Recept ze dne


Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.


Zdravé palačinky – low-carb recept
Oblíbených palačinek se při low-carb stravování vzdát nemusíte. Jen potřebujete vědět, jak upravit tradiční recept, aby výsledek odpovídal pravidlům nízkosacharidové výživy.
Báječná snídaně, či výborná svačina – palačinky patří k pokrmům, které chutnají dětem i dospělým, a můžete je připravovat v mnoha obměnách. Pro low-carb verzi zdravých palačinek je zásadní vyměnit klasickou mouku za nízkosacharidovou. V našem receptu jsme použili kombinaci mandlové a kokosové.

- Všechny ingredience kromě oleje dejte do mísy a dobře rozmíchejte. Použijte, pokud možno, ruční mixér. Těsto by mělo být hladké a svou konzistencí připomínat hustou smetanu.
- Připravené těsto nechte chvíli v lednici, je možné si ho nachystat třeba už večer, když chcete smažit palačinky ráno k snídani. Ale pokud spěcháte, postačí na odstátí patnáct či dvacet minut.
- Pánev lehce potřete olejem a dobře rozehřejte. Tajemství skvělých palačinek tkví ve správně rozehřáté pánvi.
- Naběračkou nalijte těsto na pánev, dobře ho rozmístěte po celé ploše a po zhruba minutě můžete palačinku obracet. Z druhé strany bude hotová nejspíš i rychleji. Záleží na použité pánvi a nastavené teplotě.
- Nyní už jen dochutit a rychle popřát dobrou chuť, tyhle palačinky totiž mizí raketovou rychlostí.

Čím dochutit
V receptu používáme vanilkový extrakt, takže počítáme, že připravujete palačinky nasladko a tím pádem se k nim skvěle hodí:
- lesní ovoce,
- ořechy nebo ořechové máslo,
- sirup bez cukru.
Jestliže vynecháte vanilkový extrakt, případně místo kokosové mouky použijete celou dávku mouky mandlové (komu by ve slané verzi vadila příchuť kokosu), můžete palačinky podávat se špenátem, směsí oblíbené zeleniny, slaným tvarohem s nasekanou cibulkou atd.
Tipy na obměnu těsta
- část ořechové mouky můžete nahradit mascarpone;
- pro zvýšení obsahu bílkovin přidejte odměrku proteinového prášku;
- místo mléka kravského použijte rostlinné;
- do těsta palačinek naslano rozmixujte vařenou červenou řepu.
Hotové palačinky vydrží v uzavřené nádobě v lednici 5-7 dnů, dokonce je můžete i zamrazit, v takovém případě se jejich trvanlivost prodlouží až na půl roku. Nejlepší jsou ale každopádně čerstvé, a navíc rychle zjistíte, že i když je usmažíte z dvojnásobné dávky, na později vám žádné nezbydou.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Tortillu jako plněnou placku zná snad každý z…
Rychlý segedínský guláš z vepřové krkovice a zakysané…
“Masala” znamená koření a “Garam” znamená pálivé. Jídlo…
Jak všichni víme, drůbeží maso je nejvhodnější maso…
Čekáte návštěvu a nemáte čas upéct sladký dezert…
Léto je období cuket. Tato nízkokalorická, přes to…
Čekáte návštěvu a nemáte chuť v létě stát…
Máš chuť na tortillu, ale nechceš si dát…