Recept ze dne


Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Kuřecí maso se špenátem
Kuřecí prsa jsou základem mnoha dietních jídelníčků. A taky nejčastější složkou menu, která se vám brzy přejí. Proto je třeba hledat méně tradiční způsoby přípravy i nové kombinace chutí.
Určitě znáte kuřecí prsa plněná šunkou a sýrem, někdo přidává žampiony a my dnes přicházíme s krémovou špenátovou směsí. Na první pohled možná budí recept dojem, že přípravou pokrmu strávíte hodně času, ale opak je pravdou, protože krémový špenát nachystáte během pár minut.

- Rozehřejte troubu na 200 °C a pekáček vyložte pečícím papírem.
- Nasekaný špenát krátce povařte, stačí opravdu pár minut. Potřebujete ho jen nechat zavadnout. Přebytečnou vodu slijte a dopřejte mu chvilku na zchladnutí.
- Pak do špenátu vmíchejte utřený česnek, polovinu dávky mozzarelly a krémový žervé sýr.
- Kuřecí prsa omyjte a očistěte. Poté obě opatrně podélně rozkrojte, abyste vytvořili kapsu, kterou naplníte špenátovou směsí. Maso následně osolte a opepřete.
- Pečte v dobře rozehřáté troubě cca 20 minut.
- Pár minut před vyndáním z trouby přidejte nahoru na maso plátky rajčete a posypejte zbytkem mozzarelly.

Co k tomu?
Kuřecí prsa plněná špenátem si můžete vychutnat se zeleninovým salátem – pokud dodržujete zásady low-carb stravy.
Kdo se nemusí bát sacharidových příloh, ať vyzkouší noky, rýži či těstoviny.
100 g čerstvého špenátu má jen 23 kcal. Přitom jde o výživově velmi zajímavou zeleninu, která je cenným zdrojem vitaminu A, C a K, kyseliny listové a z minerálů pak vápníku či železa. Díky obsahu antioxidantů napomáhá tělu v boji s volnými radikály a tlumí tak zánětlivé procesy. Přispívá k udržení zdravého krevního tlaku a podle řady studií má i protirakovinné účinky. Vzhledem k obsahu vápníku a oxalátů není ovšem špenát vhodný pro lidi trpící tvorbou ledvinových kamenů a pacienti užívající léky na ředění krve (Warfarin atd.) by měli konzumaci většího množství špenátu konzultovat se svým lékařem. Vysoký obsah vitaminu K by mohl ovlivnit účinnost těchto léků.
Pokud není sezóna čerstvého špenátu za rozumnou cenu, bez váhání použijte špenát mražený, jen z něj po rozmražení slijte přebytečnou vodu. Špenátovou směs si navíc můžete připravit klidně i den předem, v lednici vám v pohodě vydrží. A kdo chystá pravidelně více porcí najednou, může počítat s tím, že hotová plněná kuřecí prsa je možné v lednici skladovat až pět dnů.
Jedno je jisté – nemusíte přemýšlet, čím nahradit v jídelníčku kuřecí prsa, stačí najít nové způsoby jejich úpravy.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Nejen milovníci čokoládových dezertů si velmi pochutnají na…
Nejrůznější sušenky se hodí snad pro každou příležitost,…
Vcelku obyčejná, avšak ne příliš známá, zapékaná pomazánka…
Podzim je bez pochyby spjat i s nejrůznějšími…
Hledáte typ na rychlý oběd, anebo večeři? Co…
Řadíte se mezi milovníky kokosu, avšak nemáte zrovna…
Rychle, zdravě a chutně. Tak se dají připravit…
Máte zahrádku a díky hospodaření na ní se…