Recept ze dne
Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.
Čokoládový fondant s omáčkou z lesního ovoce
Nejen milovníci čokoládových dezertů si velmi pochutnají na tomto delikátním – za tepla podávaném dezertu, kterému se přezdívá také lávový dortík. Tento moučník s tekutým středem plným čokolády neobsahuje mnoho surovin a není ani časově náročný na přípravu, avšak svou chutí ohromí i náročné strávníky.
- Čokoládu s máslem dáme do vodní lázně a necháme rozpustit.
- Mezitím si v míse vyšleháme vejce s cukrem.
- Jakmile se čokoláda s máslem rozpustí, přelijeme ji do mísy k vyšlehané vaječné směsi. Obsah znovu prošleháme.
- Přidáme mouku a opět celou směs rovnoměrně prošleháme.
- Připravíme si formičky - nejlépe menší s kulatým tvarem, vymažeme je máslem a vysypeme moukou.
- Vzniklé těsto nalijeme cca do 1/3 formiček a dáme péct na 200 °C, a sice po dobu cca 13 minut.
- Lesní ovoce povaříme ve vodě tak, aby byla hladina kousek nad ovocem. Osladíme dle vlastní chuti.
- Jakmile se ovoce začne rozvařovat, přidáme škrob a následně rozmixujeme.
- Po vytáhnutí z trouby necháme dortíky chvíli odpočívat - ideálně v chladu. Poté vyklopíme na talíř.
- Fondant můžeme posypat moučkovým cukrem, přidáme na talíř i omáčku z ovoce. Lze přidat i šlehačku - případně dozdobit lístky máty.
Extra tipy pro recept čokoládový fondant
Mandle: Pokud chceme dortík ozvláštnit nějakým křupavým prvkem, na závěr můžeme přidat nasekané mandle.
Zmrzlina: Místo šlehačky lze podávat pro osvěžení také kopeček např. vanilkové zmrzliny.
Čerstvé ovoce: Kromě ovocné omáčky můžeme také přidat pár kusů čerstvého ovoce.
Doba pečení: Je zapotřebí hlídat čas pečení tak, aby střed zůstal stále tekutý a přitom se fondant nerozpadal či zcela neroztékal při vyklápění.
Vyklápění: Pokud nejde fondant vyklopit, navlhčíme utěrku ledovou vodou a přiložíme na dno formičky.
Dobrou chuť!
Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…