Základní údaje

Recept ze dne

14.7.22

Doba přípravy

30 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

1 porce

Odhad ceny za porci

10 Kč

Suroviny k receptu

1
lžička
2
lžíce

Nutriční hodnoty

Kalorie

17 kcal

Bílkoviny

0 g

Tuky

1 g

Sacharidy

2 g

O autorovi

Katka-Gotzova
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Low-carb marmeláda – náš zdravý recept

zdravá low carb marmeláda

Základní údaje

Recept ze dne

14.7.22

Doba přípravy

30 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

1 porce

Odhad ceny za porci

10 Kč

Suroviny k receptu

1
lžička
2
lžíce

Existence low-carb marmelády je jasným důkazem toho, že nízkosacharidovou verzi mají i ty potraviny, u kterých byste to vůbec nečekali.

Navíc si takovou marmeládu můžete snadno připravit i doma. Pokud vám tedy nebude vadit, že z pohledu profi kulinářských expertů to nejspíš nebude marmeláda, ale džem.

Džem vs. marmeláda

Skutečná marmeláda je totiž připravená z citrusových plodů, případně citrusy tvoří alespoň určitý podíl ovocné směsi. Ostatním produktům se tím pádem správně říká džem. Českou specialitou je rozlišování mezi marmeládou a džemem v tom smyslu, že marmeláda obsahuje ovoce rozdrcené, zatímco v džemu najdete i kousky. Ale to jsou v podstatě všechno jen hříčky se slovy a definicemi. Vám jde bezpochyby o zdravou, nízkosacharidovou potravinu připravenou z nejrůznějších druhů sezónního ovoce.

Ps. Nutriční hodnoty jsou uvedeny pro jednu polévkovou lžíci hotové marmelády.

Postup

  • Jahody omyjte, očistěte – zbavte zelených lístků, větší můžete rozříznout na půl.
  • Takto připravené je dejte do hrnce, mírně podlijte vodou a ohřívejte při středně vysoké teplotě 20-30 minut. Změknou a pustí šťávu.
  • Nyní je rozmačkejte vidličkou, pokud chcete džem bez větších kousků, použijte ruční mixér.
  • Jahodovou směs je možné dochutit umělým sladidlem (Splenda atd.). ale uvidíte sami, zda to bude třeba. Dostatečně zralé jahody bývají sladké samy o sobě.
  • Hrnec odstavte ze sporáku, vmíchejte chia semínka a citrónovou kůru.
  • Džem nechte asi 15 minut stát, chia semínka do sebe natáhnou tekutinu a směs zahustí. Uvidíte, jestli pak bude třeba nějaká semínka přidat. Ale počítejte s tím, že směs po zchladnutí ještě zhoustne.
  • Hotový džem nalijte do připravené sklenice a skladujte v lednici. Takto vám vydrží asi týden. Zmražený pak 3 měsíce.

Low-carb džem = 1:0 pro ovoce

Zatímco v klasickém džemu často mícháte ovoce s cukrem v poměru 1:1, nízkosacharidový džem se bez cukru jednoduše obejde. Konec konců řada druhů ovoce je dostatečně sladká i bez doslazování.

Když nemáte jahody

Džem s chia semínky si můžete připravit i z borůvek, malin, ostružin či meruněk. Dle potřeby ovoce doslazujte Stévií.

Jestli jste ještě nezkoušeli náš recept na low-carb palačinky, tak jakmile si připravíte nízkosacharidový jahodový džem, neváhejte ani vteřinu.

Skvělý ale bude i na toastech, v jogurtu nebo smíchaný s tvarohem.

5/5 - (1 hodnocení)

Nutriční hodnoty

Kalorie

17 kcal

Bílkoviny

0 g

Tuky

1 g

Sacharidy

2 g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Vyhledávání

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.