Jáhly vs. rýže
Možná si říkáte, proč měnit rýži, se kterou už máte přípravu nákypu sehranou, za náročnější jáhly. Jsou opravdu jáhly zdravější? V porovnání s bílou, loupanou rýží ano. Takže pokud nepřipravujete nákyp z rýže celozrnné, určitě o jáhlách popřemýšlejte.
Proč se jáhly proplachují?
Přípravu před vařením neradno podceňovat. Propláchnutím horkou vodou se totiž jáhly zbaví nepříjemné hořké chuti.
A kdyby vám ani pak jejich typická chuť úplně neseděla, zkuste příště připravit nákyp ze směsi jahel a rýže. Snažte se je v jídelníčku udržet, vyplatí se vám to. Obsahují totiž vitaminy skupiny B a z minerálů hořčík, draslík, zinek a železo. Navíc jsou lehce stravitelné a bezlepkové.
Pozor při skladování
Nekupujte si příliš velké balení do zásoby, jáhly mají tendenci žluknout, což poznáte podle výrazné hořké chuti navzdory pečlivému proplachování.
Ideální obilovina v zimním jídelníčku
V chladných obdobích roku jsou jáhly zvlášť vítanou ingrediencí, protože organismus příjemně prohřívají.
Čím nahradit jablka?
Do nákypu můžete použít samozřejmě i jiné druhy ovoce. Skvělý bude se švestkami či meruňkami. Pokud zvolíte kompotovanou variantu, nechte si šťávu z kompotu na polití jednotlivých porcí.