Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Low-carb knedlík z mikrovlnky
Názor, že knedlík do low-carb stravy nepatří, je jedním z výživových mýtů nízkosacharidového stravování. Přesvědčíme vás o opaku.
Na seznamu nedietních potravin by si klasický knedlík určitě vydobyl finálovou pozici. Ačkoliv by mu medaile nejspíš utekla, své místo na výsluní by měl jasné. Bílá mouka jako jedna z hlavních ingrediencí hovoří za vše. Co když ji ale nahradíte v duchu low-carb diety? Můžete si pak pochutnat na nízkosacharidovém knedlíku?
Rozhodně ano. Navíc bude jeho příprava jednodušší a výrazně rychlejší. Vše zvládnete během několika minut.
Ps. obsah výživných látek je uveden pro 4 menší plátky knedlíku.
- Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh.
- Žloutky smíchejte s ostatními ingrediencemi a pak opatrně vmíchejte hotový sníh.
- Těsto dejte ideálně do formy na toastový chléb, případně jiné podlouhlé formy, která se vám vejde a je použitelná v mikrovlnné troubě.
- Troubu zapněte na plný výkon na dvě minuty a sledujte, jestli knedlík naběhne.
- Podle výkonu trouby budete možná muset dobu tepelné úpravy prodloužit. Knedlík by měl hodně vyběhnout nahoru a být i uvnitř dobře propečený.
- Hotový knedlík nakrájejte na plátky.
Hrnečku vař!
Připravte každému strávníkovi jeho knedlík. Pokud máte malou mikrovlnku, nebo nevlastníte vhodnou formu, rozdělte těsto do čtyř větších hrnků a postupně je vkládejte do trouby, kterou pustíte na plný výkon na dobu 70 sekund.
Tipy na opravdu nadýchaný knedlík
Platí, že čím lépe těsto rozmícháte a provzdušníte, tím nadýchanější knedlík bude. Proto dává smysl připravit si sníh z bílků a nedávat do těsta najednou celé vajíčko.
Výhodou tohoto základního receptu je chuťová neutrálnost knedlíku. Můžete samozřejmě místo psyllia použít i mouku (mandlovou, kokosovou), ale počítejte s lehkou ořechovou příchutí.
Knedlík bude hutnější a vláčnější (+ bohatší na bílkoviny), když do těsta přidáte Lučinu. Lučinový low-carb knedlík ocení hlavně sportovně založení příznivci nízkosacharidového stravování. Populární sýr vyrobený ze smetany a tvarohu obsahuje ve 100 gramech pouhé 2 g sacharidů.
Kdo by si byl pomyslel, že když v 17. století válečnému kuchaři protivníci zničili pec a on tak byl nucený připravené těsto na chleba uvařit místo upéct, že se tím položí základ středoevropskému fenoménu jménem „knedlík“. V moderním pojetí století 21. pak knedlík získává celou řadu dalších podob včetně té nízkosacharidové. Určitě ji vyzkoušejte, v boji za štíhlou linii je to cenná zbraň.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…