Základní údaje

Recept ze dne

14 července, 2023

Čas

45 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

35 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.

Krémové žampionové rizoto

Není rizoto jako rizoto. Někdo jej připravuje vcelku sypké a další zas co nejvíce krémové. Jestliže jste zastánci spíše druhé varianty, neváhejte a zkuste si připravit krémové žampionové rizoto dle mého receptu. 

K přípravě chutného rizota je důležitý výběr hlavní suroviny – rýže. K přípravě krémového rizota se jeví jako nejvhodnější kulatozrnná rýže, a to například carnaroli, anebo arborio. Obsahují totiž mnoho škrobu, jenž se při vaření postupně uvolňuje a zajišťuje tak krémovou konzistenci pokrmu.

Základní údaje

Recept ze dne

14 července, 2023

Doba přípravy

45 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

35 Kč
Postup
  • Nejdříve si sušené hříbky namočíme do vody, a to alespoň na 1 hodinu. Mezitím si můžeme nakrájet žampiony, a sice na kostičky. 
  • Z namočených hříbků slijeme vodu, kterou si odložíme pro pozdější použití. 
  • Na pánvi rozpálíme máslo, na němž orestujeme nakrájené žampiony a hříbky. Tuto směs můžeme zlehka osolit a opepřit. Poté odložíme stranou.
  • Na pánvi rozpálíme olej, na kterém orestujeme cibulku, jenž jsme si nakrájeli najemno. Jakmile začne cibulka zlátnout, můžeme přisypat rýži.
  • Nyní přichází čas, kdy postupně začneme vlévat část vody z hub a také připravený vývar. Vždy počkáme, až se tekutina vypaří a přilejeme další. Tento krok provádíme za stálého míchání. Rýže by měla být hotová do 20 minut.
  • Do uvařené - krémové rýže přilejeme smetanu, připravenou hříbkovou směs, bylinky a nastrouhaný parmazán. Osolíme, opepříme, důkladně zamícháme a zhruba 5 minut provaříme.

Extra tipy na recept žampionové rizoto

  1. Kvalita surovin: Vždy se snažte používat kvalitní suroviny. To platí zejména pro rýži, která je klíčovou součástí každého rizota. Doporučuji použít typ arborio nebo carnaroli.

  2. Práce s houbami: Kromě žampionů můžete přidat také další druhy hub, jako jsou hříbky nebo shiitake, pro komplexnější chuť. A vždy je nejprve osmahněte na pánvi, abyste jim dodali lepší aroma.

  3. Víno: Při vaření rýže přidejte trochu suchého bílého vína. To dodá rizotu unikátní hloubku chuti.

  4. Sýr: Parmezán je tradiční volbou pro rizoto, ale můžete experimentovat s jinými sýry. Například pecorino nebo grana padano může poskytnout jiný druh chuti a krémovosti.

  5. Přidání bylinek a koření: Přidání několika lístků čerstvé bazalky, šalvěje nebo tymiánu na konci vaření může oživit chuť rizota.

  6. Máslo: Pro extra krémové rizoto, přidejte na konci vaření kousek másla a promíchejte ho s rýží.

  7. Maso: Pokud chcete, můžete do rizota přidat i nějaké maso. Kuřecí prsa nebo pancetta by mohly být dobrými volbami.

  8. Závěrečné dochucení: Konečný závěr může udělat citrónová šťáva nebo kůra, která přidá svěžest a vyváží bohatou krémovou chuť rizota.

  9. Buďte trpěliví: Rizoto vyžaduje čas a lásku. Nechte rýži pomalu absorbovat vývar a míchejte ji pravidelně, aby se uvolnil škrob a rizoto se stalo krásně krémovým.

Dobrou chuť!

Uložit recept

5/5 - (2 hodnocení)
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

413 kcal

Bílkoviny

17 g

Tuky

8 g

Sacharidy

69 g
Komentáře

Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma