Základní údaje

Recept ze dne

17 října, 2023

Čas

60 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

2_porce

Odhad za porci

60 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

IT specialista, Počítačový nadšenec, Amatérský Kuchař, Food Fotograf, Otec 09/2022

Chlupaté knedlíky ze syrových brambor se zelím

Chlupaté knedlíky! Ano, ale chlupy jsou zde žádoucí. Do těsta se přidávají syrové a vařené brambory. Ty syrové na větší kousky potom vytvářejí chloupky nebo kousky vyčuhujících brambor a společně s kysaným zelím dělají dojem knedlíků, na kterých jsou nalepené chloupky. Připravují se kulaté nebo jako noky tvarované lžící, popřípadě sevřené v dlani ruky, kdy prsty vytvoří strukturu vlnek.

Základní údaje

Recept ze dne

17 října, 2023

Doba přípravy

60 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

2_porce

Odhad za porci

60 Kč
Postup
  • Na pánev nakrájíme kostičky špeku, cibulku a restujeme chvilku se lžičkou cukru, poté přidáme kysané zelí a zarestujeme, aby cibulka byla měkká a špek hezky pustil dostatek omastku.
  • Do hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme.
  • Syrové brambory oloupeme a na struhadle strouháme na hrubo, vařené brambory zase strouháme na jemno. Většinou se to dělá obráceně, ale pro větší strukturu to já strouhám naopak. Vždy dáváme syrové a vařené brambory ve stejném množství.
  • K bramborám dáme sůl, vejce, mouku, nasekanou petrželku a uhněteme těsto.
  • Lžící tvoříme tvar knedlíků a vaříme v hrnci s vodou. Když jsou hotové tak vyplavou na hladinu (cca 5-7 minut) a knedlíky zamícháme přímo do restovaného zelí s cibulkou se špekem. Omastek, který jsme vypekli ze špeku knedlíky omastí a ty poté nebudou osychat.
  • Krkovičku osolíme, opepříme a dochutíme drceným kmínem, restujeme do zlatova. Hotovou krkovici nakrájíme na nudličky, které poté podáváme s chlupatými knedlíky se zelím.
  • Do výpeku po krkovici na ještě teplé pánvi přidáme kousek másla a zašleháme. Vznikne lesklá a trochu zahuštěná glazé omáčka. Nesmíme již zahřívat pánev! Jinak se máslo nezašlehá a rozpustí se na tuk.
  • Na závěr servírování zdobíme nasekanou petrželkou.

Extra tipy pro Chlupaté knedlíky se zelím

  1. Jako příloha: Chlupaté knedlíky můžete používat jako přílohu k různým omáčkám. Výborné chlupaté knedlíky, ovšem bez zelí, jsou například k houbové omáčce. Jako příloha se používají k různým pečeným masům, se zelím a nebo dušeným špenátem.
  2. Pražená cibulka: Chlupaté knedlíky se dají konzumovat jen ochucené sádlem a zdobené praženou cibulkou
  3. Vylepšený knedlík: Knedlíky můžete vylepšit přidáním orestované slaniny nebo masa, šunky přímo do samotného těsta. Pak se znich stane varianta bramborového knedlíku plněného masem.

Bon Appétit!

Uložit recept

Ohodnoťte tento článek/recept
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

470 kcal

Bílkoviny

33 g

Tuky

30 g

Sacharidy

18 g
Komentáře

IT specialista, Počítačový nadšenec, Amatérský Kuchař, Food Fotograf, Otec 09/2022

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma