Základní údaje

Recept ze dne

11 srpna, 2022

Čas

25 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

1_porce

Odhad za porci

49 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.
Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Zdravé low carb karbanátky se zeleninou

Karbanátky – low carb zdravý recept

Low-carb burgery nebo chcete-li nízkosacharidové karbanátky mají v dietním jídelníčku svoje neopominutelné místo. Připravíte je v mnoha verzích a chutnají opravdu skvěle.

Je úplně jedno, jestli budete bochánkům z mletého masa říkat karbanátky jako vaše babička, nebo burgery či hamburgery, jak je zvykem na druhé straně Atlantiku. Pokud z receptu vynecháte mouku a strouhanku, máte dokonalou low-carb verzi. Zbývá už jen zvolit vhodnou přílohu, ale i tady se vám nabízí hned několik možností, najdete je na konci receptu.

Jak okořenit – pokud chcete karbanátek po vzoru svojí babičky, použijte majoránku, oregano, sůl a pepř. Kdo má raději styl amerických burgerů, sáhne po worcestershirské omáčce, vhodná je i dijonská hořčice, trocha utřeného česneku, najemno nakrájená cibule, tymián či koriandr. Případně můžete vsadit na samotnou chuť masa a použít jen sůl a pepř.

Základní údaje

Recept ze dne

11 srpna, 2022

Doba přípravy

25 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

1_porce

Odhad za porci

49 Kč
Postup
  1. Předehřejte gril, případně můžete karbanátky i smažit na pánvi, péct v troubě nebo v horkovzdušné fritéze.
  2. Mleté maso dobře promíchejte se zvoleným kořením.
  3. Vytvarujte tři karbanátky, ideálně rukama, zejména prostředek byste měli mírně stlačit, aby karbanátek během tepelné úpravy dobře držel tvar.
  4. Délka přípravy na grilu, pánvi atd. záleží mimo jiné i na tom, jak chcete mít karbanátek propečený. Někdo má rád prostředek narůžovělý.

Čím nahradit housku

Vaší fantazii se meze nekladou, pro inspiraci využijte naše tipy a karbanátku připravte doprovod v podobě:

- grilovaných portobello žampionů,

- cuketových nebo celerových hranolků,

- grilovaného lilku;

- do křupava opečeného, kořeněného kapustového listu či

- čerstvého zeleninového salátu.

Historie hamburgeru

Tahle typicky americká pochoutka má svoje kořeny v Německu. Dnes už si ovšem málokdo slovo hamburger spojuje s německým městem Hamburg, kde se v restauracích začal pokrm z mletého masa poprvé nabízet někdy v polovině 19. století. Krátce na to se stává oblíbeným jídlem Američanů, a ještě koncem století se z klasického talíře stěhuje do rozkrojené housky. Tu mu ovšem bojovníci s nadváhou v 21. století odepřou, aby mu místo toho ustlali na salátu.

Nebojte se s low-carb karbanátky experimentovat. Můžete je připravovat z masa kuřecího, krůtího či jehněčího, přidávat strouhaný sýr či vajíčko. Dochutit osmaženou cibulkou a slaninou. V podstatě záleží na tom, co vám nabídne lednička a kolik unese vaše aplikace na sčítání zkonzumovaných kalorií.

Uložit recept

Ohodnoťte tento článek/recept
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

479 kcal

Bílkoviny

26 g

Tuky

40 g

Sacharidy

2 g
Komentáře

Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma