Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Zelné placky – Low Carb recept
Když brambory nahradíte kysaným zelím, dodržíte zásady low-carb stravování a uspokojíte svoje chutě na majoránkou a česnekem provoněnou, dokřupava osmaženou placičku.
Zelí nechávali kysat (odborně řečeno fermentovat) už před 2 000 lety ve staré Číně. Tenkrát bylo cílem takového procesu především zabránit tomu, aby se potraviny brzy zkazily. Současně ale fermentované zelí nabízí hned několik výživových benefitů:
- podporu růstu probiotik, tzn. užitečných baktérií, díky nimž je střevo schopné lépe vstřebávat vitaminy a minerály obsažené ve stravě;
- posílení imunity, protože zdravá střevní mikroflóra mimo jiné stimuluje tvorbu protilátek a redukuje riziko vzniku některých typů infekcí;
- snížení hladiny cholesterolu díky obsahu vlákniny a probiotik, současně s tím se také snižuje pravděpodobnost rozvoje některých onemocnění srdce.
- Kysané zelí nakrájejte na menší kousky, můžete případně i rozmixovat.
- V míse promíchejte takto připravené zelí, majoránku, utřený česnek, sůl a kokosovou mouku.
- Nyní přidejte vajíčko a vše dobře rozmíchejte, aby se vajíčko spojilo se vzniklou směsí. Kdyby se vám zdála málo hustá, přidejte trochu kokosové mouky.
- Na pánvi rozehřejte olej, směs rozdělte na čtyři stejné díly, vytvarujte placičky a ty osmažte z obou stran dozlatova.
Když nechcete smažit!
Zelné placky můžete připravit i v horkovzdušné fritéze – pečte je při teplotě 180 °C 7 minut, poté obraťte a dopékejte dalších 7 minut. Každá fritéza samozřejmě funguje trochu jinak, takže se řiďte zlatavou barvou placiček.
100 gramů kysaného zelí obsahuje:
16 % DDD* vitaminu C
10 % DDD vitaminu K
8 % DDD železa
*DDD- doporučená denní dávka
Kupte správné zelí
V hypermarketu se vám snadno stane, že v regále najdete hned několik typů kysaného zelí, podle čeho vybrat to pravé? Především se vyhýbejte pasterovaným produktům, protože pasterováním dojde ke snížení obsahu cenných probiotik. To samé platí i o produktech s obsahem konzervantů a přidaných cukrů. Vámi vybrané zelí by mělo obsahovat jen dvě ingredience: zelí a sůl.
Komu nevyhovuje alternativa připomínající bramboráky, může místo majoránky použít nadrobno nakrájenou červenou cibuli, špetku drceného kmínu a lžíci nasekané natě koriandru nebo pažitky. Nebojte se pracovat s oblíbeným kořením a čerstvými bylinkami. Dobrou chuť!
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…