Recept ze dne
Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.
Šalvějový sirup s vůní skořice
Šalvějový sirup užívaly v minulosti už snad i naše babičky a prababičky, a to nejen při respiračních onemocněních. Jeho lahodné chuti či blahodárným účinkům na vaše zdraví podlehne nejeden z vás. A jak jej lze připravit?
- Šalvěj důkladně omyjeme a nahrubo nakrájíme. Z citrónu vymačkáme co nejvíce šťávy a odložíme na později.
- Do většího hrnce nalijeme odměřené množství vody společně s uvedeným množstvím cukru. Průběžně mícháme, až přivedeme k varu. Poté povaříme zhruba 10 minut.
- Do takto připraveného rozvaru pak přidáme nakrájenou šalvěj, citrónovou šťávu a necháme přejít varem, avšak pouze krátce.
- Nyní můžeme sirup odstavit a uložit do chladu, kde jej necháme odpočívat - louhovat do dalšího dne.
- Následující den pak sirup scedíme přes sítko a plníme do připravených sklenic.
- Zavíčkujeme a sterilujeme při 85°C asi 15 minut.
Extra tipy pro recept šalvějový sirup
Šalvějový sirup je aromatický a skvělý doplněk k mnoha nápojům a dezertům. Zde je několik tipů, jak si vylepšit recept na šalvějový sirup:
-
Čerstvá šalvěj: Pro co nejintenzivnější chuť použijte čerstvě natrhané listy šalvěje. Listy by měly být zelené, voňavé a bez známek vadnutí.
-
Typ cukru: Většina receptů na sirupy používá bílý cukr, ale zkuste použít třtinový cukr nebo hnědý cukr pro hlubší a bohatší chuť.
-
Přidání citrónu: Pro osvěžující a kyselý dotek můžete do sirupu přidat trochu čerstvé citrónové šťávy nebo citrónovou kůru.
-
Kombinace bylin: Kromě šalvěje můžete v sirupu kombinovat i jiné byliny, jako je třeba rozmarýn, máta nebo levandule.
-
Doba louhování: Nechte šalvěj louhovat v horkém sirupu po dobu alespoň 30 minut až jedné hodiny, aby sirup nabral co nejvíce šalvějové chuti. Pak šalvěj vyjměte.
-
Konzistence: Pokud chcete hustší sirup, můžete ho vařit déle, dokud nezíská požadovanou konzistenci.
-
Alkohol: Pro dlouhodobější skladování a zajímavou chuť můžete do sirupu přidat trochu alkoholu, například vodku nebo brandy.
-
Využití sirupu: Šalvějový sirup je skvělý v koktejlech, limonádách, přes zmrzlinu, v pečených dezertech nebo dokonce jako sladidlo v čaji.
-
Skladování: Uchovejte sirup v čisté skleněné nádobě v chladničce. Díky cukru a eventuálně alkoholu by měl být sirup konzervován a mohl by vydržet několik týdnů.
-
Darování: Šalvějový sirup je také skvělým nápadem na dárek. Naplňte ho do pěkné lahvičky, přidejte štítek a darujte přátelům nebo rodině.
Doufám, že vám tyto tipy pomohou vytvořit dokonalý šalvějový sirup!
Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…