Když těsto nespolupracuje!
Kdyby se vám nedařilo z těsta vyválet hladké válečky, umístěte ho do plastového sáčku a nechte půl hodiny v mrazáku. Poté se s ním bude určitě pracovat lépe.
100 gramů dýňových noků obsahuje:
12 % DDD* železa
13 % DDD vitaminu C
6 % DDD vápníku
*DDD – doporučená denní dávka
Vařit nebo péct?
Mnoho receptů pracuje s dýní upečenou nikoliv uvařenou. Vyzkoušejte klidně obě varianty a uvidíte, co vám bude více vyhovovat. V horkovzdušné troubě se kousky dýně pečou asi 10-15 minut při teplotě 180 °C. Další postup, tzn. použití mixéru atd. už je stejný.
Z velké dýně nejspíš připravíte tolik noků, kolik nezvládnete v dohledné době spotřebovat (uvařené je můžete v lednici skladovat asi 5 dní). Přebytečné noky je ovšem možné zasyrova zamrazit – do mrazáku je dejte nejprve na plechu nebo jiné podložce, kde budou vyrovnané vedle sebe, po 2-3 hodinách je pak můžete sesypat do sáčku a skladovat takto. Kdybyste to udělali hned, přilepí se vám noky na sebe. Mražené noky poté vařte rovnou ve vroucí vodě. Není třeba je předem rozmrazovat.
Jestli jste do této chvíle považovali dýni za symbol podzimní kuchyně a Halloweenu, jakmile ochutnáte dýňové noky, přestane pro vás být sezónní potravinou, ale stane se standardní součástí celoročního jídelníčku.