Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Avokádová pomazánka
Pozornost upoutá barvou, chutí i výživovým profilem. Jestli ve vašem jídelníčku něco chybělo, pak bezpochyby avokádová pomazánka ve fitness verzi.
Avokádo už u nás dávno nepatří mezi méně známé druhy exotického ovoce. Díky celé řadě svých specifických vlastností získalo rychle na popularitě a stalo se ingrediencí, kterou najdete v mnoha receptech na zdravé pokrmy. Na rozdíl od jiných druhů ovoce totiž avokádo obsahuje poměrně hodně tuku – asi 15 %. Díky tomu je poměrně kalorické. Pro porovnání: 100 g jahod má 32 kcal, zatímco 100 g avokáda 160 kcal. Každopádně jsou to kalorie, které na váš stůl opravdu patří. Avokádo rozhodně nebude nést odpovědnost za to, že vám jsou těsné kalhoty. Na to jsou v ledničce a spíži úplně jiní experti.
- Avokádo rozkrojte na půl, vyndejte pecku a lžící vydlabejte dužinu. Tu pak v misce rozmačkejte vidličkou.
- K rozmačkanému avokádu přidejte nadrobno pokrájenou cibulku, utřený česnek a olivový olej. Vše dobře rozmíchejte.
- Nyní do pomazánky vmíchejte tvaroh a Lučinu.
- Dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem.
- Podávejte na celozrnném pečivu s čerstvou zeleninou.
Jak urychlit zrání avokáda
Ne vždy máte to štěstí, že koupíte avokádo ve tom správném stupni zralosti. Plody jsou často tvrdé a potřebují ještě čas, aby dozrály. Jak proces urychlit?
- zabalte avokádo do papírového sáčku nebo novin a nechte ho v pokojové teplotě, během 3-4 dnů by mělo změknout;
- když avokádo položíte na misku vedle banánu, urychlíte tím jeho zrání, vhodné k jídlu by pak mělo být už během jednoho až dvou dnů;
- pokud se vám stane, že nezralé avokádo rozkrojíte, ještě není nic ztraceno. Vraťte obě poloviny k sobe, nechte pecku na místě a plod v plastovém sáčku dejte dolů do lednice.
Aby avokádo nezhnědlo
Znáte to jistě všichni, kteří máte s tímhle pozoruhodným ovocem zkušenosti. Dužina avokáda po nějaké době ztrácí svou charakteristickou zelenou barvu a hnědne. Pokud chcete servírovat avokádo návštěvě, není samozřejmě taková změna vítaná. Co s tím?
- chraňte dužinu před přístupem vzduchu, tzn. používejte uzavíratelné nádoby;
- přidejte do pokrmu citrónovou šťávu, omezí se tím aktivita příslušných enzymů a proces hnědnutí zpomalíte;
- přidejte cibuli – i složky obsažené v cibuli oddalují nepříjemné hnědnutí.
Pro vás, kteří jste si právě připravili zdravou, chutnou avokádovou pomazánku podle našeho receptu, to v praxi znamená, že byste ji měli skladovat v uzavřené nádobě v lednici. Recept zahrnuje jak použití citrónové šťávy, tak cibule, takže v tomto směru splňujete všechny podmínky.
Jen bychom měli zdůraznit, že není možné zhnědnutí zcela zabránit, opravdu spíše celý proces zpomalíte. Ale je důležité vědět, že tím avokádo neztrácí na poživatelnosti a výživové hodnotě. Jde pouze o vizuální efekt.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…