Základní údaje

Recept ze dne

14 července, 2022

Čas

40 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

1_porce

Odhad za porci

20 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.
Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

low carb houska

Recept na low-carb housky

Křupavá houstička k snídani ani houska, v níž spolu s dalšími ingrediencemi servírujete hamburger, nemusí znamenat ohrožení nízkosacharidové stravy.

Určitě už jste si zvykli, že low-carb dieta vyžaduje určité chuťové kompromisy, ale rozhodně to neznamená nutnost smířit se s méně chutným jídlem. Jen prostě některé pokrmy chutnají trochu jinak. Ale každopádně chutnají! A stejně to bude i s low-carb houskami. Samozřejmě se musíte obejít bez pšeničné mouky, kvasnic atd. Ke slovu se dostane mouka kokosová a mandlová, psyllium a kvalitní (ideálně avokádový) olej. Výsledný výživový profil tedy bude výrazně lepší než u klasických housek. A jako bonus navíc odpadá doba potřebná při tradiční přípravě ke kynutí těsta.

Ps. Nutriční hodnoty jsou uvedeny pro jednu housku.

Základní údaje

Recept ze dne

14 července, 2022

Doba přípravy

40 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

1_porce

Odhad za porci

20 Kč
Postup
  • Předehřejte si troubu na 180 °C a plech vyložte pečícím papírem.
  • V míse dobře promíchejte nejprve sypké ingredience a pak postupně přidávejte další, ideálně nejprve bílky, celá vajíčka, olej a pak horkou vodu v množství, které budete potřebovat. Dávka uvedená v receptu je pouze orientační, přizpůsobte ji tomu, aby těsto mělo správnou konzistenci.
  • Takto připravené těsto nechte pár minut odpočinout a pak ho rozdělte na 10 stejných dílků, ze kterých vytvarujete bulky nebo housky.
  • Připravené pečivo posypejte semínky, bulky můžete na povrchu do kříže naříznout.
  • Pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut.

Tipy pro opravdu nadýchané houstičky

Někomu se lépe osvědčilo, když při přípravě těsta smíchá samotné psyllium s vodou a vytvoří tak hustou gelovou hmotu, kterou následně zapracuje do těsta.

Do těsta používejte vajíčka (i bílky) v pokojové teplotě. Nevěřili byste, jak hodně to pak může ovlivnit křehkost a nadýchanost hotového pečiva.

Jak uchovávat low-carb housky

Hotové houstičky vydrží v pokojové teplotě 2-3 dny, pokud je zamrazíte pak 3 měsíce.

Změna, která chutná

Nebojte se přidat semínka klidně i do těsta.

Pro navýšení podílu bílkovin je vhodné přimíchat tvaroh či ricottu. Obě varianty – tedy low-carb housky z tvarohu i ty ricottové – vydrží dlouho vláčné. A zvýšení dávky sacharidů se bát nemusíte, ricotta obsahuje ve 100 g pouze 3 g sacharidů, tvaroh 4 g.

Kombinace s našimi dalšími recepty

Low-carb housky budou naprosto božské k snídani s nízkosacharidovým džemem nebo s karbanátkem k večeři.

Možná to bude chtít více pokusů, než tyhle speciální houstičky doladíte k dokonalosti, ale setrvejte. Docela určitě najdete společnou řeč a zanedlouho budete z trouby vytahovat pečivo, díky němuž přestanete míjet pekárnu se smutným pohledem a sbíhajícími se slinami.

Uložit recept

5/5 - (2 hodnocení)
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

185 kcal

Bílkoviny

8 g

Tuky

15 g

Sacharidy

2 g
Komentáře

Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma