupit na Košík.cz

Květák je jednou z nejpopulárnějších low-carb náhražek rýže. Slovní spojení květáková rýže má tak mezi příznivci low-carb stravování svoje pevné místo. Pokud hledáte recept na přílohu, která beze zbytku splní úlohu rýže, a přitom kalorický obsah ani podíl sacharidů zdaleka nedosahují rýžových hodnot, jste tu správně.

Vzhledem k tomu, že ho z 90 % tvoří voda, obsahuje květák zhruba jen 10-20 % z celkového množství kalorií, které najdete ve stejném množství rýže. Pro pořádek…

100 g květáku (vařeného i syrového) = 25 kcal

100 g bílé vařené rýže = 130 kcal

A co se týče sacharidů:

ve 100 gramech květáku jsou jich pouhé 3 gramy,

to je osmnáctkrát méně než ve stejném množství rýže.

Postup

  1. Květák zbavte zelených listů a dobře omyjte.
  2. Rozdělte ho na jednotlivé růžičky a ty pak můžete buď nahrubo nastrouhat na struhadle nebo rozmixovat v mixéru na kousky o velikosti rýžových zrnek.
  3. Ze vzniklé hmoty odstraňte přebytečnou vodu či vlhkost, použijte papírové utěrky. Zajistíte si tak lepší sypkost.
  4. Takto zpracovaný květák můžete jíst i zasyrova. V uzavřené nádobě vám v lednici vydrží až pět dnů, jen počítejte s tím, že se skladováním typická vůně květáku hodně zvýrazní.
  5. Když květákovou rýži krátce povaříte v osolené vodě (postačí 5 minut za občasného promíchání), charakteristická vůně (pro někoho spíš zápach) se zmírní.
  6. Uvařenou květákovou rýži můžete skladovat v mrazáku až 12 měsíců.

Tip pro tradiční i netradiční využití!

Květáková rýže skvěle nahradí klasickou rýži v masových i zeleninových pokrmech, vyzkoušejte ji do sushi či polévek a jestli se nebojíte v kuchyni trochu experimentovat, může být zajímavým doplňkem ve smoothie či dokonce v těstě na domácí pizzu.

100 gramů syrového květáku obsahuje:

57 % DDD* vitaminu C

15 % DDD kyseliny listové

14 % DDD vitaminu K

7 % DDD manganu a draslíku

*DDD- doporučená denní dávka

 

Někdo to rád křupavější

Komu by vadila krémovitější konzistence vařené květákové rýže, může ji orestovat na pánvi s trochou kvalitního oleje, případně péct v troubě rozehřáté na 220 °C na plechu vyloženém pečícím papírem po dobu 10-15 minut (za občasného promíchání).

 

Většina konzumentů volí květákovou rýži především s cílem zhubnout – tzn. snížit kalorický obsah pokrmu, jako bonus ovšem získáváte ingredienci, která:

- navozuje pocit nasycení díky podílu vlákniny,

- je kvalitním zdrojem cholinu – látky nezbytné pro správnou funkci srdce, mozku a nervového   systému,

- vyniká obsahem antioxidantů, takže účinně bojuje se zánětlivými procesy v těle,

- a podporuje růst prospěšných střevních baktérií, takže optimalizuje trávení.

 

Líbí se vám recept? Sdílejte ho s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

E-book - cviky na břicho zdarma!Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Registrujte se zdarma

Získejte možnost si zcela zdarma ukládat oblíbené články, autory a recepty. Můžete také přidávat vlastní recepty.