Základní údaje

Recept ze dne

25.6.22

Doba přípravy

25 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

1 porce

Odhad ceny za porci

50 Kč

Suroviny k receptu

1
lžíce
1 1/2
hrnku
1
stroužek
2
lžičky
1/2
lžičky

Nutriční hodnoty

Kalorie

60 kcal

Bílkoviny

3 g

Tuky

4 g

Sacharidy

5 g

O autorovi

Katka-Gotzova
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Zelné placky – Low Carb recept

Zelné placky low carb recept
Zelné placky low carb recept

Základní údaje

Recept ze dne

25.6.22

Doba přípravy

25 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

1 porce

Odhad ceny za porci

50 Kč

Suroviny k receptu

1
lžíce
1 1/2
hrnku
1
stroužek
2
lžičky
1/2
lžičky

Když brambory nahradíte kysaným zelím, dodržíte zásady low-carb stravování a uspokojíte svoje chutě na majoránkou a česnekem provoněnou, dokřupava osmaženou placičku.

Zelí nechávali kysat (odborně řečeno fermentovat) už před 2 000 lety ve staré Číně. Tenkrát bylo cílem takového procesu především zabránit tomu, aby se potraviny brzy zkazily. Současně ale fermentované zelí nabízí hned několik výživových benefitů:

  • podporu růstu probiotik, tzn. užitečných baktérií, díky nimž je střevo schopné lépe vstřebávat vitaminy a minerály obsažené ve stravě;
  • posílení imunity, protože zdravá střevní mikroflóra mimo jiné stimuluje tvorbu protilátek a redukuje riziko vzniku některých typů infekcí;
  • snížení hladiny cholesterolu díky obsahu vlákniny a probiotik, současně s tím se také snižuje pravděpodobnost rozvoje některých onemocnění srdce.

Postup

  • Kysané zelí nakrájejte na menší kousky, můžete případně i rozmixovat.
  • V míse promíchejte takto připravené zelí, majoránku, utřený česnek, sůl a kokosovou mouku.
  • Nyní přidejte vajíčko a vše dobře rozmíchejte, aby se vajíčko spojilo se vzniklou směsí. Kdyby se vám zdála málo hustá, přidejte trochu kokosové mouky.
  • Na pánvi rozehřejte olej, směs rozdělte na čtyři stejné díly, vytvarujte placičky a ty osmažte z obou stran dozlatova.

Když nechcete smažit!

Zelné placky můžete připravit i v horkovzdušné fritéze – pečte je při teplotě 180 °C 7 minut, poté obraťte a dopékejte dalších 7 minut. Každá fritéza samozřejmě funguje trochu jinak, takže se řiďte zlatavou barvou placiček.

100 gramů kysaného zelí obsahuje:

16 % DDD* vitaminu C

10 % DDD vitaminu K

8 % DDD železa

*DDD- doporučená denní dávka

Kupte správné zelí

V hypermarketu se vám snadno stane, že v regále najdete hned několik typů kysaného zelí, podle čeho vybrat to pravé? Především se vyhýbejte pasterovaným produktům, protože pasterováním dojde ke snížení obsahu cenných probiotik. To samé platí i o produktech s obsahem konzervantů a přidaných cukrů. Vámi vybrané zelí by mělo obsahovat jen dvě ingredience: zelí a sůl.

Komu nevyhovuje alternativa připomínající bramboráky, může místo majoránky použít nadrobno nakrájenou červenou cibuli, špetku drceného kmínu a lžíci nasekané natě koriandru nebo pažitky. Nebojte se pracovat s oblíbeným kořením a čerstvými bylinkami. Dobrou chuť!

 

Ohodnoťte tento článek/recept

Nutriční hodnoty

Kalorie

60 kcal

Bílkoviny

3 g

Tuky

4 g

Sacharidy

5 g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Vyhledávání

100 Kč sleva na Váš nákup od Pure rituals

Prvotřídní lipozomální vitamíny