Recept ze dne
Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.
Adžika s pečeným pangasem
Lehce pikantní a aromatická směs koření, jenž se nejčastěji používá v arménské, gruzínské či zakavkazské kuchyni. To je adžika. Využití nalezne nejen při přípravě různých druhů mas, ale i zeleninových pokrmů či nádivek.
S pomocí tohoto receptu si hravě zvládnete připravit rýži se zeleninou a především kořením adžika, jenž obsahuje sůl, česnek, sladkou papriku, saturejku, chilli, kopr, bobkový list, bazalku, majoránku, petržel, koriandr a další. Další nedílnou součástí tohoto pokrmu je také pečený pangas, balkánský sýr či olivy.
- Cibulku si nakrájíme najemno. Nakrájíme i papriku a žampiony. Mrkev a cuketu nastrouháme, a sice na hrubém struhadle.
- Na másle či oleji osmažíme připravenou cibulku. Jakmile začne zlátnout, přidáme i nakrájenou a nastrouhanou zeleninu. Zprudka orestujeme a poté přidáme plechovku krájených rajčat a protlak.
- Nyní následuje rýže. Tuto propláchneme a nasypeme ke vzniklé zeleninové směsi, jenž nyní okořeníme - adžikou a zalijeme vývarem.
- Vaříme tak dlouho, dokud není rýže měkká. Na závěr osolíme, opepříme a podáváme s pečenými rybími filety.
Extra tipy pro Adžiku s pečeným pangasem
-
Přidejte trochu citrusové šťávy: Citrusové šťávy, jako je citron nebo limetka, mohou pomoci "oživit" chuť ryby a zároveň poskytnout příjemný kontrast k pikantnosti adžiky.
-
Grilujte zeleninu pro Adžiku: Grilování zeleniny pro vaši adžiku může pomoci vytvořit hlubší, kouřovou chuť. Zkuste grilovat papriky, rajčata a cibuli, než je smícháte s ostatními ingrediencemi.
-
Použijte více druhů chilli: Různé druhy chilli mohou přidat rozmanitost do pálivosti a chuti adžiky. Zkuste kombinovat několik druhů, jako je jalapeño, habanero nebo chipotle.
-
Marinujte rybu: Než pangasius pečete, zkuste ho marinovat. Můžete použít jednoduchou marinádu z olivového oleje, česneku, soli, pepře a trochy citronové šťávy.
-
Přidejte bylinky: Bylinky, jako je koriandr, petrželka nebo bazalka, mohou přidat svěží, aromatickou notu do vaší adžiky.
-
Pečte rybu na dřevěném prkénku: Tento krok dodá pečenému pangasovi další vrstvu chuti. Dřevo (jako cedr, buk nebo jasan) dodá rybě lehký kouřový nádech.
-
Přidejte nějaké ovoce: Kousek ovoce jako mango nebo broskev může přinést překvapivý sladký kontrast k pikantní adžice. Ovoce může být nakrájeno na malé kousky a přidáno přímo do adžiky.
-
Vyzkoušejte různé techniky vaření: Rybu můžete pečení nejen v troubě, ale i na grilu nebo v páře, což může ovlivnit její konečnou chuť a texturu.
-
Podávejte s rýží: Pikantní adžika a chutný pangasius jsou skvělé, když jsou podávány s jednoduchou bílou rýží. Rýže pomáhá vyrovnat pálivost adžiky a také dodává jídlu další texturu.
-
Nepřehánějte s solí: Adžika je velmi bohatá na chuť, takže je důležité nesolit rybu příliš, aby nepřebila chuť omáčky.
Dobrou chuť!
Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…