Recept ze dne

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Dýňové noky (gnocchi) – Low Carb recept
Hádejte, jestli existuje low-carb verze noků! Když místo brambor použijete dýni, máte rázem přílohu v duchu nízkosacharidového stravování.
Když víte, jaké použít ingredience, není většinou problém upravit jakýkoliv recept na low-carb variantu. Tradiční noky se připravují z brambor a pšeničné mouky, které zásadám dietního stravování zrovna nefandí. Když ale použijete dýni a mandlovou mouku (případně můžete do těsta přidat i trochu strouhaného sýru), určitě si pochutnáte bez výčitek svědomí, že utrpí vaše figura.
- Dýni očistěte, nakrájejte na kousky (Hokaido můžete i se slupkou) a uvařte do měkka.
- Slijte přebytečnou vodu a nechte chvíli zchladnout.
- Kousky dýně rozmixujte dohladka.
- Přidejte vajíčko, mandlovou mouku a muškátový oříšek. Dobře promíchejte, aby vzniklo jemné, nelepivé těsto. Dle potřeby můžete přidat mouku.
- Z těsta vyválejte válečky o průměru cca 3 cm a ty pak rozkrájejte na zhruba 2 cm malé kousky. Pokud se vám lepí, lehce je poprašte mandlovou moukou.
- Noky vařte ve vroucí, osolené vodě 3-4 minuty. Platí pravidlo, že od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, postačí vařit už jen minutu.
- Hotové noky slijte a podávejte s oblíbenou omáčkou, skvěle chutnají i s čerstvým podušeným špenátem nebo trochou osmažené slaniny.
Když těsto nespolupracuje!
Kdyby se vám nedařilo z těsta vyválet hladké válečky, umístěte ho do plastového sáčku a nechte půl hodiny v mrazáku. Poté se s ním bude určitě pracovat lépe.
100 gramů dýňových noků obsahuje:
12 % DDD* železa
13 % DDD vitaminu C
6 % DDD vápníku
*DDD – doporučená denní dávka
Vařit nebo péct?
Mnoho receptů pracuje s dýní upečenou nikoliv uvařenou. Vyzkoušejte klidně obě varianty a uvidíte, co vám bude více vyhovovat. V horkovzdušné troubě se kousky dýně pečou asi 10-15 minut při teplotě 180 °C. Další postup, tzn. použití mixéru atd. už je stejný.
Z velké dýně nejspíš připravíte tolik noků, kolik nezvládnete v dohledné době spotřebovat (uvařené je můžete v lednici skladovat asi 5 dní). Přebytečné noky je ovšem možné zasyrova zamrazit – do mrazáku je dejte nejprve na plechu nebo jiné podložce, kde budou vyrovnané vedle sebe, po 2-3 hodinách je pak můžete sesypat do sáčku a skladovat takto. Kdybyste to udělali hned, přilepí se vám noky na sebe. Mražené noky poté vařte rovnou ve vroucí vodě. Není třeba je předem rozmrazovat.
Jestli jste do této chvíle považovali dýni za symbol podzimní kuchyně a Halloweenu, jakmile ochutnáte dýňové noky, přestane pro vás být sezónní potravinou, ale stane se standardní součástí celoročního jídelníčku.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…
Kateřina
Tak mě se bohužel úplně roztekly na polévku. Těsto bylo pořad tekuté, nakonec jsem na 500 g dýně dala 250 g m. mouky a asi to bylo stejne málo 😔. Priste zkusím upéct. Možná je to hrube namletou moukou nevím 😔