Základní údaje

Recept ze dne

30 května, 2023

Čas

60 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

50 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

IT specialista, Počítačový nadšenec, Amatérský Kuchař, Food Fotograf, Otec 09/2022

Gratinovaná plněná cuketa Tondo di Piacenza

Gratinování nebo-li zapékání v troubě nebo pod grilem je velice jednoduchá a rychlá příprava pokrmů. Prakticky můžeme gratinovat všechny potraviny od těstovin, brambor až po zeleninu. V našem receptu si zapečeme Tondo di Piacenza.

Jedná se o kulatou cuketu, kterou budeme plnit mletým hovězím masem a na povrchu necháme roztéct sýr Mozzarella. Hovězí maso doporučuji bio, nejlépe od českého farmáře s maximálním obsahem tuku 20%. V takto připravené cuketě si vychutnáte plnou chuť hovězího masa a přitom oceníte jak je krásně šťavnaté, právě díky cuketě, která obsahuje hodně vody.

Základní údaje

Recept ze dne

30 května, 2023

Doba přípravy

60 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

50 Kč
Postup
  • Důkladně omyjeme cukety. Najemno nakrájíme cibuli a tři stroužky česneku. Rozpálíme hrnec, přidáme lžíci olivového oleje a osmahneme cibulku s jedním bobkovým listem. Mezitím si rozpůlíme cukety, nařežeme vnitřek na kostičky a vydlabeme lžící do hrnce.
  • Vydlabané cukety trochu osolíme a opepříme a necháme odležet stranou. V hrnci restujeme cibulku a dužinu s cukety. Jakmile se cuketa začne rozvařovat a hodně zmenší svůj objem, přidáme mleté maso, které zezačátku zprudka restujeme a poté vše dusíme pod pokličkou. Směs dochutíme pepřem, solí a drceným kmínem. Na závěr ještě restujeme bez pokličky s posekaným česnekem. Směs musí být trochu vláčná ale ne vodnatá.
  • Vydlabané cukety oklepeme od vypocené vody a plníme až po okraj směsí z mletého masa. Gratinujeme cca 15 minut než začne povrch masa zlátnout.
  • Přidáme na maso plátek Mozzarelly a na plech k cuketám 2 rozpůlená cherry rajčátka, která dochutíme solí a pepřem. Ještě gratinujeme zhruba 5 minut, než se sýr rozteče a začne trochu zlátnout.
  • Servírujeme s rajčátkem na sýru a pokapeme balsamikovým glazé s příchutí citrónu.

Extra tip pro recept gratinované plněné cukety Tondo di Piacenza

Přikládáme extra tipy jak tento recept obohatit:

  1. Přidání zeleniny: Do náplně můžete přidat další druhy zeleniny, jako je paprika, rajčata nebo houby, které poskytnou další chutě a textury.
  2. Přidání koření: Pro větší hloubku chuti zkuste přidat koření, jako je paprika, kari, kmín nebo oregano. Koření můžete přidat přímo do náplně nebo je použít k dochucení samotných cuket před plněním.
  3. Gratovaný sýr: Pro krásnou zlatavou kůrku a více sýrové chuti pokryjte plněné cukety vrstvou strouhaného sýra, jako je parmazán nebo gouda, než je dáte péct.
  4. Různé druhy masa nebo alternativy: Můžete experimentovat s různými druhy masa, jako je mleté jehněčí nebo turecké, pro odlišné chutě. Pro vegetariánskou variantu můžete maso nahradit například quinoou, čočkou nebo tofu.
  5. Přidání ořechů: Pro křupavý dotek a další nutriční hodnotu zkuste do náplně přidat nasekané ořechy, jako jsou vlašské ořechy nebo piniové oříšky.
  6. Servírování s omáčkou: Plněné cukety můžete servírovat s omáčkou, jako je třeba jogurtová omáčka s česnekem, rajčatová salsa nebo pesto.

Důležité je se nebát experimentovat a hrát si s chutěmi, které máte rádi.

Bon Appétit!

Uložit recept

5/5 - (2 hodnocení)
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

239 kcal

Bílkoviny

26 g

Tuky

25 g

Sacharidy

4 g
Komentáře

IT specialista, Počítačový nadšenec, Amatérský Kuchař, Food Fotograf, Otec 09/2022

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma