Základní údaje

Recept ze dne

4.1.23

Doba přípravy

25 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

40 Kč

Suroviny k receptu

Nutriční hodnoty

Kalorie

550 kcal

Bílkoviny

16.1 g

Tuky

31.5 g

Sacharidy

47.3 g

O autorovi

Digitální markeťačka, která se zaměřuje na projekty z oblasti zdraví a krásy. Pracovala na obsaho...

Barbora Zemková

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Pečené kapustičky se sýrem a ořechy

Pečené kapustičky
Pečené kapustičky

Základní údaje

Recept ze dne

4.1.23

Doba přípravy

25 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

40 Kč

Suroviny k receptu

Máte růžičkovou kapustu spojenou se školní jídelnou a nevěříte, že se z této suroviny dá připravit chutné jídlo? V tom případě je načase vyzkoušet pečené kapustičky v moderní a hravé úpravě s kozím sýrem a ořechy. Když tuto zeleninu správně připravíte, zůstane jí hezká zelená barva i vynikající chuť – stačí ji netrápit tepelnou úpravou příliš dlouho.

Sezóna růžičkové kapusty začíná v říjnu a v obchodech ji seženete až do března. Můžete ji tak využít pro zpestření zimního jídelníčku. Pečené kapustičky totiž nejsou jedinou možností, jak tuto zeleninu servírovat. Skvěle se hodí i do polévek, dá se zapékat, dusit nebo vařit v páře. Při nákupu je ideální vybírat menší růžičky, které jsou čerstvější a bohatší na živiny. Vyhněte se kouskům se žlutými skvrnami a povadlými listy.

Postup

  1. Zbavte kapustičky košťálu a oloupejte svrchní lístky. Pak je rozkrojte na čtvrtiny.
  2. Na pánvi rozehřejte 4 lžíce olivového oleje, přidejte skořici, zázvor, koriandr a chilli. Restujte, než se koření rozvoní (přibližně minutu).
  3. Přisypte kapustičky, osolte, opepřete a opékejte 5 minut.
  4. Přidejte cibuli nakrájenou na kolečka a lískové ořechy. Nechte opékat ještě 2 minuty.
  5. Podávejte s polentou, kterou připravíte podle návodu níže, posypané kozím sýrem.

Jak na perfektní polentu?

Pokud chcete ušetřit čas, sáhněte po instantní polentě. Aby byla tak akorát hustá, budete na přípravu 100 g potřebovat přibližně litr vody a 10 minut času. Vodu osolte a přiveďte k varu. Pak do ní pomaličku za stálého míchání metličkou nasypte polentu. Dejte pozor, ať vám do hrnce nespadne větší množství polenty, mohla by se na povrchu uzavřít a vytvořit hrudky. Při vaření směs občas promíchejte a postupně snižujte sílu plamenu. Po 10 minutách by polenta měla být hotová. Přidejte do ní máslo nebo olivový olej (2 lžíce), promíchejte a ihned podávejte.

Polenta se prodává také v klasické, neinstantní variantě. Je chuťově výraznější, je ji však potřeba vařit déle, někdy až 45 minut, aby byla hezky krémová. Sami si proto vyberte, jaký typ polenty vám při vaření nejvíce vyhovuje.

Polentu můžete nahradit bramborovou kaší. Stačí uvařit 400 g oloupaných brambor v osolené vodě, rozmačkat je, přidat mléko a rozmixovat ponorným mixérem. Nakonec dle chuti osolte.

Zařaďte pečené kapustičky do jídelníčku

Růžičková kapusta obsahuje velké množství vitamínů B, E a C, z minerálů je v ní bohatě zastoupen draslík, hořčík a vápník. Mimo to v ní najdete také dávku aminokyselin a flavonoidů. Při tepelné úpravě je však potřeba dávat pozor –⁠ vitamín B1, kyselina listová a vitamin C se dlouhým vařením a pečením mohou zničit, proto je dobré kapustičky připravovat jen krátce.

Ohodnoťte tento článek/recept

Nutriční hodnoty

Kalorie

550 kcal

Bílkoviny

16.1 g

Tuky

31.5 g

Sacharidy

47.3 g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Vyhledávání

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.