Základní údaje

Recept ze dne

30.10.22

Doba přípravy

70 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

58 Kč

Suroviny k receptu

Nutriční hodnoty

Kalorie

420 kcal

Bílkoviny

47 g

Tuky

14 g

Sacharidy

24 g

O autorovi

Katka-Gotzova
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Recept na zdravé francouzské brambory

Francouzské brambory

Základní údaje

Recept ze dne

30.10.22

Doba přípravy

70 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

58 Kč

Suroviny k receptu

Křupavé, voňavé, chuťové výborné a ani trochu dietní. Tak by se dala popsat tradiční verze francouzských brambor. Když ale víte, jaké použít ingredience, můžete si připravit zapečené brambory, po kterých se nebudete bát stoupnout na váhu.

Stačí se podívat na tradiční recept, kterému dominuje tučné uzené maso a hned o pár řádků níž se i se všemi svými kaloriemi skrývá smetana. Není pochyb o tom, které suroviny je třeba nahradit zdravější verzí. Navíc vám poradíme i jak si připravit pokrm ve vegetariánské podobě.

Postup

  • Brambory uvařte do poloměkka, můžete je klidně rovnou nakrájet na plátky a pak jen opravdu krátce povařit, tím zkrátíte dobu přípravy pokrmu.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Zatímco se vaří brambory, nakrájejte cibuli najemno a lehce ji osmahněte na pánvi se lžičkou oleje. Přidejte mleté maso a nechte ho „zatáhnout“.
  • Do zapékací misky dejte na dno vrstvu bramborových plátků a navrch přidejte maso. Maso vám nejspíš na pánev pustí šťávu, tu pak slijte stranou, k zapékání se nehodí.
  • Maso posypejte částí strouhané light mozzarelly a navrch dejte druhou polovinu brambor.
  • Vajíčka rozšlehejte vidličkou s mlékem a vzniklou směsí pokrm zalijte.
  • Zapékejte bez pokličky cca 35-40 minut. Jakmile budou vrchní brambory zlátnout, posypejte je zbytkem mozzarelly a nechte krátce dopéct.

Jde to i se syrovými ingrediencemi

Kdo na jídlo nespěchá, a naopak si chce ušetřit práci, může dát do pekáčku brambory i maso syrové. Jen pak počítejte s delší dobou pečení.

Verze pro vegetariány

Na skvělých zapečených bramborách si můžete pochutnat, i když nefandíte konzumaci masa. Stačí místo mletého hovězího přidat zeleninu. Francouzské brambory budou výborné, když použijete oblíbenou mraženou směs hrášku, mrkve a kukuřice. Zajímavou chuť dodá pórek.

A jestli chcete napodobit verzi s mletým masem, jednoduše použijte maso sójové nebo tofu. Sójové maso je třeba před zapečením mírně povařit, ideálně v zeleninovém vývaru. Když použijete tofu, určitě zkuste uzenou variantu.

5/5 - (2 hodnocení)

Nutriční hodnoty

Kalorie

420 kcal

Bílkoviny

47 g

Tuky

14 g

Sacharidy

24 g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Vyhledávání

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.