Základní údaje

Recept ze dne

12 května, 2023

Čas

90 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

90 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.

Adžika s pečeným pangasem

Lehce pikantní a aromatická směs koření, jenž se nejčastěji používá v arménské, gruzínské či zakavkazské kuchyni. To je adžika. Využití nalezne nejen při přípravě různých druhů mas, ale i zeleninových pokrmů či nádivek.

S pomocí tohoto receptu si hravě zvládnete připravit rýži se zeleninou a především kořením adžika, jenž obsahuje sůl, česnek, sladkou papriku, saturejku, chilli, kopr, bobkový list, bazalku, majoránku, petržel, koriandr a další. Další nedílnou součástí tohoto pokrmu je také pečený pangas, balkánský sýr či olivy.

Základní údaje

Recept ze dne

12 května, 2023

Doba přípravy

90 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

90 Kč
Postup
  • Cibulku si nakrájíme najemno. Nakrájíme i papriku a žampiony. Mrkev a cuketu nastrouháme, a sice na hrubém struhadle.
  • Na másle či oleji osmažíme připravenou cibulku. Jakmile začne zlátnout, přidáme i nakrájenou a nastrouhanou zeleninu. Zprudka orestujeme a poté přidáme plechovku krájených rajčat a protlak.
  • Nyní následuje rýže. Tuto propláchneme a nasypeme ke vzniklé zeleninové směsi, jenž nyní okořeníme - adžikou a zalijeme vývarem.
  • Vaříme tak dlouho, dokud není rýže měkká. Na závěr osolíme, opepříme a podáváme s pečenými rybími filety.

Extra tipy pro Adžiku s pečeným pangasem

  1. Přidejte trochu citrusové šťávy: Citrusové šťávy, jako je citron nebo limetka, mohou pomoci "oživit" chuť ryby a zároveň poskytnout příjemný kontrast k pikantnosti adžiky.

  2. Grilujte zeleninu pro Adžiku: Grilování zeleniny pro vaši adžiku může pomoci vytvořit hlubší, kouřovou chuť. Zkuste grilovat papriky, rajčata a cibuli, než je smícháte s ostatními ingrediencemi.

  3. Použijte více druhů chilli: Různé druhy chilli mohou přidat rozmanitost do pálivosti a chuti adžiky. Zkuste kombinovat několik druhů, jako je jalapeño, habanero nebo chipotle.

  4. Marinujte rybu: Než pangasius pečete, zkuste ho marinovat. Můžete použít jednoduchou marinádu z olivového oleje, česneku, soli, pepře a trochy citronové šťávy.

  5. Přidejte bylinky: Bylinky, jako je koriandr, petrželka nebo bazalka, mohou přidat svěží, aromatickou notu do vaší adžiky.

  6. Pečte rybu na dřevěném prkénku: Tento krok dodá pečenému pangasovi další vrstvu chuti. Dřevo (jako cedr, buk nebo jasan) dodá rybě lehký kouřový nádech.

  7. Přidejte nějaké ovoce: Kousek ovoce jako mango nebo broskev může přinést překvapivý sladký kontrast k pikantní adžice. Ovoce může být nakrájeno na malé kousky a přidáno přímo do adžiky.

  8. Vyzkoušejte různé techniky vaření: Rybu můžete pečení nejen v troubě, ale i na grilu nebo v páře, což může ovlivnit její konečnou chuť a texturu.

  9. Podávejte s rýží: Pikantní adžika a chutný pangasius jsou skvělé, když jsou podávány s jednoduchou bílou rýží. Rýže pomáhá vyrovnat pálivost adžiky a také dodává jídlu další texturu.

  10. Nepřehánějte s solí: Adžika je velmi bohatá na chuť, takže je důležité nesolit rybu příliš, aby nepřebila chuť omáčky.

Dobrou chuť!

Uložit recept

5/5 - (2 hodnocení)
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

290 kcal

Bílkoviny

6 g

Tuky

2 g

Sacharidy

60 g
Komentáře

Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma