Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Je libo dršťková polévka ve vegetariánské verzi? Nebojte se experimentovat a ochutnejte s námi polévku, která zasytí, zahřeje a prospěje vašemu zdraví.
Hlíva ústřičná možná nepatří k vysloveně estetickým druhům hub, ale co jí nebylo dopřáno ve vzhledu, to je plně kompenzováno jejím složením. Je vynikajícím zdrojem antioxidantů, takže se můžete spolehnout na její protizánětlivé účinky, snižuje hladinu cholesterolu i krevní tlak a příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru. Má antivirové i antibakteriální účinky, čímž posiluje imunitu a pomáhá tělu bojovat proti infekčním a jiným onemocněním.
Lepší úvod k receptu na polévku z hlívy ústřičné jste si určitě představit neuměli.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- Hlívu očistěte a nakrájejte na kousky.
- Ve větším hrnci nechte rozpustit máslo, na něm osmahněte najemno nakrájenou cibuli a po 2-3 minutách přidejte hlívu. Za občasného míchání restujte dalších pět minut.
- Připravte si vývar, abyste ho měli po ruce, a směs v hrnci posypejte sladkou paprikou. Rychle promíchejte a zalijte vývarem. Papriku byste neměli „smažit“ moc dlouho, mohla by totiž zhořknout.
- Nyní do polévky přidejte syrové nakrájené brambory, trochu kmínu, můžete lehce osolit a pod pokličkou vařte tak dlouho, dokud nebudou brambory měkké.
- Teprve do hotové polévky přidejte majoránku a dochuťte solí i pepřem.
Polévka, která zatočí s podzimními splíny
O hlívě se často mluví jako o léčivé houbě, která organismus aktivuje, potlačuje negativní příznaky stresu a tělo regeneruje. Určitě by se tedy měla objevit v jídelníčku lidí trpících tzv. sezónní afektivní poruchou (SAD), protože je vynikajícím podpůrným prostředkem.
Neříkejte jí „falešná“, je zcela unikátní, zdravá a chuťově skvělá
Možná se setkáte s názvem „falešná dršťková polévka“, ale to je trochu degradující termín. Za použitím hlívy se rozhodně neskrývá snaha nahradit původní masovou ingredienci. Jde prostě o zdravější a jinou variantu klasické dršťkové polévky.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…