Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Recept na low-carb chléb
Když se příznivců low-carb diety zeptáte, co jim ve stravě chybí, často přijde ke slovu obyčejný chleba. Pak ale není nic jednoduššího než najít vhodnou nízkosacharidovou alternativu.
Sbíhají se vám sliny, když pomyslíte na čerstvý krajíc s křupavou kůrčičkou? Současně byste ale rádi dodrželi zásady stravování s nízkým podílem sacharidů, takže musíte zapátrat po nových receptech a zapomenout na pšeničnou mouku. Přitom ale právě lepek obsažený v pšeničné mouce odpovídá za texturu a nadýchanost klasického chleba. Odpadá i proces kynutí, místo kvasnic či kvásku použijete prášek do pečiva. To obavám o zdárný výsledek hraje do karet. Na první pohled možná nebudí použité ingredience dojem, že z nich upečete cokoliv podobného chlebu, dejte ale receptu šanci a nechte se překvapit výsledkem.
Ps. Nutriční hodnoty jsou uvedeny pro jeden krajíček.
- Vzhledem k tomu, že z těsta na low-carb chléb byste obtížně tvořili bochníček, použijte formu na toastový chléb a tu vyložte pečícím papírem.
- Ve větší míse dobře promíchejte jogurt s vajíčky, můžete použít ruční mixér.
- Nyní přidejte suché ingredience – tzn. obě mouky, prášek do pečiva, psyllium, chia semínka a sůl. Vypracujte hutné těsto.
- Dobře propracované těsto dejte do připravené formy a nechte ho alespoň 15 minut odpočinout. Potřebujete, aby chia semínka i psyllium absorbovaly tekutiny a dobře se spojily s celou směsí.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Doba pečení záleží samozřejmě na konkrétní troubě, pohybuje se mezi 45-60 minutami.
Tipy pro opravdu nadýchaný low-carb chleba
Zkuste oddělit bílky a žloutky, bílky našlehejte a do těsta přidejte hotový sníh.
Těsto opravdu dobře promíchejte, snažte se, aby se v něm tvořily vzduchové bubliny. Máte-li hnětač nebo dokonce domácí pekárnu, neváhejte je použít. Tajemství nadýchaného chleba s křupavou kůrkou spočítá právě v dobře zpracovaném těstě. Když se nemůžete spolehnout na kvasnice, snažte se odvést dobrou práci při přípravě těsta.
Jak uchovávat low-carb chléb
Hotový chléb vám ve spíži vydrží až čtyři dny, v lednici klidně i týden. Skladujte ho zabalený v papírové utěrce nebo ubrousku, nepoužívejte plastové sáčky, chleba by vám zgumovatěl. Nakrájený na jednotlivé krajíčky ho můžete i zamrazit. V takovém případě nejprve nechte zmrznout jednotlivé krajíčky rozložené na ploše a do vhodné nádoby či sáčku je vložte až zamražené, snáze pak vyndáte jednotlivé porce a krajíčky k sobě nepřimrznou. Zmražený chléb je následně nejlepší využít v toasteru.
Když chcete změnu
Experimentujte s nejrůznějšími semínky, do chleba se výborně hodí slunečnicová nebo dýňová a semínkový low-carb chléb si určitě zamilujete. Výborně ale chutná i s vlašskými ořechy. A pokud nemáte po ruce řecký jogurt, vyzkoušejte low-carb chleba z tvarohu.
Když spěcháte
Můžete si koupit hotovou směs na low-carb chléb. Ta je vhodná například i pro začátečníky, většinou do suché směsi přidáte jen vajíčka, vodu, případně jogurt – držte se údajů na etiketě.
Nízkosacharidová strava vůbec nemusí být nudná, chuťová nezajímavá a jednotvárná. Navíc, když se vám zasteskne pro nějaké klasické potravině, prakticky vždy najdete její low-carb variantu. Naše rada všem, kterým chybí pečivo zní:
upečte si třeba
skvělý low-carb chleba.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…