Když brambory nahradíte kysaným zelím, dodržíte zásady low-carb stravování a uspokojíte svoje chutě na majoránkou a česnekem provoněnou, dokřupava osmaženou placičku.
Zelí nechávali kysat (odborně řečeno fermentovat) už před 2 000 lety ve staré Číně. Tenkrát bylo cílem takového procesu především zabránit tomu, aby se potraviny brzy zkazily. Současně ale fermentované zelí nabízí hned několik výživových benefitů:
- podporu růstu probiotik, tzn. užitečných baktérií, díky nimž je střevo schopné lépe vstřebávat vitaminy a minerály obsažené ve stravě;
- posílení imunity, protože zdravá střevní mikroflóra mimo jiné stimuluje tvorbu protilátek a redukuje riziko vzniku některých typů infekcí;
- snížení hladiny cholesterolu díky obsahu vlákniny a probiotik, současně s tím se také snižuje pravděpodobnost rozvoje některých onemocnění srdce.