Recept ze dne
Zeleninová masala s lilkem
“Masala” znamená koření a “Garam” znamená pálivé. Jídlo musí být trošku pikantní a nebojte pálivé také nebude. Ovšem záleží jaké koření zrovna budete mít a jakou směs máte namíchánu. Masala je tedy indická směs koření a záleží jaký výrobce ji zrovna připravuje a které koření na přípravu používá.
- Očistíme si zeleninu a nakrájíme na zhruba stejné kostky, cibule může být na jemno i na hrubo, rajčata oloupeme.
- Na pánev dáme máslo a olej, spěníme cibulku, přidáme zeleninu od nejtvrdší po nejměkčí.
- Zeleninu osolíme, opepříme a opékáme na středním stupni.
- Zaprášíme kořením masala a krátce vše orestujeme.
- Mezitím si uvaříme rýži jako přílohu.
- Přiklopíme pokličkou a za občasného míchání a podlévání trochou vody vše dusíme než se rajčata hnedle rozvaří a vznikne hustá omáčka.
- Kousky lilku, květáku a brokolice by měly zůstat v celku.
- Na posledních cca 10 minut přidáme smetanu, která celé jídlo zjemní a dotvoří zbytek omáčky.
- Servírujeme s rýží a na závěr zdobíme čerstvě nasekanou petrželkou a koriandrem.
Extra tipy pro recept zeleninová masala s lilkem
- Masala koření: Vyzkoušejte různé druhy kořenících směsí, Garam masala, Tandoori masala, Tikka masala a od různých výrobců. Některé koření vám sednou více a jiné méně. Každé chutná trochu jinak.
- Přidání masa: Přidáním masa získáte chutné jídlo i pro masožravce. Zeleninová masala tak může být takovým základem pro dochucení a vytvoření omáčky a maso přidá další chuť a vůni.
- Experimentujte se zeleninou: Na místo zeleniny uvedené v receptu můžete vyzkoušet další nebo úplně jiné druhy. Výborné jsou například fazole, brambory nebo topinambur
- Změna přílohy: Rýže se používá v indické kuchyni hlavně na jihu a zase na severu používají více obilné placky. Jako další přílohou jsou dobré brambory, květák, batáty a různé tykve.
Bon Appétit!
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…