Základní údaje

Recept ze dne

4 ledna, 2023

Čas

25 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

40 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Digitální markeťačka, která se zaměřuje na projekty z oblasti zdraví a krásy. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals. Volný čas tráví v přírodě, ve fitku nebo čtením dobré knížky.

Pečené kapustičky

Pečené kapustičky se sýrem a ořechy

Máte růžičkovou kapustu spojenou se školní jídelnou a nevěříte, že se z této suroviny dá připravit chutné jídlo? V tom případě je načase vyzkoušet pečené kapustičky v moderní a hravé úpravě s kozím sýrem a ořechy. Když tuto zeleninu správně připravíte, zůstane jí hezká zelená barva i vynikající chuť – stačí ji netrápit tepelnou úpravou příliš dlouho.

Sezóna růžičkové kapusty začíná v říjnu a v obchodech ji seženete až do března. Můžete ji tak využít pro zpestření zimního jídelníčku. Pečené kapustičky totiž nejsou jedinou možností, jak tuto zeleninu servírovat. Skvěle se hodí i do polévek, dá se zapékat, dusit nebo vařit v páře. Při nákupu je ideální vybírat menší růžičky, které jsou čerstvější a bohatší na živiny. Vyhněte se kouskům se žlutými skvrnami a povadlými listy.

Základní údaje

Recept ze dne

4 ledna, 2023

Doba přípravy

25 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

40 Kč
Postup
  1. Zbavte kapustičky košťálu a oloupejte svrchní lístky. Pak je rozkrojte na čtvrtiny.
  2. Na pánvi rozehřejte 4 lžíce olivového oleje, přidejte skořici, zázvor, koriandr a chilli. Restujte, než se koření rozvoní (přibližně minutu).
  3. Přisypte kapustičky, osolte, opepřete a opékejte 5 minut.
  4. Přidejte cibuli nakrájenou na kolečka a lískové ořechy. Nechte opékat ještě 2 minuty.
  5. Podávejte s polentou, kterou připravíte podle návodu níže, posypané kozím sýrem.

Jak na perfektní polentu?

Pokud chcete ušetřit čas, sáhněte po instantní polentě. Aby byla tak akorát hustá, budete na přípravu 100 g potřebovat přibližně litr vody a 10 minut času. Vodu osolte a přiveďte k varu. Pak do ní pomaličku za stálého míchání metličkou nasypte polentu. Dejte pozor, ať vám do hrnce nespadne větší množství polenty, mohla by se na povrchu uzavřít a vytvořit hrudky. Při vaření směs občas promíchejte a postupně snižujte sílu plamenu. Po 10 minutách by polenta měla být hotová. Přidejte do ní máslo nebo olivový olej (2 lžíce), promíchejte a ihned podávejte.

Polenta se prodává také v klasické, neinstantní variantě. Je chuťově výraznější, je ji však potřeba vařit déle, někdy až 45 minut, aby byla hezky krémová. Sami si proto vyberte, jaký typ polenty vám při vaření nejvíce vyhovuje.

Polentu můžete nahradit bramborovou kaší. Stačí uvařit 400 g oloupaných brambor v osolené vodě, rozmačkat je, přidat mléko a rozmixovat ponorným mixérem. Nakonec dle chuti osolte.

Zařaďte pečené kapustičky do jídelníčku

Růžičková kapusta obsahuje velké množství vitamínů B, E a C, z minerálů je v ní bohatě zastoupen draslík, hořčík a vápník. Mimo to v ní najdete také dávku aminokyselin a flavonoidů. Při tepelné úpravě je však potřeba dávat pozor –⁠ vitamín B1, kyselina listová a vitamin C se dlouhým vařením a pečením mohou zničit, proto je dobré kapustičky připravovat jen krátce.

Uložit recept

5/5 - (4 hodnocení)
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

550 kcal

Bílkoviny

16.1 g

Tuky

31.5 g

Sacharidy

47.3 g
Komentáře

Digitální markeťačka, která se zaměřuje na projekty z oblasti zdraví a krásy. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals. Volný čas tráví v přírodě, ve fitku nebo čtením dobré knížky.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma