Recept ze dne



Chlupaté knedlíky ze syrových brambor se zelím
Chlupaté knedlíky! Ano, ale chlupy jsou zde žádoucí. Do těsta se přidávají syrové a vařené brambory. Ty syrové na větší kousky potom vytvářejí chloupky nebo kousky vyčuhujících brambor a společně s kysaným zelím dělají dojem knedlíků, na kterých jsou nalepené chloupky. Připravují se kulaté nebo jako noky tvarované lžící, popřípadě sevřené v dlani ruky, kdy prsty vytvoří strukturu vlnek.

- Na pánev nakrájíme kostičky špeku, cibulku a restujeme chvilku se lžičkou cukru, poté přidáme kysané zelí a zarestujeme, aby cibulka byla měkká a špek hezky pustil dostatek omastku.
- Do hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme.
- Syrové brambory oloupeme a na struhadle strouháme na hrubo, vařené brambory zase strouháme na jemno. Většinou se to dělá obráceně, ale pro větší strukturu to já strouhám naopak. Vždy dáváme syrové a vařené brambory ve stejném množství.
- K bramborám dáme sůl, vejce, mouku, nasekanou petrželku a uhněteme těsto.
- Lžící tvoříme tvar knedlíků a vaříme v hrnci s vodou. Když jsou hotové tak vyplavou na hladinu (cca 5-7 minut) a knedlíky zamícháme přímo do restovaného zelí s cibulkou se špekem. Omastek, který jsme vypekli ze špeku knedlíky omastí a ty poté nebudou osychat.
- Krkovičku osolíme, opepříme a dochutíme drceným kmínem, restujeme do zlatova. Hotovou krkovici nakrájíme na nudličky, které poté podáváme s chlupatými knedlíky se zelím.
- Do výpeku po krkovici na ještě teplé pánvi přidáme kousek másla a zašleháme. Vznikne lesklá a trochu zahuštěná glazé omáčka. Nesmíme již zahřívat pánev! Jinak se máslo nezašlehá a rozpustí se na tuk.
- Na závěr servírování zdobíme nasekanou petrželkou.

Extra tipy pro Chlupaté knedlíky se zelím
- Jako příloha: Chlupaté knedlíky můžete používat jako přílohu k různým omáčkám. Výborné chlupaté knedlíky, ovšem bez zelí, jsou například k houbové omáčce. Jako příloha se používají k různým pečeným masům, se zelím a nebo dušeným špenátem.
- Pražená cibulka: Chlupaté knedlíky se dají konzumovat jen ochucené sádlem a zdobené praženou cibulkou
- Vylepšený knedlík: Knedlíky můžete vylepšit přidáním orestované slaniny nebo masa, šunky přímo do samotného těsta. Pak se znich stane varianta bramborového knedlíku plněného masem.
Bon Appétit!
Nejen milovníci čokoládových dezertů si velmi pochutnají na…
Nejrůznější sušenky se hodí snad pro každou příležitost,…
Vcelku obyčejná, avšak ne příliš známá, zapékaná pomazánka…
Podzim je bez pochyby spjat i s nejrůznějšími…
Hledáte typ na rychlý oběd, anebo večeři? Co…
Řadíte se mezi milovníky kokosu, avšak nemáte zrovna…
Rychle, zdravě a chutně. Tak se dají připravit…
Máte zahrádku a díky hospodaření na ní se…