Základní údaje

Recept ze dne

5 září, 2023

Čas

40 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

60 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

IT specialista, Počítačový nadšenec, Amatérský Kuchař, Food Fotograf, Otec 09/2022

Zeleninová masala s lilkem

“Masala” znamená koření a “Garam” znamená pálivé. Jídlo musí být trošku pikantní a nebojte pálivé také nebude. Ovšem záleží jaké koření zrovna budete mít a jakou směs máte namíchánu. Masala je tedy indická směs koření a záleží jaký výrobce ji zrovna připravuje a které koření na přípravu používá.

Základní údaje

Recept ze dne

5 září, 2023

Doba přípravy

40 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

60 Kč
Postup
  • Očistíme si zeleninu a nakrájíme na zhruba stejné kostky, cibule může být na jemno i na hrubo, rajčata oloupeme.
  • Na pánev dáme máslo a olej, spěníme cibulku, přidáme zeleninu od nejtvrdší po nejměkčí.
  • Zeleninu osolíme, opepříme a opékáme na středním stupni.
  • Zaprášíme kořením masala a krátce vše orestujeme.
  • Mezitím si uvaříme rýži jako přílohu.
  • Přiklopíme pokličkou a za občasného míchání a podlévání trochou vody vše dusíme než se rajčata hnedle rozvaří a vznikne hustá omáčka.
  • Kousky lilku, květáku a brokolice by měly zůstat v celku.
  • Na posledních cca 10 minut přidáme smetanu, která celé jídlo zjemní a dotvoří zbytek omáčky.
  • Servírujeme s rýží a na závěr zdobíme čerstvě nasekanou petrželkou a koriandrem.

Extra tipy pro recept zeleninová masala s lilkem

  1. Masala koření: Vyzkoušejte různé druhy kořenících směsí, Garam masala, Tandoori masala, Tikka masala a od různých výrobců. Některé koření vám sednou více a jiné méně. Každé chutná trochu jinak.
  2. Přidání masa: Přidáním masa získáte chutné jídlo i pro masožravce. Zeleninová masala tak může být takovým základem pro dochucení a vytvoření omáčky a maso přidá další chuť a vůni.
  3. Experimentujte se zeleninou: Na místo zeleniny uvedené v receptu můžete vyzkoušet další nebo úplně jiné druhy. Výborné jsou například fazole, brambory nebo topinambur
  4. Změna přílohy: Rýže se používá v indické kuchyni hlavně na jihu a zase na severu používají více obilné placky. Jako další přílohou jsou dobré brambory, květák, batáty a různé tykve.

Bon Appétit!

Uložit recept

Ohodnoťte tento článek/recept
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

165 kcal

Bílkoviny

9 g

Tuky

26 g

Sacharidy

58 g
Komentáře

IT specialista, Počítačový nadšenec, Amatérský Kuchař, Food Fotograf, Otec 09/2022

Další recepty

Nejen milovníci čokoládových dezertů si velmi pochutnají na…

Nejrůznější sušenky se hodí snad pro každou příležitost,…

Vcelku obyčejná, avšak ne příliš známá, zapékaná pomazánka…

Podzim je bez pochyby spjat i s nejrůznějšími…

Hledáte typ na rychlý oběd, anebo večeři? Co…

Řadíte se mezi milovníky kokosu, avšak nemáte zrovna…

Rychle, zdravě a chutně. Tak se dají připravit…

Máte zahrádku a díky hospodaření na ní se…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma