Recept ze dne

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Recept na low-carb housky
Křupavá houstička k snídani ani houska, v níž spolu s dalšími ingrediencemi servírujete hamburger, nemusí znamenat ohrožení nízkosacharidové stravy.
Určitě už jste si zvykli, že low-carb dieta vyžaduje určité chuťové kompromisy, ale rozhodně to neznamená nutnost smířit se s méně chutným jídlem. Jen prostě některé pokrmy chutnají trochu jinak. Ale každopádně chutnají! A stejně to bude i s low-carb houskami. Samozřejmě se musíte obejít bez pšeničné mouky, kvasnic atd. Ke slovu se dostane mouka kokosová a mandlová, psyllium a kvalitní (ideálně avokádový) olej. Výsledný výživový profil tedy bude výrazně lepší než u klasických housek. A jako bonus navíc odpadá doba potřebná při tradiční přípravě ke kynutí těsta.
Ps. Nutriční hodnoty jsou uvedeny pro jednu housku.
- Předehřejte si troubu na 180 °C a plech vyložte pečícím papírem.
- V míse dobře promíchejte nejprve sypké ingredience a pak postupně přidávejte další, ideálně nejprve bílky, celá vajíčka, olej a pak horkou vodu v množství, které budete potřebovat. Dávka uvedená v receptu je pouze orientační, přizpůsobte ji tomu, aby těsto mělo správnou konzistenci.
- Takto připravené těsto nechte pár minut odpočinout a pak ho rozdělte na 10 stejných dílků, ze kterých vytvarujete bulky nebo housky.
- Připravené pečivo posypejte semínky, bulky můžete na povrchu do kříže naříznout.
- Pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut.
Tipy pro opravdu nadýchané houstičky
Někomu se lépe osvědčilo, když při přípravě těsta smíchá samotné psyllium s vodou a vytvoří tak hustou gelovou hmotu, kterou následně zapracuje do těsta.
Do těsta používejte vajíčka (i bílky) v pokojové teplotě. Nevěřili byste, jak hodně to pak může ovlivnit křehkost a nadýchanost hotového pečiva.
Jak uchovávat low-carb housky
Hotové houstičky vydrží v pokojové teplotě 2-3 dny, pokud je zamrazíte pak 3 měsíce.
Změna, která chutná
Nebojte se přidat semínka klidně i do těsta.
Pro navýšení podílu bílkovin je vhodné přimíchat tvaroh či ricottu. Obě varianty – tedy low-carb housky z tvarohu i ty ricottové – vydrží dlouho vláčné. A zvýšení dávky sacharidů se bát nemusíte, ricotta obsahuje ve 100 g pouze 3 g sacharidů, tvaroh 4 g.
Kombinace s našimi dalšími recepty
Low-carb housky budou naprosto božské k snídani s nízkosacharidovým džemem nebo s karbanátkem k večeři.
Možná to bude chtít více pokusů, než tyhle speciální houstičky doladíte k dokonalosti, ale setrvejte. Docela určitě najdete společnou řeč a zanedlouho budete z trouby vytahovat pečivo, díky němuž přestanete míjet pekárnu se smutným pohledem a sbíhajícími se slinami.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…