Když si potrpíte na pikantnější chuť…
dochuťte tatarák utřeným česnekem, zakápněte trochou sójové omáčky a můžete klidně přidat i lžičku dijonské hořčice.
Kdo má rád tatarák opravdu najemno, může cuketu nastrouhat. V obou verzích bude pokrm skvělý ke klasickým topinkám, případně s celozrnným pečivem. Nízkosacharidovým strávníkům doporučujeme naše low-carb housky.
V některých receptech se používá cuketa mírně podušená a lidé se často ptají, jestli je vůbec možné konzumovat cuketu syrovou. V menším množství a příležitostně to obvykle nevadí. Citlivějším jedincům ale může syrová cuketa způsobit nepříjemné nadýmání.
Pozornost také musíte věnovat chuti cukety, nepříjemná hořkost totiž poukazuje na zvýšený obsah tzv. kukurbitacinů – toxických látek, které způsobují nevolnost, zvracení, průjem, v extrémní případě i smrt. Jestliže cuketu kupujete v obchodech či pěstujete z kupovaných semen, nemáte se čeho bát. Rizikové jsou tzv. divoké odrůdy, případně takové, kdy dochází ke křížení s okrasnými druhy tykví atd. Toto varování se netýká jen cuket, ale také okurek, melounů a dýní. Pokud tedy zaznamenáte výrazně hořkou chuť těchto plodů, určitě je nekonzumujte.
Ale zpět k cuketovému tataráku…
Setkáte se možná i s termínem falešný tatarák, ale věřte, že na něm nic falešného není. Netváří se jako náhražka masové varianty a ve vašem jídelníčku si bezpochyby uhájí svou vlastní identitu.