Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Low-carb marmeláda – náš zdravý recept
Existence low-carb marmelády je jasným důkazem toho, že nízkosacharidovou verzi mají i ty potraviny, u kterých byste to vůbec nečekali.
Navíc si takovou marmeládu můžete snadno připravit i doma. Pokud vám tedy nebude vadit, že z pohledu profi kulinářských expertů to nejspíš nebude marmeláda, ale džem.
Džem vs. marmeláda
Skutečná marmeláda je totiž připravená z citrusových plodů, případně citrusy tvoří alespoň určitý podíl ovocné směsi. Ostatním produktům se tím pádem správně říká džem. Českou specialitou je rozlišování mezi marmeládou a džemem v tom smyslu, že marmeláda obsahuje ovoce rozdrcené, zatímco v džemu najdete i kousky. Ale to jsou v podstatě všechno jen hříčky se slovy a definicemi. Vám jde bezpochyby o zdravou, nízkosacharidovou potravinu připravenou z nejrůznějších druhů sezónního ovoce.
Ps. Nutriční hodnoty jsou uvedeny pro jednu polévkovou lžíci hotové marmelády.
- Jahody omyjte, očistěte – zbavte zelených lístků, větší můžete rozříznout na půl.
- Takto připravené je dejte do hrnce, mírně podlijte vodou a ohřívejte při středně vysoké teplotě 20-30 minut. Změknou a pustí šťávu.
- Nyní je rozmačkejte vidličkou, pokud chcete džem bez větších kousků, použijte ruční mixér.
- Jahodovou směs je možné dochutit umělým sladidlem (Splenda atd.). ale uvidíte sami, zda to bude třeba. Dostatečně zralé jahody bývají sladké samy o sobě.
- Hrnec odstavte ze sporáku, vmíchejte chia semínka a citrónovou kůru.
- Džem nechte asi 15 minut stát, chia semínka do sebe natáhnou tekutinu a směs zahustí. Uvidíte, jestli pak bude třeba nějaká semínka přidat. Ale počítejte s tím, že směs po zchladnutí ještě zhoustne.
- Hotový džem nalijte do připravené sklenice a skladujte v lednici. Takto vám vydrží asi týden. Zmražený pak 3 měsíce.
Low-carb džem = 1:0 pro ovoce
Zatímco v klasickém džemu často mícháte ovoce s cukrem v poměru 1:1, nízkosacharidový džem se bez cukru jednoduše obejde. Konec konců řada druhů ovoce je dostatečně sladká i bez doslazování.
Když nemáte jahody
Džem s chia semínky si můžete připravit i z borůvek, malin, ostružin či meruněk. Dle potřeby ovoce doslazujte Stévií.
Jestli jste ještě nezkoušeli náš recept na low-carb palačinky, tak jakmile si připravíte nízkosacharidový jahodový džem, neváhejte ani vteřinu.
Skvělý ale bude i na toastech, v jogurtu nebo smíchaný s tvarohem.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…