Existence low-carb marmelády je jasným důkazem toho, že nízkosacharidovou verzi mají i ty potraviny, u kterých byste to vůbec nečekali.
Navíc si takovou marmeládu můžete snadno připravit i doma. Pokud vám tedy nebude vadit, že z pohledu profi kulinářských expertů to nejspíš nebude marmeláda, ale džem.
Džem vs. marmeláda
Skutečná marmeláda je totiž připravená z citrusových plodů, případně citrusy tvoří alespoň určitý podíl ovocné směsi. Ostatním produktům se tím pádem správně říká džem. Českou specialitou je rozlišování mezi marmeládou a džemem v tom smyslu, že marmeláda obsahuje ovoce rozdrcené, zatímco v džemu najdete i kousky. Ale to jsou v podstatě všechno jen hříčky se slovy a definicemi. Vám jde bezpochyby o zdravou, nízkosacharidovou potravinu připravenou z nejrůznějších druhů sezónního ovoce.
Ps. Nutriční hodnoty jsou uvedeny pro jednu polévkovou lžíci hotové marmelády.