Základní údaje

Recept ze dne

14.7.22

Doba přípravy

40 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

1_porce

Odhad ceny za porci

20 Kč

Suroviny k receptu

50
ml
2
lžičky
70
g
1/2
lžičky
2
ks
6
ks

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

O autorovi

Katka-Gotzova
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Recept na low-carb housky

Katka-Gotzova

Katka Götzová

14 července, 2022

Katka-Gotzova

Katka Götzová

14 července, 2022

Sdílejte:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
low carb houska

Základní údaje

Recept ze dne

14.7.22

Doba přípravy

40 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

1_porce

Odhad ceny za porci

20 Kč

Suroviny k receptu

50
ml
2
lžičky
70
g
1/2
lžičky
2
ks
6
ks

Křupavá houstička k snídani ani houska, v níž spolu s dalšími ingrediencemi servírujete hamburger, nemusí znamenat ohrožení nízkosacharidové stravy.

Určitě už jste si zvykli, že low-carb dieta vyžaduje určité chuťové kompromisy, ale rozhodně to neznamená nutnost smířit se s méně chutným jídlem. Jen prostě některé pokrmy chutnají trochu jinak. Ale každopádně chutnají! A stejně to bude i s low-carb houskami. Samozřejmě se musíte obejít bez pšeničné mouky, kvasnic atd. Ke slovu se dostane mouka kokosová a mandlová, psyllium a kvalitní (ideálně avokádový) olej. Výsledný výživový profil tedy bude výrazně lepší než u klasických housek. A jako bonus navíc odpadá doba potřebná při tradiční přípravě ke kynutí těsta.

Ps. Nutriční hodnoty jsou uvedeny pro jednu housku.

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180 °C a plech vyložte pečícím papírem.
  • V míse dobře promíchejte nejprve sypké ingredience a pak postupně přidávejte další, ideálně nejprve bílky, celá vajíčka, olej a pak horkou vodu v množství, které budete potřebovat. Dávka uvedená v receptu je pouze orientační, přizpůsobte ji tomu, aby těsto mělo správnou konzistenci.
  • Takto připravené těsto nechte pár minut odpočinout a pak ho rozdělte na 10 stejných dílků, ze kterých vytvarujete bulky nebo housky.
  • Připravené pečivo posypejte semínky, bulky můžete na povrchu do kříže naříznout.
  • Pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut.

Tipy pro opravdu nadýchané houstičky

Někomu se lépe osvědčilo, když při přípravě těsta smíchá samotné psyllium s vodou a vytvoří tak hustou gelovou hmotu, kterou následně zapracuje do těsta.

Do těsta používejte vajíčka (i bílky) v pokojové teplotě. Nevěřili byste, jak hodně to pak může ovlivnit křehkost a nadýchanost hotového pečiva.

Jak uchovávat low-carb housky

Hotové houstičky vydrží v pokojové teplotě 2-3 dny, pokud je zamrazíte pak 3 měsíce.

Změna, která chutná

Nebojte se přidat semínka klidně i do těsta.

Pro navýšení podílu bílkovin je vhodné přimíchat tvaroh či ricottu. Obě varianty – tedy low-carb housky z tvarohu i ty ricottové – vydrží dlouho vláčné. A zvýšení dávky sacharidů se bát nemusíte, ricotta obsahuje ve 100 g pouze 3 g sacharidů, tvaroh 4 g.

Kombinace s našimi dalšími recepty

Low-carb housky budou naprosto božské k snídani s nízkosacharidovým džemem nebo s karbanátkem k večeři.

Možná to bude chtít více pokusů, než tyhle speciální houstičky doladíte k dokonalosti, ale setrvejte. Docela určitě najdete společnou řeč a zanedlouho budete z trouby vytahovat pečivo, díky němuž přestanete míjet pekárnu se smutným pohledem a sbíhajícími se slinami.

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

50
ml
2
lžičky
70
g
1/2
lžičky
2
ks
6
ks