Základní údaje

Recept ze dne

30.10.22

Doba přípravy

40 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

40 Kč

Suroviny k receptu

Nutriční hodnoty

Kalorie

185 kcal

Bílkoviny

5 g

Tuky

9 g

Sacharidy

22 g

O autorovi

Katka-Gotzova
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Dršťková polévka z hlívy

Základní údaje

Recept ze dne

30.10.22

Doba přípravy

40 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

40 Kč

Suroviny k receptu

Je libo dršťková polévka ve vegetariánské verzi? Nebojte se experimentovat a ochutnejte s námi polévku, která zasytí, zahřeje a prospěje vašemu zdraví.

Hlíva ústřičná možná nepatří k vysloveně estetickým druhům hub, ale co jí nebylo dopřáno ve vzhledu, to je plně kompenzováno jejím složením. Je vynikajícím zdrojem antioxidantů, takže se můžete spolehnout na její protizánětlivé účinky, snižuje hladinu cholesterolu i krevní tlak a příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru.  Má antivirové i antibakteriální účinky, čímž posiluje imunitu a pomáhá tělu bojovat proti infekčním a jiným onemocněním.

Lepší úvod k receptu na polévku z hlívy ústřičné jste si určitě představit neuměli.

Postup

  • Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  • Hlívu očistěte a nakrájejte na kousky.
  • Ve větším hrnci nechte rozpustit máslo, na něm osmahněte najemno nakrájenou cibuli a po 2-3 minutách přidejte hlívu. Za občasného míchání restujte dalších pět minut.
  • Připravte si vývar, abyste ho měli po ruce, a směs v hrnci posypejte sladkou paprikou. Rychle promíchejte a zalijte vývarem. Papriku byste neměli „smažit“ moc dlouho, mohla by totiž zhořknout.
  • Nyní do polévky přidejte syrové nakrájené brambory, trochu kmínu, můžete lehce osolit a pod pokličkou vařte tak dlouho, dokud nebudou brambory měkké.
  • Teprve do hotové polévky přidejte majoránku a dochuťte solí i pepřem.

Polévka, která zatočí s podzimními splíny

O hlívě se často mluví jako o léčivé houbě, která organismus aktivuje, potlačuje negativní příznaky stresu a tělo regeneruje. Určitě by se tedy měla objevit v jídelníčku lidí trpících tzv. sezónní afektivní poruchou (SAD), protože je vynikajícím podpůrným prostředkem.

Neříkejte jí „falešná“, je zcela unikátní, zdravá a chuťově skvělá

Možná se setkáte s názvem „falešná dršťková polévka“, ale to je trochu degradující termín. Za použitím hlívy se rozhodně neskrývá snaha nahradit původní masovou ingredienci. Jde prostě o zdravější a jinou variantu klasické dršťkové polévky.

5/5 - (1 hodnocení)

Nutriční hodnoty

Kalorie

185 kcal

Bílkoviny

5 g

Tuky

9 g

Sacharidy

22 g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Vyhledávání

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.