Domácí termix z tvarohu

Domácí tvarohový termix
Domácí tvarohový termix

Základní údaje

Recept ze dne

4.1.23

Doba přípravy

10 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

6 porcí

Odhad ceny za porci

30 Kč

Suroviny k receptu

Mnoho receptů na domácí termix z tvarohu obsahuje pudinkový prášek a cukr. Proč se však zbytečně zdržovat s přípravou pudinku, když výborný termix můžete připravit i bez něj. Stačí jen 3 obyčejné suroviny a vznikne dobrota, která hravě předčí všechny tvarohové dezerty z obchodu. Recept si navíc snadno můžete upravit k obrazu svému – přidejte oblíbené sladidlo, změňte příchuť nebo si termix ozdobte sušeným ovocem, ořechy a semínky. Fantazii se meze nekladou.

Příprava domácího termixu není vůbec tak složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jde o dezert, který by měl obsahovat tepelně upravený tvaroh. Stačí tedy uvařit v podstatě jakýkoliv horký krém, který po vychladnutí ztuhne, a tvaroh do něj přidat. Nejjednodušší je jednoznačně čokoládová varianta, můžete však zkusit i vanilkovou, citrusovou nebo ovocnou.

Postup

  1. Smetanu zahřejte v hrnci téměř k varu, pak stáhněte teplotu a nalámejte do ní čokoládu.
  2. Směs míchejte metličkou, dokud nebude hladká. (Ze začátku mohou vznikat hrudky a žmolky, nenechte se však odradit a pokračujte v míchání.)
  3. Jakmile je směs kompaktní, odstavte ji z plamene a vmíchejte tvaroh.
  4. Na závěr směs rozdělte do mističek a nechte minimálně 5 hodin odpočinout v lednici.

Zdravý domácí termix nemusí být jen čokoládový

Pokud si chcete připravit jinou variantu domácího termixu, postup bude podobný. Potřebujete jen horkou směs, do které vmícháte tvaroh. Můžete využít pudinkový prášek, ale v případě, že chcete vařit trochu „poctivěji“, zkuste raději jiné typy krémů. Na vanilkový pudink se skvěle hodí třeba žloutkový, který se často využívá při pečení vánočního cukroví. Dá se však připravit i ve zdravější verzi:

  1. Přichystáme si 6 žloutků. Můžeme je protlačit přes sítko, a zbavit je tak tuhých částí.
  2. Smetanu s vanilkovým extraktem a trochou másla zahřejeme za stálého míchání téměř k varu.
  3. Trochu smetanové směsi přidáme ke žloutkům, aby se prohřály.
  4. Žloutky za stálého míchání pomalinku nalejeme do směsi a mícháme, dokud směs nezačne houstnout.
  5. Jakmile žloutky se smetanou získají podobnou konzistenci jako pudink, můžeme je přisladit (medem, javorovým sirupem, xylitolem).

A je hotovo. Nyní už bude postup stejný jako u čokoládového domácího termixu. Stačí vmíchat tvaroh a nechat v lednici několik hodin uležet.

Tipy na přípravu domácího termixu

  • Pro zvýraznění chuti můžete do čokoládového krému přidat špetku soli.
  • Hotový termix z tvarohu se dá doplnit šlehačkou, nastrouhanou čokoládou, opraženými ořechy, sezónním ovocem, kokosem, slunečnicovými semínky nebo rozvarem z lesního ovoce.
  • Pokud chcete termix sladší, přidejte do čokoládového krému sladidlo podle chuti. Můžete zkusit třeba čekankový sirup, přírodní sladidlo xylitol, které se vyrábí z březové kůry, nebo erythritol.
  • Domácí termix z tvarohu vám v lednici vydrží přibližně dva až tři dny.
  • Kvalitní čokoláda je přirozeně bezlepková, pokud však chcete mít jistotu, že tímto alergenem není kontaminována z výroby, vybírejte produkty, které nulový obsah lepku zaručují na obalu.
Ohodnoťte tento článek/recept

Nutriční hodnoty

Kalorie

400 kcal

Bílkoviny

12.35 g

Tuky

12.5 g

Sacharidy

21.1 g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Vyhledávání

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.