Základní údaje

Recept ze dne

2.9.22

Doba přípravy

10 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

7 porcí

Odhad ceny za porci

22 Kč

Suroviny k receptu

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

O autorovi

Katka-Gotzova
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Avokádová pomazánka

Avokádová pomazánka
Avokádová pomazánka

Základní údaje

Recept ze dne

2.9.22

Doba přípravy

10 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

7 porcí

Odhad ceny za porci

22 Kč

Suroviny k receptu

Pozornost upoutá barvou, chutí i výživovým profilem. Jestli ve vašem jídelníčku něco chybělo, pak bezpochyby avokádová pomazánka ve fitness verzi.

Avokádo už u nás dávno nepatří mezi méně známé druhy exotického ovoce. Díky celé řadě svých specifických vlastností získalo rychle na popularitě a stalo se ingrediencí, kterou najdete v mnoha receptech na zdravé pokrmy. Na rozdíl od jiných druhů ovoce totiž avokádo obsahuje poměrně hodně tuku – asi 15 %. Díky tomu je poměrně kalorické. Pro porovnání: 100 g jahod má 32 kcal, zatímco 100 g avokáda 160 kcal. Každopádně jsou to kalorie, které na váš stůl opravdu patří. Avokádo rozhodně nebude nést odpovědnost za to, že vám jsou těsné kalhoty. Na to jsou v ledničce a spíži úplně jiní experti.  

Postup

  • Avokádo rozkrojte na půl, vyndejte pecku a lžící vydlabejte dužinu. Tu pak v misce rozmačkejte vidličkou.
  • K rozmačkanému avokádu přidejte nadrobno pokrájenou cibulku, utřený česnek a olivový olej. Vše dobře rozmíchejte.
  • Nyní do pomazánky vmíchejte tvaroh a Lučinu.
  • Dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem.
  • Podávejte na celozrnném pečivu s čerstvou zeleninou.

Jak urychlit zrání avokáda

Ne vždy máte to štěstí, že koupíte avokádo ve tom správném stupni zralosti. Plody jsou často tvrdé a potřebují ještě čas, aby dozrály. Jak proces urychlit?

  • zabalte avokádo do papírového sáčku nebo novin a nechte ho v pokojové teplotě, během 3-4 dnů by mělo změknout;
  • když avokádo položíte na misku vedle banánu, urychlíte tím jeho zrání, vhodné k jídlu by pak mělo být už během jednoho až dvou dnů;
  • pokud se vám stane, že nezralé avokádo rozkrojíte, ještě není nic ztraceno. Vraťte obě poloviny k sobe, nechte pecku na místě a plod v plastovém sáčku dejte dolů do lednice.

Aby avokádo nezhnědlo

Znáte to jistě všichni, kteří máte s tímhle pozoruhodným ovocem zkušenosti. Dužina avokáda po nějaké době ztrácí svou charakteristickou zelenou barvu a hnědne. Pokud chcete servírovat avokádo návštěvě, není samozřejmě taková změna vítaná. Co s tím?

  • chraňte dužinu před přístupem vzduchu, tzn. používejte uzavíratelné nádoby;
  • přidejte do pokrmu citrónovou šťávu, omezí se tím aktivita příslušných enzymů a proces hnědnutí zpomalíte;
  • přidejte cibuli – i složky obsažené v cibuli oddalují nepříjemné hnědnutí.

Pro vás, kteří jste si právě připravili zdravou, chutnou avokádovou pomazánku podle našeho receptu, to v praxi znamená, že byste ji měli skladovat v uzavřené nádobě v lednici. Recept zahrnuje jak použití citrónové šťávy, tak cibule, takže v tomto směru splňujete všechny podmínky.

Jen bychom měli zdůraznit, že není možné zhnědnutí zcela zabránit, opravdu spíše celý proces zpomalíte. Ale je důležité vědět, že tím avokádo neztrácí na poživatelnosti a výživové hodnotě. Jde pouze o vizuální efekt.

5/5 - (1 hodnocení)

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.