Recept ze dne
Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.
Bramborový koláč se švestkovými povidly a datlemi
Řadíte se mezi milovníky šišek s mákem, bramborových taštiček či bramborových placek – lokšů? Tak to vám zajisté učaruje i bramborový koláč se švestkovými povidly a datlemi, který jsem si pro vás dnes připravila.
- Brambory oloupeme a nastrouháme, a to tak, že jednu část na jemném struhadle a zbylou část na struhadle hrubém.
- Ve druhé míse vyšleháme do pěny celá vejce s cukrem a přidáme mléko.
- Do vaječné směsi pak vmícháme i hladkou mouku, kterou jsme smíchali se solí a mákem.
- Nyní přichází řada na přidání poslední suroviny do těsta, kterou jsou nastrouhané brambory (pokud pustily mnoho škrobu, můžeme jej slít).
- Vzniklé těsto důkladně promícháme a vlijeme na máslem vymazanou a hrubou moukou vysypanou koláčovou formu.
- Na povrch koláče nalijeme "tak akorát" povidel a trošku promícháme.
- Na samý závěr koláč poklademe kousky datlí.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C, a to po dobu zhruba 40 minut.
Extra tipy pro recept bramborový koláč se švestkovými povidly a datlemi
Méně kalorická sladidla
Pokud si držíte figuru, můžete namísto cukru použít například čekankový sirup, anebo xylitol a další.
Nejen povidla či datle
Suroviny, jenž patří na povrch koláče, můžete obměňovat. Jednou použijete kombinaci švestkových povidel a datlí, ale jindy to může být třešňová marmeláda a sušené/čerstvé třešně či cokoliv dalšího, co vás jen napadne.
Předvařené brambory
Díky tomu, že brambory nejprve uvaříte ve slupce a následně je nastrouháte, můžete koláč péct zhruba o polovinu kratší dobu.
Dobrou chuť!
Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…