Základní údaje

Recept ze dne

5 září, 2023

Čas

45 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

9_porci

Odhad za porci

8 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.

Španělská bramborová tortilla

Tortillu jako plněnou placku zná snad každý z nás. Lze ji připravit na desítky různých způsobů. Vyzkoušeli jste však již bramborovou tortillu, kterou lze přirovnat například k takovému bramborovému koláči?

Základní údaje

Recept ze dne

5 září, 2023

Doba přípravy

45 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

9_porci

Odhad za porci

8 Kč
Suroviny k receptu
Postup
  • Pórek si nakrájíme na proužky a brambory oloupeme. Následně je nakrájíme na slabší plátky. V podstatě podobně, jako když připravujeme francouzské brambory.
  • Do pánve (vhodné i do trouby) dáme rozpustit větší množství ghí, v němž poté zhruba 15 minut opékáme plátky brambor. Tyto by měly mít krásnou zlatavou barvu.
  • Mezitím si v míse připravíme vaječnou směs. Rozklepneme vejce, přidáme pórek a koření, vyšleháme.
  • Jakmile jsou brambory krásně opečené, odstavíme je a slijeme z nich přebytečný tuk. Následně do pánve nalejeme i vaječnou směs a s bramborami důkladně, avšak opatrně promícháme.
  • Pánev přikryjeme pokličkou a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme zhruba po dobu 10-15 minut.
  • Jakmile tortilla vychladne, přendáme ji na talíř a podáváme.

Extra tipy pro recept španělská bramborová tortilla

Španělská bramborová tortilla, někdy také označovaná jako "tortilla de patatas" nebo "tortilla española", je tradiční španělské jídlo skládající se z brambor, cibule, vajec a olivového oleje. Zde je několik extra tipů, jak udělat perfektní španělskou bramborovou tortillu:

  1. Použijte kvalitní ingredience: Nejlepší kvalita olivového oleje, brambor a vajec výrazně ovlivní chuť tortilly.

  2. Plátky brambor a cibule: Brambory a cibuli krájejte na tenké plátky, aby se rychleji uvařily a lépe se smíchaly s vejci.

  3. Vaření brambor a cibule: Vařte brambory a cibuli na středně nízkém ohni, aby se pomalu karamelizovaly a nezískaly spálenou chuť.

  4. Solení brambor: Solte brambory, jakmile je dáte do pánve. To pomáhá bramborům uvolnit svou vodu a získat správnou texturu.

  5. Batáta: Pokud chcete zdravější variantu, můžete část běžných brambor nahradit batátou (sladkým bramborem).

  6. Přidání zeleniny: K tradičním ingrediencím můžete přidat také nasekanou papriku, špenát nebo jinou zeleninu, aby byla tortilla chutnější a zdravější.

  7. Přidání sýra: Přidání strouhaného sýra do směsi vajec udělá vaši tortillu bohatší a chutnější.

  8. Neutrácejte na oleji: Ačkoli tradiční recept vyžaduje hodně oleje, můžete snížit množství oleje tím, že brambory a cibuli smažíte ve velkém množství vody a malém množství oleje.

  9. Vejce: Nechte vejce přijít na pokojovou teplotu před použitím. Také je dobré lehce je šlehat, aby byla tortilla nadýchaná.

  10. Pánve: Použijte nepřilnavou pánev, aby se tortilla nelepila na dno a boky pánve.

  11. Otočení tortilly: Použijte velký talíř nebo pokličku, která přesně pasuje do pánve, pro otočení tortilly. Při otočení buďte opatrní, aby se tortilla nerozpadla.

  12. Doba vaření: Nechte tortillu, aby se pekla dostatečně dlouho na každé straně, aby se brambory uvařily, ale střed zůstal stále trochu vlhký.

  13. Odpočinek: Nechte tortillu odpočívat několik minut před podáváním, aby se chutě propojily.

 
Dobrou chuť!

Uložit recept

4/5 - (2 hodnocení)
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

208 kcal

Bílkoviny

8 g

Tuky

17 g

Sacharidy

17 g
Komentáře

Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma