Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Cuketový tatarák
Tatarský biftek má i svou vegetariánskou variantu a vůbec na ni nemusíte nahlížet jako na méněcennou náhražku.
Když se řekne „tatarák“, milovníci masa jistě zbystří. Jakmile ale přidáte přívlastek „vegetariánský“, nejspíš si vysloužíte pár odsuzujících poznámek. Nikdo netvrdí, že bezmasá verze bude po všech stránkách srovnatelná s masovou, ale i na ní si můžete pochutnat.
- Do větší misky dejte postupně všechny ingredience kromě avokáda a dobře je promíchejte.
- Avokádo rozmačkejte vidličkou vedle v menší misce a teprve pak ho vmíchejte do připravené směsi.
- Před servírováním je lepší nechat cuketový tatarák v lednici chvíli uležet.
- Doporučujeme jako skvělý předkrm nebo lehkou večeři, kterou můžete doplnit tradičními topinkami.
Když si potrpíte na pikantnější chuť…
dochuťte tatarák utřeným česnekem, zakápněte trochou sójové omáčky a můžete klidně přidat i lžičku dijonské hořčice.
Kdo má rád tatarák opravdu najemno, může cuketu nastrouhat. V obou verzích bude pokrm skvělý ke klasickým topinkám, případně s celozrnným pečivem. Nízkosacharidovým strávníkům doporučujeme naše low-carb housky.
V některých receptech se používá cuketa mírně podušená a lidé se často ptají, jestli je vůbec možné konzumovat cuketu syrovou. V menším množství a příležitostně to obvykle nevadí. Citlivějším jedincům ale může syrová cuketa způsobit nepříjemné nadýmání.
Pozornost také musíte věnovat chuti cukety, nepříjemná hořkost totiž poukazuje na zvýšený obsah tzv. kukurbitacinů – toxických látek, které způsobují nevolnost, zvracení, průjem, v extrémní případě i smrt. Jestliže cuketu kupujete v obchodech či pěstujete z kupovaných semen, nemáte se čeho bát. Rizikové jsou tzv. divoké odrůdy, případně takové, kdy dochází ke křížení s okrasnými druhy tykví atd. Toto varování se netýká jen cuket, ale také okurek, melounů a dýní. Pokud tedy zaznamenáte výrazně hořkou chuť těchto plodů, určitě je nekonzumujte.
Ale zpět k cuketovému tataráku…
Setkáte se možná i s termínem falešný tatarák, ale věřte, že na něm nic falešného není. Netváří se jako náhražka masové varianty a ve vašem jídelníčku si bezpochyby uhájí svou vlastní identitu.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…