Základní údaje

Recept ze dne

2 září, 2022

Čas

90 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

3_porce

Odhad za porci

40 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.
Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Zdravý jáhlový nákyp

Zdravý jáhlový nákyp

Zkuste si nadýchaný sladký nákyp připravit z jahel nikoliv z tradičně používané bílé rýže. Získáte řadu cenných živin a zajímavou chuť.

Rčení „změna je život“ by se v rámci jídelníčku dalo klidně změnit na „změna je zdraví“. Někdy stačí obměnit jednu ingredienci a pokrm se stává zdravějším, dietnějším, chutnějším… V případě, kdy z rýžového nákypu uděláte jáhlový, nemusí být ten posun nijak dramatický. Přesto ale jáhly určitě vyzkoušejte. Je velká škoda, že se na tuhle zajímavou obilovinu prakticky zapomnělo.

Základní údaje

Recept ze dne

2 září, 2022

Doba přípravy

90 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

3_porce

Odhad za porci

40 Kč
Postup
  1. Jáhly nasypejte do cedníku a několikrát je propláchněte horkou vodou.
  2. Teprve pak je můžete nasypat do mléka se špetkou soli a za občasného míchání uvařit do měkka.
  3. Jakmile budete mít pocit, že už jsou jáhly skoro měkké, vypněte sporák, přidejte lžíci cukru, zamíchejte a nechte pod pokličkou dojít.
  4. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Můžete je použít do nákypu syrová, někdo dává přednost krátkému povaření v troše vody s citrónovou šťávou.
  5. V misce promíchejte tvaroh a žloutky se lžící cukru a skořicí.
  6. Z bílků vyšlehejte sníh.
  7. Do uvařených jahel vmíchejte směs tvarohu a žloutků, a nakonec sníh z bílků.
  8. Část takto připravené směsi na nákyp nalijte do pekáčku, přidejte vrstvu jablek (pokud nejsou dost sladká, můžete lehce zasypat cukrem) a navrch zbytek jáhlové směsi.
  9. Pečte v troubě předehřáté na 180 C zhruba 45 minut. Navrchu by měl mít nákyp zlatavou barvu.

Jáhly vs. rýže

Možná si říkáte, proč měnit rýži, se kterou už máte přípravu nákypu sehranou, za náročnější jáhly. Jsou opravdu jáhly zdravější? V porovnání s bílou, loupanou rýží ano. Takže pokud nepřipravujete nákyp z rýže celozrnné, určitě o jáhlách popřemýšlejte.

Proč se jáhly proplachují?

Přípravu před vařením neradno podceňovat. Propláchnutím horkou vodou se totiž jáhly zbaví nepříjemné hořké chuti.

A kdyby vám ani pak jejich typická chuť úplně neseděla, zkuste příště připravit nákyp ze směsi jahel a rýže. Snažte se je v jídelníčku udržet, vyplatí se vám to. Obsahují totiž vitaminy skupiny B a z minerálů hořčík, draslík, zinek a železo. Navíc jsou lehce stravitelné a bezlepkové.

Pozor při skladování

Nekupujte si příliš velké balení do zásoby, jáhly mají tendenci žluknout, což poznáte podle výrazné hořké chuti navzdory pečlivému proplachování.

Ideální obilovina v zimním jídelníčku

V chladných obdobích roku jsou jáhly zvlášť vítanou ingrediencí, protože organismus příjemně prohřívají.

Čím nahradit jablka?

Do nákypu můžete použít samozřejmě i jiné druhy ovoce. Skvělý bude se švestkami či meruňkami. Pokud zvolíte kompotovanou variantu, nechte si šťávu z kompotu na polití jednotlivých porcí.

Uložit recept

4.8/5 - (5 hodnocení)
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

443 kcal

Bílkoviny

18 g

Tuky

9 g

Sacharidy

79 g
Komentáře

Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma