Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Focaccia – Recept na italský chléb
Nevíte, co je focaccia? Italský chléb s překvapivě dlouhou historií. Byl oblíbený už ve starém Římě a od té doby jeho popularita rozhodně neklesá.
Možná jste si focacciu zamilovali během dovolené v teplých krajích a nikdy by vás nenapadlo, že byste snad něco podobně skvělého zvládli ve své kuchyni. Pak pro vás ale máme super zprávu – focaccia je jednoduchá. Stačí překonat strach z kynutého těsta.
Tohle vám rozhodně vykyne a pak během čtvrt hodiny vytáhnete z trouby nadýchanou pochoutku, dokonalého společníka pro svůj oblíbený zeleninový salát. Původní receptura pracuje s bílou moukou, my jsme ovšem zvolili celozrnnou, abychom zlepšili výživový profil a naše focaccia si zasloužila přívlastek „fit“.
Ještě jedna zajímavost a už se můžete pustit do práce – focaccia je podle historických pramenů předchůdcem pizzy.
- Droždí rozdrobte do hrnku, posypejte cukrem a nechte pár minut stát stranou.
- Do velké mísy nasypejte mouku, přidejte ½ lžičky soli i olej a pokud máte kuchyňský robot, zapněte ho na nízký stupeň a nechte, ať míchá za vás.
- Vy zatím zalijte droždí s cukrem trochou vlažné vody a dobře ho rozmíchejte, aby se prakticky rozpustilo.
- Takto připravené droždí přidejte do těsta, dolijte zbytek vody a opět nechte robota, ať se činí.
- Mělo by vám vzniknout řídké, lepivé těsto, které necháte zakryté kynout v teple asi hodinu.
- Chvilku před tím, než těsto vykyne, rozehřejte troubu na 210 °C.
- Těsto přendejte na plech vyložený pečícím papírem a navlhčenýma rukama ho rozhrnujte do stran, abyste vytvořili placku přes celý plech. Jestli máte rádi focacciu vyšší, použijte menší plech nebo jednoduše na velkém plechu ponechte syrovou placku menší. Prsty můžete do těsta vytvarovat typické důlky, někdo ovšem dává přednost propíchání těsta vidličkou.
- Jestli si nemusíte příliš hlídat příjem soli, použijte lžičku soli na osolení povrchu. Přidejte ještě sušený rozmarýn a hurá s ní do trouby.
- Pečte cca 15 minut, povrch by měl být nazlátlý.
S čím vším si foccacia rozumí
- Lahodná bude, když povrch před koncem pečení posypete strouhaným sýrem.
- Focacciu můžete zhruba uprostřed pečením poklást sušenými či čerstvými rajčaty, olivami či jarní cibulkou.
- Jestli se nechystáte na rande, přidejte k přísadám na povrchu ještě utřený stroužek česneku.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…