Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Kuřecí maso se špenátem
Kuřecí prsa jsou základem mnoha dietních jídelníčků. A taky nejčastější složkou menu, která se vám brzy přejí. Proto je třeba hledat méně tradiční způsoby přípravy i nové kombinace chutí.
Určitě znáte kuřecí prsa plněná šunkou a sýrem, někdo přidává žampiony a my dnes přicházíme s krémovou špenátovou směsí. Na první pohled možná budí recept dojem, že přípravou pokrmu strávíte hodně času, ale opak je pravdou, protože krémový špenát nachystáte během pár minut.
- Rozehřejte troubu na 200 °C a pekáček vyložte pečícím papírem.
- Nasekaný špenát krátce povařte, stačí opravdu pár minut. Potřebujete ho jen nechat zavadnout. Přebytečnou vodu slijte a dopřejte mu chvilku na zchladnutí.
- Pak do špenátu vmíchejte utřený česnek, polovinu dávky mozzarelly a krémový žervé sýr.
- Kuřecí prsa omyjte a očistěte. Poté obě opatrně podélně rozkrojte, abyste vytvořili kapsu, kterou naplníte špenátovou směsí. Maso následně osolte a opepřete.
- Pečte v dobře rozehřáté troubě cca 20 minut.
- Pár minut před vyndáním z trouby přidejte nahoru na maso plátky rajčete a posypejte zbytkem mozzarelly.
Co k tomu?
Kuřecí prsa plněná špenátem si můžete vychutnat se zeleninovým salátem – pokud dodržujete zásady low-carb stravy.
Kdo se nemusí bát sacharidových příloh, ať vyzkouší noky, rýži či těstoviny.
100 g čerstvého špenátu má jen 23 kcal. Přitom jde o výživově velmi zajímavou zeleninu, která je cenným zdrojem vitaminu A, C a K, kyseliny listové a z minerálů pak vápníku či železa. Díky obsahu antioxidantů napomáhá tělu v boji s volnými radikály a tlumí tak zánětlivé procesy. Přispívá k udržení zdravého krevního tlaku a podle řady studií má i protirakovinné účinky. Vzhledem k obsahu vápníku a oxalátů není ovšem špenát vhodný pro lidi trpící tvorbou ledvinových kamenů a pacienti užívající léky na ředění krve (Warfarin atd.) by měli konzumaci většího množství špenátu konzultovat se svým lékařem. Vysoký obsah vitaminu K by mohl ovlivnit účinnost těchto léků.
Pokud není sezóna čerstvého špenátu za rozumnou cenu, bez váhání použijte špenát mražený, jen z něj po rozmražení slijte přebytečnou vodu. Špenátovou směs si navíc můžete připravit klidně i den předem, v lednici vám v pohodě vydrží. A kdo chystá pravidelně více porcí najednou, může počítat s tím, že hotová plněná kuřecí prsa je možné v lednici skladovat až pět dnů.
Jedno je jisté – nemusíte přemýšlet, čím nahradit v jídelníčku kuřecí prsa, stačí najít nové způsoby jejich úpravy.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…