Základní údaje

Recept ze dne

25 června, 2022

Čas

25 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

1_porce

Odhad za porci

50 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.
Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Zelné placky low carb recept

Zelné placky – Low Carb recept

Když brambory nahradíte kysaným zelím, dodržíte zásady low-carb stravování a uspokojíte svoje chutě na majoránkou a česnekem provoněnou, dokřupava osmaženou placičku.

Zelí nechávali kysat (odborně řečeno fermentovat) už před 2 000 lety ve staré Číně. Tenkrát bylo cílem takového procesu především zabránit tomu, aby se potraviny brzy zkazily. Současně ale fermentované zelí nabízí hned několik výživových benefitů:

  • podporu růstu probiotik, tzn. užitečných baktérií, díky nimž je střevo schopné lépe vstřebávat vitaminy a minerály obsažené ve stravě;
  • posílení imunity, protože zdravá střevní mikroflóra mimo jiné stimuluje tvorbu protilátek a redukuje riziko vzniku některých typů infekcí;
  • snížení hladiny cholesterolu díky obsahu vlákniny a probiotik, současně s tím se také snižuje pravděpodobnost rozvoje některých onemocnění srdce.
Základní údaje

Recept ze dne

25 června, 2022

Doba přípravy

25 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

1_porce

Odhad za porci

50 Kč
Suroviny k receptu
Postup
  • Kysané zelí nakrájejte na menší kousky, můžete případně i rozmixovat.
  • V míse promíchejte takto připravené zelí, majoránku, utřený česnek, sůl a kokosovou mouku.
  • Nyní přidejte vajíčko a vše dobře rozmíchejte, aby se vajíčko spojilo se vzniklou směsí. Kdyby se vám zdála málo hustá, přidejte trochu kokosové mouky.
  • Na pánvi rozehřejte olej, směs rozdělte na čtyři stejné díly, vytvarujte placičky a ty osmažte z obou stran dozlatova.

Když nechcete smažit!

Zelné placky můžete připravit i v horkovzdušné fritéze – pečte je při teplotě 180 °C 7 minut, poté obraťte a dopékejte dalších 7 minut. Každá fritéza samozřejmě funguje trochu jinak, takže se řiďte zlatavou barvou placiček.

100 gramů kysaného zelí obsahuje:

16 % DDD* vitaminu C

10 % DDD vitaminu K

8 % DDD železa

*DDD- doporučená denní dávka

Kupte správné zelí

V hypermarketu se vám snadno stane, že v regále najdete hned několik typů kysaného zelí, podle čeho vybrat to pravé? Především se vyhýbejte pasterovaným produktům, protože pasterováním dojde ke snížení obsahu cenných probiotik. To samé platí i o produktech s obsahem konzervantů a přidaných cukrů. Vámi vybrané zelí by mělo obsahovat jen dvě ingredience: zelí a sůl.

Komu nevyhovuje alternativa připomínající bramboráky, může místo majoránky použít nadrobno nakrájenou červenou cibuli, špetku drceného kmínu a lžíci nasekané natě koriandru nebo pažitky. Nebojte se pracovat s oblíbeným kořením a čerstvými bylinkami. Dobrou chuť!

 

Uložit recept

Ohodnoťte tento článek/recept
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

60 kcal

Bílkoviny

3 g

Tuky

4 g

Sacharidy

5 g
Komentáře

Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma