Recept ze dne

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Koprová omáčka – recept na zdravou variantu
I smetanové omáčky mají svoje odlehčené verze a koprovka není výjimkou.
Není mnoho pokrmů, které buď milujete nebo nesnášíte, ale koprová omáčka do téhle skupiny rozhodně patří. Podle našich babiček se nedá „poctivá koprovka“ uvařit bez tučné smetany, my si ale ukážeme, že ušetřené kalorie neznamenají chuťový kompromis. Zachovali jsme totiž jíšku, které se dietáři často bojí. Přitom úplně zbytečně, protože správně připravená a ve vhodném množství neudělá s kalorickým profilem nic katastrofálního. A o chuti výsledného pokrmu přitom rozhoduje velkou měrou.
- Začněte jíškou a opravdu beze strachu. Máslo nechte rozpustit v hrnci a jakmile začne pobublávat, přisypte mouku, kterou ihned musíte začít míchat, abyste vytvořili celistvou hmotu bez žmolků. Postupně přilijte asi třetinu ohřátého vývaru, a hlavně nezapomínejte promíchávat. Svižné míchání je zárukou úspěchu. Výsledkem by měla být řidší jíška a vy máte v tuhle chvíli v podstatě vyhráno. Všechny další kroky už budou jednodušší.
- Do jíšky dolijte zbytek vývaru, přidejte bobkový list a pepř a vařte na mírném ohni či při střední teplotě asi dvacet minut za občasného promíchání, už v tuhle chvíli můžete omáčku lehce osolit.
- Jestli jste neměli brambory uvařené dopředu, je nyní čas je oškrábat a nakrájené na kostičky hodit do hrnce, aby byly hotové spolu s omáčkou.
- Po zhruba 20 minutách, vylovte z omáčky koření, přilijte mléko, zamíchejte a přiveďte k varu.
- Nyní přichází ke slovu ocet. Většinou ho všichni přidávají rovnou, jestli ale chcete mít omáčku opravdu vymazlenou, ocet nejprve svařte, odpaří se z něj přitom ty látky, které chuťově i čichově nejvíc dráždí.
- Spolu s octem přidejte do omáčky také sůl a sladidlo – pěkně pomalu a postupně za stálého ochutnávání, abyste trefili chuť, která vám nejvíce sedí. Zvlášť se sladidlem musíte opatrně, Erythritol má výrazně větší sladivost než obyčejný cukr.
- Na závěr přijde ke slovu nasekaný čerstvý kopr.
- Hotovou omáčku podávejte s vařeným bramborem a vajíčkem natvrdo.
Jak svařit ocet
Nejde o nic komplikovaného, jednoduše nalijte asi 60 ml octa do malého hrnku, přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte krátce povařit. Jen přitom opravdu dobře větrejte, připravte se na hodně nepříjemný, dráždivý zápach.
Zkuste spřátelit mléko s kefírem
Někomu se svědčila kombinace mléka s kefírem, může být klidně v poměru 1:1. Jen pak počítejte, že bude stačit menší množství octa, protože kefír sám je nakyslý.
Když nepřekonáte strach z jíšky
Kdo se jednak bojí náročnosti přípravy a současně by rád eliminoval tuky obsažené v másle, může omáčku připravit i bez jíšky. Jednoduše přivedete k varu vývar, v troše mléka rozmícháte mouku, přilijete do vývaru a dobře mícháte, aby tekutina zhoustla. Teprve pak můžete přidat zbytek mléka.
Verze bez vývaru
Ne vždy máte po ruce vývar a určitě se mohou najít odpůrci tuků, které ve vývaru prostě mají svoje místo. V takovém případě připravujete omáčku čistě z mléka či směsi mléka a kefíru. Chuťově už je to ale o kompromisu. A když použijete vývar kuřecí, ve hře je pouze necelých 30 kcal v jedné porci omáčky (v případě hovězího vývaru pak cca 45 kcal).
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…