Základní údaje

Recept ze dne

14.7.22

Doba přípravy

10 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

1 porce

Odhad ceny za porci

20 Kč

Suroviny k receptu

1
lžička
2
lžíce
1
špetka
4
lžíce

Nutriční hodnoty

Kalorie

145 kcal

Bílkoviny

7 g

Tuky

12 g

Sacharidy

1 g

O autorovi

Katka-Gotzova
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Low-carb knedlík z mikrovlnky

recept na low carb knedlík

Základní údaje

Recept ze dne

14.7.22

Doba přípravy

10 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

1 porce

Odhad ceny za porci

20 Kč

Suroviny k receptu

1
lžička
2
lžíce
1
špetka
4
lžíce

Názor, že knedlík do low-carb stravy nepatří, je jedním z výživových mýtů nízkosacharidového stravování. Přesvědčíme vás o opaku.

Na seznamu nedietních potravin by si klasický knedlík určitě vydobyl finálovou pozici. Ačkoliv by mu medaile nejspíš utekla, své místo na výsluní by měl jasné. Bílá mouka jako jedna z hlavních ingrediencí hovoří za vše. Co když ji ale nahradíte v duchu low-carb diety? Můžete si pak pochutnat na nízkosacharidovém knedlíku?

Rozhodně ano. Navíc bude jeho příprava jednodušší a výrazně rychlejší. Vše zvládnete během několika minut.

Ps. obsah výživných látek je uveden pro 4 menší plátky knedlíku.

Postup

  • Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh.
  • Žloutky smíchejte s ostatními ingrediencemi a pak opatrně vmíchejte hotový sníh.
  • Těsto dejte ideálně do formy na toastový chléb, případně jiné podlouhlé formy, která se vám vejde a je použitelná v mikrovlnné troubě.
  • Troubu zapněte na plný výkon na dvě minuty a sledujte, jestli knedlík naběhne.
  • Podle výkonu trouby budete možná muset dobu tepelné úpravy prodloužit. Knedlík by měl hodně vyběhnout nahoru a být i uvnitř dobře propečený.
  • Hotový knedlík nakrájejte na plátky.

Hrnečku vař!

Připravte každému strávníkovi jeho knedlík. Pokud máte malou mikrovlnku, nebo nevlastníte vhodnou formu, rozdělte těsto do čtyř větších hrnků a postupně je vkládejte do trouby, kterou pustíte na plný výkon na dobu 70 sekund.

Tipy na opravdu nadýchaný knedlík

Platí, že čím lépe těsto rozmícháte a provzdušníte, tím nadýchanější knedlík bude. Proto dává smysl připravit si sníh z bílků a nedávat do těsta najednou celé vajíčko.

Výhodou tohoto základního receptu je chuťová neutrálnost knedlíku. Můžete samozřejmě místo psyllia použít i mouku (mandlovou, kokosovou), ale počítejte s lehkou ořechovou příchutí.

Knedlík bude hutnější a vláčnější (+ bohatší na bílkoviny), když do těsta přidáte Lučinu. Lučinový low-carb knedlík ocení hlavně sportovně založení příznivci nízkosacharidového stravování. Populární sýr vyrobený ze smetany a tvarohu obsahuje ve 100 gramech pouhé 2 g sacharidů.

Kdo by si byl pomyslel, že když v 17. století válečnému kuchaři protivníci zničili pec a on tak byl nucený připravené těsto na chleba uvařit místo upéct, že se tím položí základ středoevropskému fenoménu jménem „knedlík“. V moderním pojetí století 21. pak knedlík získává celou řadu dalších podob včetně té nízkosacharidové. Určitě ji vyzkoušejte, v boji za štíhlou linii je to cenná zbraň.

Ohodnoťte tento článek/recept

Nutriční hodnoty

Kalorie

145 kcal

Bílkoviny

7 g

Tuky

12 g

Sacharidy

1 g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Vyhledávání

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.