Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Karbanátky – low carb zdravý recept
Low-carb burgery nebo chcete-li nízkosacharidové karbanátky mají v dietním jídelníčku svoje neopominutelné místo. Připravíte je v mnoha verzích a chutnají opravdu skvěle.
Je úplně jedno, jestli budete bochánkům z mletého masa říkat karbanátky jako vaše babička, nebo burgery či hamburgery, jak je zvykem na druhé straně Atlantiku. Pokud z receptu vynecháte mouku a strouhanku, máte dokonalou low-carb verzi. Zbývá už jen zvolit vhodnou přílohu, ale i tady se vám nabízí hned několik možností, najdete je na konci receptu.
Jak okořenit – pokud chcete karbanátek po vzoru svojí babičky, použijte majoránku, oregano, sůl a pepř. Kdo má raději styl amerických burgerů, sáhne po worcestershirské omáčce, vhodná je i dijonská hořčice, trocha utřeného česneku, najemno nakrájená cibule, tymián či koriandr. Případně můžete vsadit na samotnou chuť masa a použít jen sůl a pepř.
- Předehřejte gril, případně můžete karbanátky i smažit na pánvi, péct v troubě nebo v horkovzdušné fritéze.
- Mleté maso dobře promíchejte se zvoleným kořením.
- Vytvarujte tři karbanátky, ideálně rukama, zejména prostředek byste měli mírně stlačit, aby karbanátek během tepelné úpravy dobře držel tvar.
- Délka přípravy na grilu, pánvi atd. záleží mimo jiné i na tom, jak chcete mít karbanátek propečený. Někdo má rád prostředek narůžovělý.
Čím nahradit housku
Vaší fantazii se meze nekladou, pro inspiraci využijte naše tipy a karbanátku připravte doprovod v podobě:
- grilovaných portobello žampionů,
- cuketových nebo celerových hranolků,
- grilovaného lilku;
- do křupava opečeného, kořeněného kapustového listu či
- čerstvého zeleninového salátu.
Historie hamburgeru
Tahle typicky americká pochoutka má svoje kořeny v Německu. Dnes už si ovšem málokdo slovo hamburger spojuje s německým městem Hamburg, kde se v restauracích začal pokrm z mletého masa poprvé nabízet někdy v polovině 19. století. Krátce na to se stává oblíbeným jídlem Američanů, a ještě koncem století se z klasického talíře stěhuje do rozkrojené housky. Tu mu ovšem bojovníci s nadváhou v 21. století odepřou, aby mu místo toho ustlali na salátu.
Nebojte se s low-carb karbanátky experimentovat. Můžete je připravovat z masa kuřecího, krůtího či jehněčího, přidávat strouhaný sýr či vajíčko. Dochutit osmaženou cibulkou a slaninou. V podstatě záleží na tom, co vám nabídne lednička a kolik unese vaše aplikace na sčítání zkonzumovaných kalorií.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…