Základní údaje

Recept ze dne

2.9.22

Doba přípravy

30 minut

Obtížnost

Střední

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

40 Kč

Suroviny k receptu

5
hrnků
1
ks
1
lžíce
1 1/2
hrnku
1
lžička
1
ks
1
lžíce
1
lžíce
1
lžička

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

O autorovi

Katka-Gotzova
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky
Polévka z červené čočky

Základní údaje

Recept ze dne

2.9.22

Doba přípravy

30 minut

Obtížnost

Střední

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

40 Kč

Suroviny k receptu

5
hrnků
1
ks
1
lžíce
1 1/2
hrnku
1
lžička
1
ks
1
lžíce
1
lžíce
1
lžička

Tahle polévka má spoustu zajímavých přívlastků, je totiž chutná, zdravá, nízkokalorická, nenáročná na přípravu a navíc veganská.

Červená čočka v řadě ohledů převálcuje tu klasickou tmavou. Nemusíte ji předem namáčet, je rychle uvařená, nenadýmá a pro většinu lidí je tím pádem výrazně stravitelnější. Polévka z červené čočky se skvěle hodí zejména do podzimního jídelníčku, protože nasytí a zahřeje. V našem receptu jsme čočce vybrali za parťáka mrkev, určitě ale můžete přidat další kořenovou zeleninu. A nebojte se polévku připravit i pro děti. Tuhle krémovou verzi si nejspíš zamilují i zarputilí odpůrci čočky.

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět cibuli, postačí cca 5 minut.
  2. Pak vmíchejte propláchnutou čočku, nastrouhanou mrkev, přidejte kmín, sůl a pepř. Pokračujte ještě 2-3 minuty v pravidelném míchání, aby se chutě propojily.
  3. Poté přidejte vodu a polévku přiveďte k varu. Snižte teplotu, hrnec zakryjte pokličkou a vařte cca 20 minut, dokud čočka nezměkne. Mezi tím párkrát promíchejte.
  4. Nyní použijte ruční mixér a z části polévku rozmixujte, abyste dosáhli potřebné konzistence, ale nějaká čočka zůstala vcelku.
  5. Dochuťte citrónovou šťávou a kořením.
  6. Podávejte na talíři ozdobeném nasekanou natí cibulky a petrželkou.

Navařte si předem

Polévky z červené čočky a mrkve se vyplatí uvařit hned velký hrnec. V lednici vám bez problémů vydrží až pět dnů, a navíc ji můžete i zamrazit – ideálně po menších porcích. Možná bude po rozmražení příliš hustá, ale pak stačí doředit vodou.

Je libo jinou čočku?

V tomto receptu můžete červenou čočku nahradit čočkou žlutou, výsledná chuť bude o něco pikantnější.

Čtvero různých čoček

Věděli jste, že čočka má hned čtyři barvy? Všichni znají tu klasickou hnědou, kterou je potřeba před tepelnou úpravou nejprve namočit. Z indické kuchyně k nám pronikla čočka žlutá, která vařením snadno změkne a hodí se do polévek, pomazánek i na kaši. Ne příliš známá je pak čočka černá, zvaná beluga, která vyniká obsahem živin. Stejně jako čočku červenou ji nemusíte namáčet a obsahuje překvapivě velké množství antioxidantů.

Nebojte se experimentovat

  • Už tady padlo, že kromě mrkve můžete použít i jinou zeleninu, například celer nebo petržel, někdo přidává na kousky nakrájená rajčata.
  • Polévka bude jemnější, když do ní přidáte trochu kokosového mléka.
  • Kdo si potrpí na koření, může si při dochucování pohrát se špetkou červené papriky, kurkumou či dokonce skořicí.
5/5 - (1 hodnocení)

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

5
hrnků
1
ks
1
lžíce
1 1/2
hrnku
1
lžička
1
ks
1
lžíce
1
lžíce
1
lžička

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.