Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Banánové palačinky
Rychlé, zdravé a neuvěřitelně dobré – tolik na úvod žádaného receptu na palačinky z banánů, které si můžete vychutnat jako báječnou snídani nebo zdravý fit dezert.
Palačinky za sebou mají překvapivě dlouhou historii. Pochutnávali si na nich už staří Řekové a Římané. A recept na ně pochopitelně nechybí ani v první americké kuchařce Amelie Simmonsové z roku 1796. My vám přinášíme jednu z vůbec nejoblíbenějších verzí, kterou jsou palačinky banánové. Ať už si z těsta připravíte tenké palačinky nebo buclaté lívance, úspěch máte zaručený. Dopřejte si snídani jako vystřiženou z amerického filmu. Obsah výživných látek je uvedený pro jednu palačinku.
- V míse promíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Přidejte vajíčko a přilijte hrnek mléka.
- Vše dobře rozmixujte ručním mixérem.
- Zralé banány rozmačkejte vidličkou na kaši a tu přidejte k palačinkovému těstu.
- Směs můžete buď dobře rozmíchat vařečkou, nebo znovu použijte mixér.
- Těsto nechte 5-10 minut ustát.
- Na pánvi lehce potřené olejem smažte z obou stran palačinky nebo lívance (dle chuti).
Tipy na dochucení a vylepšení
Tradiční verze volá po javorovém sirupu.
Výborné jsou ale banánové palačinky i s medem nebo burákovým máslem.
Chybu neuděláte, když sáhnete po domácím džemu nebo třeba po low-carb marmeládě.
A kdo si chce opravdu dopřát, přidá čerstvé ovoce a porci šlehačky.
Je libo fit verzi receptu? Pak zkuste banánové palačinky bez mouky – smíchejte pouze rozmačkané banány a vajíčka.
Existuje i verze bez vajec, kdy na ½ litru mléka (klidně použijte rostlinné) dáte 200 g celozrnné mouky a jeden až dva zralé banány.
Hotové palačinky vydrží v lednici dva až tři dny, pak stačí je jen krátce ohřát v mikrovlnné troubě.
Dají se i zamrazit, ale v tom případě doporučujeme spíše verzi banánových lívanců. Do mrazáku je ukládejte proložené pečícím papírem, aby se vám na sebe nepřilepily. Takto je můžete skladovat až tři měsíce.
Pokud děláte palačinky doma často, doporučujeme pořídit si speciální palačinkovou pánev (např. zde). Základem úspěchu je nízký okraj pánve, který umožňuje snadnou manipulaci při obracení palačinek. K dostání jsou z nejrůznějších materiálů od nepřilnavých, které ocení i kuchaři začátečníci až po nerezové a litinové, se kterými je potřeba umět trošku pracovat.
Teď už nezbývá než promyslet, jestli máte chuť na tenké palačinky (u těch klidně můžete vynechat prášek od pečiva) nebo nadýchané lívanečky – v obou případech na vás čeká zdravá pochoutka, která potěší opravdu každého, aktivní sportovce a děti nevyjímaje.
Doporučené články
Pokud si chcete dopřát čerstvá domácí vejce k vašim banánovým palačinkám, stojí za to se dozvědět více o tom, co všechno ovlivňuje jejich barvu a kvalitu. Tyto zajímavosti najdete v článku Zajímavosti o slepičích vejcích – co všechno ovlivňuje jejich barvu i kvalitu?. S trochou péče o slepice tak můžete mít nejen chutná, ale i výživově kvalitní vejce.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…