Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Celerová pomazánka
S kořenovým celerem se nemusíte setkávat jen v polévkách a dušených pokrmech, dá se totiž konzumovat i zasyrova. Tvarohové pomazánce dodá zajímavou chuť i řadu cenných živin.
Svým vzhledem rozhodně neupoutá, nicméně výživovým profilem bezpochyby zaujme. Kořenový celer totiž obsahuje ve 100 gramech polovinu denní doporučené dávky vitaminu K, dále je zdrojem vitaminu C a B6, z minerálů pak především draslíku, fosforu a manganu. To vše se skrývá v pouhých 42 kcal. Když si z něj připravíte vynikající pomazánku, svou váhu tím nijak neohrozíte, pochutnáte si a posílíte svoje zdraví.
- Očištěný celer nastrouhejte nadrobno, kdo má rád pomazánky méně chuťové výrazné, může celer nejprve krátce povařit.
- K nastrouhanému celeru přidejte tvaroh a Lučinu, vše dobře promíchejte.
- Pomazánku dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem.
- Nasekanou petrželku můžete buď vmíchat přímo do pomazánky nebo ji použít na ozdobu, až pomazánku namažete na toasty, chlebíčky či celozrnné pečivo.
Vařit či nevařit
Jak už zaznělo, pomazánku můžete připravovat i z vařeného celeru. Pro někoho je to chuťově zajímavější varianta, ale počítejte s tím, že varem snížíte obsah vitaminu C.
Jak vybrat správný celer
Ideální jsou středně velké bulvy o průměru 8-10 cm, bez popraskaného povrchu, pevné a po rozkrojení bez dutiny uprostřed. Ta je známkou snížené kvality. Pevnou kůru na povrchu odstraňte ostrým nožem a pracujte s dužinou.
Na pozoru…
…by se při konzumaci většího množství celeru měli mít lidé trpící poruchami krevní srážlivosti a pacienti užívající léky na ředění krve (Warfarin atd.), vysoký obsah vitaminu K by mohl ovlivnit jejich zdravotní stav a účinky léčiv.
Vhodný není celer ve vyšších dávkách ani pro těhotné. Obsahuje totiž látku bergapten, která může stimulovat dělohu a způsobit kontrakce.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…