Základní údaje

Recept ze dne

8 února, 2023

Čas

45 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

2_porce

Odhad za porci

105 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

IT specialista, Počítačový nadšenec, Amatérský Kuchař, Food Fotograf, Otec 09/2022

Mořský vlk s grilovanými brambory a mrkví

Už jste vyzkoušeli připravit Mořského vlka? Také se mu říká Morčák Evropský, Morčák Chutný a je to dravá mořská ostnoploutvá ryba. Proto dávejte velký pozor na jeho ploutve, mají opravdu ostré trny. Pro své maso se začal komerčně chovat v Evropě. Největšími producenty jsou Řecko, Turecko, Itálie, Španělsko, Chorvatsko a Egypt. Maso je bílé, velmi jemné a aromatické, maso obsahuje jen velmi malé množství kostí. Mořský vlk svým vzhledem trochu připomíná pstruha. Nebojte, opravdu nemá tolik kostí jako pstruh. Nejčastěji se připravuje vcelku anebo se vyfiletuje, je to jednoduché.

Základní údaje

Recept ze dne

8 února, 2023

Doba přípravy

45 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

2_porce

Odhad za porci

105 Kč
Postup
  • Mořského vlka důkladně opláchneme a osušíme (Pozor při manipulaci s rybou! Ostny na ploutvích).
  • Vezmeme si příborový nůž. Od ocasu směrem k hlavě oškrábeme šupiny. Příborový nůž je tupý, má zoubky, proto se velmi snadno odstraňují šupiny a přitom se nepoškodí samotná kůže.
  • Ostrým nožem uděláme filety. Položíme rybu na bok, na prkénko. Za hlavou nařízneme filet, směrem od hřbetní ploutve vedeme jedním tahem rovný řez až ke konci ocasní ploutve. Nůž by měl klouzat po kosti od páteře dolů (kosti vypadají jako žebra), děláme velké tahy, tím filet nepoškodíme a nepotrháme. Nakonec odřízneme od ocasní ploutve. To stejné opakujeme na druhé straně. Snažíme se, aby filet nebyl moc potrhaný. A kdyby náhodou, tak se nic neděje. Všechno maso, které zůstane na skeletu z kostí, jednoduše lžičkou seškrábeme. Jde to snadno. Takto získané kousky masa klidně připlácněte na filet, tam kde zrovna chybí, nebo je poškozené maso. Jemně přitlačte, maso na filetu drží a po upečení to nejde ani poznat.
  • Do hmoždíře dáme přiměřeně od každého koření (tymián, rozmarýn, drcený kmín, čerstvě mletý pepř, sůl) a důkladně rozdrtíme. Touto směsí potřeme filety z obou stran a celý filet zakápneme citronovou šťávou. Necháme stranou odležet.
  • Menší brambory se slupkou (doporučuji Grenaille - zámecké), důkladně omyjeme. Mrkev očistíme a nakrájíme na stejné cca 1 až 2 cm velké kousky (tlustší kolečka). Celé brambory a pokrájenou mrkev vaříme v osolené vodě cca 10-15 minut. Brambory musí být uvařené a mrkev na skus ještě křupavá.
  • Uvařené brambory rozkrojíme na poloviny a dáme s mrkví do pečících misek, slupkou dolů. Na vrch zeleniny poklademe tenké plátky másla. Zapékáme pod grilem do zlatova.
  • Mezitím co se zelenina griluje v troubě, rozpálíme pánev, přidáme máslo a kůží na pánev položíme filety. S pánví občas kroužíme, aby filet klouzal na másle a nepřichytil se kůží o pánev. Lžící přeléváme celé filety rozpuštěným máslem z pánve. Kůže má být do křupava a maso na rybě uvařené.
  • Druhou pánev si potřeme jemně máslem. Na rozehřátou pánev položíme rozkrojená rajčata řezem dolů a necháme je trošku opéct, zkaramelizovat řez rajčete. Takto opečená rajčata přidáme k hotové grilované zelenině. Rajčata opékáme zvlášť, protože chceme pouze opéct samotný řez.  Mají potom lepší chuť a hezky vypadají.
  • Při servírování necháme grilovanou zeleninu v miskách a na vrch položíme opečený filet mořského vlka. Filety dochutíme trochou dresinku z medovo-koprové omáčky.

Tip na skvělý dresink

Medovo-koprový dresink: Med, hořčici, citrón, sůl, kopr, olivový olej
Všechny suroviny postupně smícháme. Zakápneme citronovou šťávou, poté zašleháme s olejem. Na konci přidáme kopr, dobře promícháme a podáváme k masu, zelenině či rybě.

Bon Appétit!

Uložit recept

4.2/5 - (5 hodnocení)
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

319 kcal

Bílkoviny

20 g

Tuky

18 g

Sacharidy

15 g
Komentáře

IT specialista, Počítačový nadšenec, Amatérský Kuchař, Food Fotograf, Otec 09/2022

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma