Základní údaje

Recept ze dne

11.8.22

Doba přípravy

25 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

1 porce

Odhad ceny za porci

49 Kč

Suroviny k receptu

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

O autorovi

Katka-Gotzova
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Karbanátky – low carb zdravý recept

Zdravé low carb karbanátky se zeleninou
Zdravé low carb karbanátky se zeleninou

Základní údaje

Recept ze dne

11.8.22

Doba přípravy

25 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

1 porce

Odhad ceny za porci

49 Kč

Suroviny k receptu

Low-carb burgery nebo chcete-li nízkosacharidové karbanátky mají v dietním jídelníčku svoje neopominutelné místo. Připravíte je v mnoha verzích a chutnají opravdu skvěle.

Je úplně jedno, jestli budete bochánkům z mletého masa říkat karbanátky jako vaše babička, nebo burgery či hamburgery, jak je zvykem na druhé straně Atlantiku. Pokud z receptu vynecháte mouku a strouhanku, máte dokonalou low-carb verzi. Zbývá už jen zvolit vhodnou přílohu, ale i tady se vám nabízí hned několik možností, najdete je na konci receptu.

Jak okořenit – pokud chcete karbanátek po vzoru svojí babičky, použijte majoránku, oregano, sůl a pepř. Kdo má raději styl amerických burgerů, sáhne po worcestershirské omáčce, vhodná je i dijonská hořčice, trocha utřeného česneku, najemno nakrájená cibule, tymián či koriandr. Případně můžete vsadit na samotnou chuť masa a použít jen sůl a pepř.

Postup

  1. Předehřejte gril, případně můžete karbanátky i smažit na pánvi, péct v troubě nebo v horkovzdušné fritéze.
  2. Mleté maso dobře promíchejte se zvoleným kořením.
  3. Vytvarujte tři karbanátky, ideálně rukama, zejména prostředek byste měli mírně stlačit, aby karbanátek během tepelné úpravy dobře držel tvar.
  4. Délka přípravy na grilu, pánvi atd. záleží mimo jiné i na tom, jak chcete mít karbanátek propečený. Někdo má rád prostředek narůžovělý.

Čím nahradit housku

Vaší fantazii se meze nekladou, pro inspiraci využijte naše tipy a karbanátku připravte doprovod v podobě:

- grilovaných portobello žampionů,

- cuketových nebo celerových hranolků,

- grilovaného lilku;

- do křupava opečeného, kořeněného kapustového listu či

- čerstvého zeleninového salátu.

Historie hamburgeru

Tahle typicky americká pochoutka má svoje kořeny v Německu. Dnes už si ovšem málokdo slovo hamburger spojuje s německým městem Hamburg, kde se v restauracích začal pokrm z mletého masa poprvé nabízet někdy v polovině 19. století. Krátce na to se stává oblíbeným jídlem Američanů, a ještě koncem století se z klasického talíře stěhuje do rozkrojené housky. Tu mu ovšem bojovníci s nadváhou v 21. století odepřou, aby mu místo toho ustlali na salátu.

Nebojte se s low-carb karbanátky experimentovat. Můžete je připravovat z masa kuřecího, krůtího či jehněčího, přidávat strouhaný sýr či vajíčko. Dochutit osmaženou cibulkou a slaninou. V podstatě záleží na tom, co vám nabídne lednička a kolik unese vaše aplikace na sčítání zkonzumovaných kalorií.

Ohodnoťte tento článek/recept

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.