Základní údaje

Recept ze dne

17 října, 2023

Čas

45 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

5 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.

Šalvějový sirup s vůní skořice

Šalvějový sirup užívaly v minulosti už snad i naše babičky a prababičky, a to nejen při respiračních onemocněních. Jeho lahodné chuti či blahodárným účinkům na vaše zdraví podlehne nejeden z vás. A jak jej lze připravit? 

Základní údaje

Recept ze dne

17 října, 2023

Doba přípravy

45 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

5 Kč
Suroviny k receptu
Postup
  • Šalvěj důkladně omyjeme a nahrubo nakrájíme. Z citrónu vymačkáme co nejvíce šťávy a odložíme na později.
  • Do většího hrnce nalijeme odměřené množství vody společně s uvedeným množstvím cukru. Průběžně mícháme, až přivedeme k varu. Poté povaříme zhruba 10 minut.
  • Do takto připraveného rozvaru pak přidáme nakrájenou šalvěj, citrónovou šťávu a necháme přejít varem, avšak pouze krátce.
  • Nyní můžeme sirup odstavit a uložit do chladu, kde jej necháme odpočívat - louhovat do dalšího dne.
  • Následující den pak sirup scedíme přes sítko a plníme do připravených sklenic.
  • Zavíčkujeme a sterilujeme při 85°C asi 15 minut. 

Extra tipy pro recept šalvějový sirup

Šalvějový sirup je aromatický a skvělý doplněk k mnoha nápojům a dezertům. Zde je několik tipů, jak si vylepšit recept na šalvějový sirup:

  1. Čerstvá šalvěj: Pro co nejintenzivnější chuť použijte čerstvě natrhané listy šalvěje. Listy by měly být zelené, voňavé a bez známek vadnutí.

  2. Typ cukru: Většina receptů na sirupy používá bílý cukr, ale zkuste použít třtinový cukr nebo hnědý cukr pro hlubší a bohatší chuť.

  3. Přidání citrónu: Pro osvěžující a kyselý dotek můžete do sirupu přidat trochu čerstvé citrónové šťávy nebo citrónovou kůru.

  4. Kombinace bylin: Kromě šalvěje můžete v sirupu kombinovat i jiné byliny, jako je třeba rozmarýn, máta nebo levandule.

  5. Doba louhování: Nechte šalvěj louhovat v horkém sirupu po dobu alespoň 30 minut až jedné hodiny, aby sirup nabral co nejvíce šalvějové chuti. Pak šalvěj vyjměte.

  6. Konzistence: Pokud chcete hustší sirup, můžete ho vařit déle, dokud nezíská požadovanou konzistenci.

  7. Alkohol: Pro dlouhodobější skladování a zajímavou chuť můžete do sirupu přidat trochu alkoholu, například vodku nebo brandy.

  8. Využití sirupu: Šalvějový sirup je skvělý v koktejlech, limonádách, přes zmrzlinu, v pečených dezertech nebo dokonce jako sladidlo v čaji.

  9. Skladování: Uchovejte sirup v čisté skleněné nádobě v chladničce. Díky cukru a eventuálně alkoholu by měl být sirup konzervován a mohl by vydržet několik týdnů.

  10. Darování: Šalvějový sirup je také skvělým nápadem na dárek. Naplňte ho do pěkné lahvičky, přidejte štítek a darujte přátelům nebo rodině.

Doufám, že vám tyto tipy pomohou vytvořit dokonalý šalvějový sirup!

Uložit recept

5/5 - (1 hodnocení)
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

2600 kcal

Bílkoviny

5 g

Tuky

6 g

Sacharidy

156 g
Komentáře

Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma