Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Recept na zdravé francouzské brambory
Křupavé, voňavé, chuťové výborné a ani trochu dietní. Tak by se dala popsat tradiční verze francouzských brambor. Když ale víte, jaké použít ingredience, můžete si připravit zapečené brambory, po kterých se nebudete bát stoupnout na váhu.
Stačí se podívat na tradiční recept, kterému dominuje tučné uzené maso a hned o pár řádků níž se i se všemi svými kaloriemi skrývá smetana. Není pochyb o tom, které suroviny je třeba nahradit zdravější verzí. Navíc vám poradíme i jak si připravit pokrm ve vegetariánské podobě.
- Brambory uvařte do poloměkka, můžete je klidně rovnou nakrájet na plátky a pak jen opravdu krátce povařit, tím zkrátíte dobu přípravy pokrmu.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Zatímco se vaří brambory, nakrájejte cibuli najemno a lehce ji osmahněte na pánvi se lžičkou oleje. Přidejte mleté maso a nechte ho „zatáhnout“.
- Do zapékací misky dejte na dno vrstvu bramborových plátků a navrch přidejte maso. Maso vám nejspíš na pánev pustí šťávu, tu pak slijte stranou, k zapékání se nehodí.
- Maso posypejte částí strouhané light mozzarelly a navrch dejte druhou polovinu brambor.
- Vajíčka rozšlehejte vidličkou s mlékem a vzniklou směsí pokrm zalijte.
- Zapékejte bez pokličky cca 35-40 minut. Jakmile budou vrchní brambory zlátnout, posypejte je zbytkem mozzarelly a nechte krátce dopéct.
Jde to i se syrovými ingrediencemi
Kdo na jídlo nespěchá, a naopak si chce ušetřit práci, může dát do pekáčku brambory i maso syrové. Jen pak počítejte s delší dobou pečení.
Verze pro vegetariány
Na skvělých zapečených bramborách si můžete pochutnat, i když nefandíte konzumaci masa. Stačí místo mletého hovězího přidat zeleninu. Francouzské brambory budou výborné, když použijete oblíbenou mraženou směs hrášku, mrkve a kukuřice. Zajímavou chuť dodá pórek.
A jestli chcete napodobit verzi s mletým masem, jednoduše použijte maso sójové nebo tofu. Sójové maso je třeba před zapečením mírně povařit, ideálně v zeleninovém vývaru. Když použijete tofu, určitě zkuste uzenou variantu.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…