Recept ze dne
Chlupaté knedlíky ze syrových brambor se zelím
Chlupaté knedlíky! Ano, ale chlupy jsou zde žádoucí. Do těsta se přidávají syrové a vařené brambory. Ty syrové na větší kousky potom vytvářejí chloupky nebo kousky vyčuhujících brambor a společně s kysaným zelím dělají dojem knedlíků, na kterých jsou nalepené chloupky. Připravují se kulaté nebo jako noky tvarované lžící, popřípadě sevřené v dlani ruky, kdy prsty vytvoří strukturu vlnek.
- Na pánev nakrájíme kostičky špeku, cibulku a restujeme chvilku se lžičkou cukru, poté přidáme kysané zelí a zarestujeme, aby cibulka byla měkká a špek hezky pustil dostatek omastku.
- Do hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme.
- Syrové brambory oloupeme a na struhadle strouháme na hrubo, vařené brambory zase strouháme na jemno. Většinou se to dělá obráceně, ale pro větší strukturu to já strouhám naopak. Vždy dáváme syrové a vařené brambory ve stejném množství.
- K bramborám dáme sůl, vejce, mouku, nasekanou petrželku a uhněteme těsto.
- Lžící tvoříme tvar knedlíků a vaříme v hrnci s vodou. Když jsou hotové tak vyplavou na hladinu (cca 5-7 minut) a knedlíky zamícháme přímo do restovaného zelí s cibulkou se špekem. Omastek, který jsme vypekli ze špeku knedlíky omastí a ty poté nebudou osychat.
- Krkovičku osolíme, opepříme a dochutíme drceným kmínem, restujeme do zlatova. Hotovou krkovici nakrájíme na nudličky, které poté podáváme s chlupatými knedlíky se zelím.
- Do výpeku po krkovici na ještě teplé pánvi přidáme kousek másla a zašleháme. Vznikne lesklá a trochu zahuštěná glazé omáčka. Nesmíme již zahřívat pánev! Jinak se máslo nezašlehá a rozpustí se na tuk.
- Na závěr servírování zdobíme nasekanou petrželkou.
Extra tipy pro Chlupaté knedlíky se zelím
- Jako příloha: Chlupaté knedlíky můžete používat jako přílohu k různým omáčkám. Výborné chlupaté knedlíky, ovšem bez zelí, jsou například k houbové omáčce. Jako příloha se používají k různým pečeným masům, se zelím a nebo dušeným špenátem.
- Pražená cibulka: Chlupaté knedlíky se dají konzumovat jen ochucené sádlem a zdobené praženou cibulkou
- Vylepšený knedlík: Knedlíky můžete vylepšit přidáním orestované slaniny nebo masa, šunky přímo do samotného těsta. Pak se znich stane varianta bramborového knedlíku plněného masem.
Bon Appétit!
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…