Základní údaje

Recept ze dne

14 července, 2022

Čas

10 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

1_porce

Odhad za porci

20 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.
Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

recept na low carb knedlík

Low-carb knedlík z mikrovlnky

Názor, že knedlík do low-carb stravy nepatří, je jedním z výživových mýtů nízkosacharidového stravování. Přesvědčíme vás o opaku.

Na seznamu nedietních potravin by si klasický knedlík určitě vydobyl finálovou pozici. Ačkoliv by mu medaile nejspíš utekla, své místo na výsluní by měl jasné. Bílá mouka jako jedna z hlavních ingrediencí hovoří za vše. Co když ji ale nahradíte v duchu low-carb diety? Můžete si pak pochutnat na nízkosacharidovém knedlíku?

Rozhodně ano. Navíc bude jeho příprava jednodušší a výrazně rychlejší. Vše zvládnete během několika minut.

Ps. obsah výživných látek je uveden pro 4 menší plátky knedlíku.

Základní údaje

Recept ze dne

14 července, 2022

Doba přípravy

10 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

1_porce

Odhad za porci

20 Kč
Suroviny k receptu
Postup
  • Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh.
  • Žloutky smíchejte s ostatními ingrediencemi a pak opatrně vmíchejte hotový sníh.
  • Těsto dejte ideálně do formy na toastový chléb, případně jiné podlouhlé formy, která se vám vejde a je použitelná v mikrovlnné troubě.
  • Troubu zapněte na plný výkon na dvě minuty a sledujte, jestli knedlík naběhne.
  • Podle výkonu trouby budete možná muset dobu tepelné úpravy prodloužit. Knedlík by měl hodně vyběhnout nahoru a být i uvnitř dobře propečený.
  • Hotový knedlík nakrájejte na plátky.

Hrnečku vař!

Připravte každému strávníkovi jeho knedlík. Pokud máte malou mikrovlnku, nebo nevlastníte vhodnou formu, rozdělte těsto do čtyř větších hrnků a postupně je vkládejte do trouby, kterou pustíte na plný výkon na dobu 70 sekund.

Tipy na opravdu nadýchaný knedlík

Platí, že čím lépe těsto rozmícháte a provzdušníte, tím nadýchanější knedlík bude. Proto dává smysl připravit si sníh z bílků a nedávat do těsta najednou celé vajíčko.

Výhodou tohoto základního receptu je chuťová neutrálnost knedlíku. Můžete samozřejmě místo psyllia použít i mouku (mandlovou, kokosovou), ale počítejte s lehkou ořechovou příchutí.

Knedlík bude hutnější a vláčnější (+ bohatší na bílkoviny), když do těsta přidáte Lučinu. Lučinový low-carb knedlík ocení hlavně sportovně založení příznivci nízkosacharidového stravování. Populární sýr vyrobený ze smetany a tvarohu obsahuje ve 100 gramech pouhé 2 g sacharidů.

Kdo by si byl pomyslel, že když v 17. století válečnému kuchaři protivníci zničili pec a on tak byl nucený připravené těsto na chleba uvařit místo upéct, že se tím položí základ středoevropskému fenoménu jménem „knedlík“. V moderním pojetí století 21. pak knedlík získává celou řadu dalších podob včetně té nízkosacharidové. Určitě ji vyzkoušejte, v boji za štíhlou linii je to cenná zbraň.

Uložit recept

Ohodnoťte tento článek/recept
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

145 kcal

Bílkoviny

7 g

Tuky

12 g

Sacharidy

1 g
Komentáře

Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma