Základní údaje

Recept ze dne

22.8.22

Doba přípravy

10 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

40 Kč

Suroviny k receptu

1/4
lžičky
1
ks
1
lžička
1/2
lžíce
1/2
lžičky
1
ks

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

O autorovi

Katka-Gotzova
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Cuketový tatarák

Cuketový tatarák
Cuketový tatarák

Základní údaje

Recept ze dne

22.8.22

Doba přípravy

10 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

40 Kč

Suroviny k receptu

1/4
lžičky
1
ks
1
lžička
1/2
lžíce
1/2
lžičky
1
ks

Tatarský biftek má i svou vegetariánskou variantu a vůbec na ni nemusíte nahlížet jako na méněcennou náhražku.  

Když se řekne „tatarák“, milovníci masa jistě zbystří. Jakmile ale přidáte přívlastek „vegetariánský“, nejspíš si vysloužíte pár odsuzujících poznámek. Nikdo netvrdí, že bezmasá verze bude po všech stránkách srovnatelná s masovou, ale i na ní si můžete pochutnat.

Postup

  1. Do větší misky dejte postupně všechny ingredience kromě avokáda a dobře je promíchejte.
  2. Avokádo rozmačkejte vidličkou vedle v menší misce a teprve pak ho vmíchejte do připravené směsi.
  3. Před servírováním je lepší nechat cuketový tatarák v lednici chvíli uležet.
  4. Doporučujeme jako skvělý předkrm nebo lehkou večeři, kterou můžete doplnit tradičními topinkami.

Když si potrpíte na pikantnější chuť…

dochuťte tatarák utřeným česnekem, zakápněte trochou sójové omáčky a můžete klidně přidat i lžičku dijonské hořčice.

Kdo má rád tatarák opravdu najemno, může cuketu nastrouhat. V obou verzích bude pokrm skvělý ke klasickým topinkám, případně s celozrnným pečivem. Nízkosacharidovým strávníkům doporučujeme naše low-carb housky.

V některých receptech se používá cuketa mírně podušená a lidé se často ptají, jestli je vůbec možné konzumovat cuketu syrovou. V menším množství a příležitostně to obvykle nevadí. Citlivějším jedincům ale může syrová cuketa způsobit nepříjemné nadýmání.

Pozornost také musíte věnovat chuti cukety, nepříjemná hořkost totiž poukazuje na zvýšený obsah tzv. kukurbitacinů – toxických látek, které způsobují nevolnost, zvracení, průjem, v extrémní případě i smrt. Jestliže cuketu kupujete v obchodech či pěstujete z kupovaných semen, nemáte se čeho bát. Rizikové jsou tzv. divoké odrůdy, případně takové, kdy dochází ke křížení s okrasnými druhy tykví atd. Toto varování se netýká jen cuket, ale také okurek, melounů a dýní. Pokud tedy zaznamenáte výrazně hořkou chuť těchto plodů, určitě je nekonzumujte.

Ale zpět k cuketovému tataráku…

Setkáte se možná i s termínem falešný tatarák, ale věřte, že na něm nic falešného není. Netváří se jako náhražka masové varianty a ve vašem jídelníčku si bezpochyby uhájí svou vlastní identitu.

5/5 - (1 hodnocení)

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

1/4
lžičky
1
ks
1
lžička
1/2
lžíce
1/2
lžičky
1
ks

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.