Základní údaje

Recept ze dne

2.9.22

Doba přípravy

40 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

80 Kč

Suroviny k receptu

3
stroužky
500
g
2
lžíce
2
lžíce
1
hrnek
1
lžička
2
dcl

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

O autorovi

Katka-Gotzova
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Krevetové rizoto

Krevetové rizoto
Krevetové rizoto

Základní údaje

Recept ze dne

2.9.22

Doba přípravy

40 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

80 Kč

Suroviny k receptu

3
stroužky
500
g
2
lžíce
2
lžíce
1
hrnek
1
lžička
2
dcl

Tohle jídlo vám bude připomínat letní dovolenou, prospěje štíhlé linii, dodá tělu kvalitní bílkoviny, sacharidy i zdravé tuky v rozumném množství.

Hodně lidí má z přípravy mořských plodů obavy, přitom ve většině případů jde o velmi jednoduchý postup a vůbec nepotřebujete mít zkušenosti světových šéfkuchařů, abyste si s těmito surovinami dobře poradili. Krevetové rizoto navodí atmosféru exotických dálek, i když bude za okny řádit podzimní plískanice.

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibulku.
  2. Zalijte ji bílým vínem a za stálého míchání přiveďte k varu.
  3. Nyní přidejte horký kuřecí vývar a rýži, vařte při střední teplotě a za občasného promíchání asi 20 minut. Rýže by měla být měkká a absorbovat většinu tekutiny.
  4. Vedle na pánvi rozpusťte máslo, přidejte utřený česnek a asi minutu restujte. Poté přidejte krevety a worcestershirskou omáčku. Povařte, krevety by měly být růžové a po rozkrojení bez náznaku syrovosti.
  5. Hotové krevety vidličkou rozdělte na menší kousky a opatrně vmíchejte do rýže.
  6. Jednotlivé porce můžete zdobit nasekanou čerstvou natí jarní cibulky.

Opravdu vymazlený recept

Věnujte pozornost detailům a uvidíte, že se to na výsledném pokrmu pozitivně odrazí:

  • ideální je použít rýži arborio, která se skvěle hodí právě k přípravě rizota;
  • dejte přednost chlazeným krevetám před mraženými, nikdo nezpochybňuje cenový rozdíl, ale až budete mít možnost porovnat výsledek po chuťové stránce, příště už nezaváháte;
  • místo suchého bílého vína používá někdo vermut pro jeho kořeněnou chuť, jestli dáváte přednost vaření bez alkoholu, přidejte šťávu z hroznového vína;
  • dopřejte si čerstvě mletý pepř i sůl, tohle jídlo si zaslouží, abyste řešili i ty nejmenší drobnosti.

Vegetariánská verze aneb když nejsou krevety

Skvělé bude rizoto například s čerstvým chřestem nebo dušenými houbami a trochou parmezánu.

Správné skladování

Krevetové rizoto vám v lednici vydrží až tři dny, je dobré ho pak ohřívat na pánvi podlité trochou vývaru.

5/5 - (1 hodnocení)

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

3
stroužky
500
g
2
lžíce
2
lžíce
1
hrnek
1
lžička
2
dcl

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.