Základní údaje

Recept ze dne

2 září, 2022

Čas

40 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

80 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.
Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Krevetové rizoto

Krevetové rizoto

Tohle jídlo vám bude připomínat letní dovolenou, prospěje štíhlé linii, dodá tělu kvalitní bílkoviny, sacharidy i zdravé tuky v rozumném množství.

Hodně lidí má z přípravy mořských plodů obavy, přitom ve většině případů jde o velmi jednoduchý postup a vůbec nepotřebujete mít zkušenosti světových šéfkuchařů, abyste si s těmito surovinami dobře poradili. Krevetové rizoto navodí atmosféru exotických dálek, i když bude za okny řádit podzimní plískanice.

Základní údaje

Recept ze dne

2 září, 2022

Doba přípravy

40 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

80 Kč
Postup
  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibulku.
  2. Zalijte ji bílým vínem a za stálého míchání přiveďte k varu.
  3. Nyní přidejte horký kuřecí vývar a rýži, vařte při střední teplotě a za občasného promíchání asi 20 minut. Rýže by měla být měkká a absorbovat většinu tekutiny.
  4. Vedle na pánvi rozpusťte máslo, přidejte utřený česnek a asi minutu restujte. Poté přidejte krevety a worcestershirskou omáčku. Povařte, krevety by měly být růžové a po rozkrojení bez náznaku syrovosti.
  5. Hotové krevety vidličkou rozdělte na menší kousky a opatrně vmíchejte do rýže.
  6. Jednotlivé porce můžete zdobit nasekanou čerstvou natí jarní cibulky.

Opravdu vymazlený recept

Věnujte pozornost detailům a uvidíte, že se to na výsledném pokrmu pozitivně odrazí:

  • ideální je použít rýži arborio, která se skvěle hodí právě k přípravě rizota;
  • dejte přednost chlazeným krevetám před mraženými, nikdo nezpochybňuje cenový rozdíl, ale až budete mít možnost porovnat výsledek po chuťové stránce, příště už nezaváháte;
  • místo suchého bílého vína používá někdo vermut pro jeho kořeněnou chuť, jestli dáváte přednost vaření bez alkoholu, přidejte šťávu z hroznového vína;
  • dopřejte si čerstvě mletý pepř i sůl, tohle jídlo si zaslouží, abyste řešili i ty nejmenší drobnosti.

Vegetariánská verze aneb když nejsou krevety

Skvělé bude rizoto například s čerstvým chřestem nebo dušenými houbami a trochou parmezánu.

Správné skladování

Krevetové rizoto vám v lednici vydrží až tři dny, je dobré ho pak ohřívat na pánvi podlité trochou vývaru.

Uložit recept

5/5 - (2 hodnocení)
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

535 kcal

Bílkoviny

27 g

Tuky

8 g

Sacharidy

47 g
Komentáře

Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma