Základní údaje

Recept ze dne

8.2.23

Doba přípravy

40 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

8 porcí

Odhad ceny za porci

30 Kč

Suroviny k receptu

Nutriční hodnoty

Kalorie

235 kcal

Bílkoviny

15 g

Tuky

10 g

Sacharidy

23 g

O autorovi

IT specialista, Počítačový nadšenec, Amatérský Kuchař, Food Fotograf, Otec 09/2022

Ladislav

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Domácí pizza z celozrnné mouky

Domácí pizza

Základní údaje

Recept ze dne

8.2.23

Doba přípravy

40 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

8 porcí

Odhad ceny za porci

30 Kč

Suroviny k receptu

Celozrnná mouka (špalda) se opět vrací do jídelníčku! Pěstovala se již před 8.000 lety. Později ji nahradila šlechtěná pšenice, která vykazuje vyšší výnosnost. Špalda obsahuje větší podíl minerálů, bílkovin a zároveň je lehce stravitelná a má mnohem nižší alergickou reakci. Pizza ze špaldy bude trošku tmavší a nebude tak dobře kynout, oproti běžné mouce.

Postup

  • Hladkou špaldu (mouku) prosejeme přes síto do mísy, nebo kdo má tu možnost, tak do nádoby hnětacího robota.
  • Přidáme půlku rozdrobeného droždí, špetku soli a cukru, jednu polévkovou lžíci olivového oleje a cca 150 ml vody o pokojové teplotě.
  • Necháme chvilku odstát.
  • Až se droždí trošku rozpustí vypracováváme v hladké a vláčné těsto. Těsto by se nemělo lepit a mělo by být pružné. Když se těsto stále lepí, přidáme trochu mouky nebo po kapkách pro vláčnost přidáváme zase vodu. Takto vypracované těsto necháme pár minut kynout. S vodou opatrně, sebemenší změna množství může ovlivnit strukturu celého těsta a jestliže to už neodhadneme, tak musíme přidávat mouku nebo zase vodu. Proto s vodou opatrně a přidávat další vodu vždy jen po kapkách!
  • Vypracované těsto do velkého bochánku v ruce ještě propracujeme.
  • Na pečícím papíře nebo silikonové podložce těsto vyválíme válečkem nebo rukou vytlačíme od středu do krajů na tenkou placku. Okraje vždy necháváme tlusčí, popřípadě můžeme okraj pár centimetrů zarolovat.
  • Vždy jako základ surovin na pizzu používám rajčatový protlak, který se natře na pizzu, několik druhů sýra (mozzarella, ricotta, parmezán), tenké plátky cibule a přidáme cherry rajčátka pokrájená na čtvrtky.
  • Troubu předehřejeme na nejvyšší stupeň (program pizza 250 °C) a pečeme maximálně cca 12 minut. Sýr se musí roztéct a okraj těsta zlátne. Nesmíme péct moc dlouho! Těsto nesmí být vysušené, pak by připomínalo sušenku a pizza by byla tvrdá a drobila by se! Musí být trošku křupavá na vrchu, ale stále dost měkká a pružná.
  • Po upečení hned na horkou pizzu přidáme šunku (prosciutto), polníček nebo baby špenát. Nikdy tyto suroviny nepečeme v troubě! Zelené lístečky by zvadly a tenké plátky šunky by se vysušily.

Bon Appétit!

Špaldová celozrnná hladká mouka je vhodná jako alternativa ke šlechtěné pšenici. Hodí se na přípravu slaných i sladkých pokrmů a pečiva. Špaldovou mouku lze používat stejným způsobem jako běžnou hladkou pšeničnou mouku, se kterou se dá v jakémkoliv poměru kombinovat nebo ji zcela nahradit.

5/5 - (3 hodnocení)

Nutriční hodnoty

Kalorie

235 kcal

Bílkoviny

15 g

Tuky

10 g

Sacharidy

23 g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Vyhledávání

100 Kč sleva na Váš nákup od Pure rituals

Prvotřídní lipozomální vitamíny