Zdravý domácí termix nemusí být jen čokoládový
Pokud si chcete připravit jinou variantu domácího termixu, postup bude podobný. Potřebujete jen horkou směs, do které vmícháte tvaroh. Můžete využít pudinkový prášek, ale v případě, že chcete vařit trochu „poctivěji“, zkuste raději jiné typy krémů. Na vanilkový pudink se skvěle hodí třeba žloutkový, který se často využívá při pečení vánočního cukroví. Dá se však připravit i ve zdravější verzi:
- Přichystáme si 6 žloutků. Můžeme je protlačit přes sítko, a zbavit je tak tuhých částí.
- Smetanu s vanilkovým extraktem a trochou másla zahřejeme za stálého míchání téměř k varu.
- Trochu smetanové směsi přidáme ke žloutkům, aby se prohřály.
- Žloutky za stálého míchání pomalinku nalejeme do směsi a mícháme, dokud směs nezačne houstnout.
- Jakmile žloutky se smetanou získají podobnou konzistenci jako pudink, můžeme je přisladit (medem, javorovým sirupem, xylitolem).
A je hotovo. Nyní už bude postup stejný jako u čokoládového domácího termixu. Stačí vmíchat tvaroh a nechat v lednici několik hodin uležet.
Tipy na přípravu domácího termixu
- Pro zvýraznění chuti můžete do čokoládového krému přidat špetku soli.
- Hotový termix z tvarohu se dá doplnit šlehačkou, nastrouhanou čokoládou, opraženými ořechy, sezónním ovocem, kokosem, slunečnicovými semínky nebo rozvarem z lesního ovoce.
- Pokud chcete termix sladší, přidejte do čokoládového krému sladidlo podle chuti. Můžete zkusit třeba čekankový sirup, přírodní sladidlo xylitol, které se vyrábí z březové kůry, nebo erythritol.
- Domácí termix z tvarohu vám v lednici vydrží přibližně dva až tři dny.
- Kvalitní čokoláda je přirozeně bezlepková, pokud však chcete mít jistotu, že tímto alergenem není kontaminována z výroby, vybírejte produkty, které nulový obsah lepku zaručují na obalu.