Recept ze dne


Krůtí vindaloo
Indická kuchyně má hodně chutí a hodně druhů koření. Vindaloo nebo také vindalho je prakticky maso naložené neboli marinované ve vinném octě (Vinha). Byl to jeden ze způsobů jak uchovat maso na dlouhých cestách po moři a tak se z Portugalska dostalo až do Indie. Krůtí vindaloo se připravuje jako guláš, jen se použije kyselost a indické koření. Základem je vždy cibule, která vytváří chuť a barvu.
- Maso a brambory nakrájíme na stejné kostky, cibuly na plátky.
- Maso naložíme na několik minut do octa, citronové šťávy, sůl, pepř, trochu vindaloo pasty, trochu česneku, zázvoru, kardamon.
- Na oleji spěníme cibulku s česnekem, pak přidáme prohřát vindaloo pastu, skořici, zázvor, šafrán a ostatní koření dle chuti.
- Restujeme maso ze všech stran a přidáme brambory, podlijeme vodou cca 100 max 200 ml, aby bylo vše pod vodou, ale nebyla to zase polévka. Spíše vodu postupně přiléváme dle potřeby. Samotné maso dušením také pustí šťávu a záleží kolik obsahuje vody, proto se vždy řídíme podle dané situace. Nesmí se nic připalovat a musí se vše dusit a vařit.
- Vaříme cca 30 minut pod pokličkou za občasného míchání. Vařením se voda odpařuje a cibule rozvařuje a jídlo se pomalu zahustí.
- Dochutíme solí a případně trochou cukru, který zvýrazňuje chuť a eliminuje případnou kyselost z octa a citrónu.
- Přílohou je rýže Basmati uvařená s trochou šafránu a kari pro žlutou barvu.
Extra tipy pro recept Krůtí vindaloo
- Různé druhy masa: V receptu můžeme obměnit a použít různé druhy masa. Vepřové, kuřecí, jehněčí, ryby a nebo tofu. Prakticky můžeme použít libovolné maso, které používáme na guláš nebo náhražku masa pro vegany.
- Přílohy: Přílohou je tradičně rýže, ale můžeme volit libovolné přílohy. Jelikož je v základu použitý brambor tak vařené brambory bych už nevolil, ale dají se také použít. Dobrou volbou bude určitě indický chléb naan, nebo různé druhy těstovin.
Bon Appétit!
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…