Jak urychlit zrání avokáda
Ne vždy máte to štěstí, že koupíte avokádo ve tom správném stupni zralosti. Plody jsou často tvrdé a potřebují ještě čas, aby dozrály. Jak proces urychlit?
- zabalte avokádo do papírového sáčku nebo novin a nechte ho v pokojové teplotě, během 3-4 dnů by mělo změknout;
- když avokádo položíte na misku vedle banánu, urychlíte tím jeho zrání, vhodné k jídlu by pak mělo být už během jednoho až dvou dnů;
- pokud se vám stane, že nezralé avokádo rozkrojíte, ještě není nic ztraceno. Vraťte obě poloviny k sobe, nechte pecku na místě a plod v plastovém sáčku dejte dolů do lednice.
Aby avokádo nezhnědlo
Znáte to jistě všichni, kteří máte s tímhle pozoruhodným ovocem zkušenosti. Dužina avokáda po nějaké době ztrácí svou charakteristickou zelenou barvu a hnědne. Pokud chcete servírovat avokádo návštěvě, není samozřejmě taková změna vítaná. Co s tím?
- chraňte dužinu před přístupem vzduchu, tzn. používejte uzavíratelné nádoby;
- přidejte do pokrmu citrónovou šťávu, omezí se tím aktivita příslušných enzymů a proces hnědnutí zpomalíte;
- přidejte cibuli – i složky obsažené v cibuli oddalují nepříjemné hnědnutí.
Pro vás, kteří jste si právě připravili zdravou, chutnou avokádovou pomazánku podle našeho receptu, to v praxi znamená, že byste ji měli skladovat v uzavřené nádobě v lednici. Recept zahrnuje jak použití citrónové šťávy, tak cibule, takže v tomto směru splňujete všechny podmínky.
Jen bychom měli zdůraznit, že není možné zhnědnutí zcela zabránit, opravdu spíše celý proces zpomalíte. Ale je důležité vědět, že tím avokádo neztrácí na poživatelnosti a výživové hodnotě. Jde pouze o vizuální efekt.