Základní údaje

Recept ze dne

2 září, 2022

Čas

30 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

40 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.
Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky

Tahle polévka má spoustu zajímavých přívlastků, je totiž chutná, zdravá, nízkokalorická, nenáročná na přípravu a navíc veganská.

Červená čočka v řadě ohledů převálcuje tu klasickou tmavou. Nemusíte ji předem namáčet, je rychle uvařená, nenadýmá a pro většinu lidí je tím pádem výrazně stravitelnější. Polévka z červené čočky se skvěle hodí zejména do podzimního jídelníčku, protože nasytí a zahřeje. V našem receptu jsme čočce vybrali za parťáka mrkev, určitě ale můžete přidat další kořenovou zeleninu. A nebojte se polévku připravit i pro děti. Tuhle krémovou verzi si nejspíš zamilují i zarputilí odpůrci čočky.

Základní údaje

Recept ze dne

2 září, 2022

Doba přípravy

30 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

40 Kč
Suroviny k receptu
Postup
  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět cibuli, postačí cca 5 minut.
  2. Pak vmíchejte propláchnutou čočku, nastrouhanou mrkev, přidejte kmín, sůl a pepř. Pokračujte ještě 2-3 minuty v pravidelném míchání, aby se chutě propojily.
  3. Poté přidejte vodu a polévku přiveďte k varu. Snižte teplotu, hrnec zakryjte pokličkou a vařte cca 20 minut, dokud čočka nezměkne. Mezi tím párkrát promíchejte.
  4. Nyní použijte ruční mixér a z části polévku rozmixujte, abyste dosáhli potřebné konzistence, ale nějaká čočka zůstala vcelku.
  5. Dochuťte citrónovou šťávou a kořením.
  6. Podávejte na talíři ozdobeném nasekanou natí cibulky a petrželkou.

Navařte si předem

Polévky z červené čočky a mrkve se vyplatí uvařit hned velký hrnec. V lednici vám bez problémů vydrží až pět dnů, a navíc ji můžete i zamrazit – ideálně po menších porcích. Možná bude po rozmražení příliš hustá, ale pak stačí doředit vodou.

Je libo jinou čočku?

V tomto receptu můžete červenou čočku nahradit čočkou žlutou, výsledná chuť bude o něco pikantnější.

Čtvero různých čoček

Věděli jste, že čočka má hned čtyři barvy? Všichni znají tu klasickou hnědou, kterou je potřeba před tepelnou úpravou nejprve namočit. Z indické kuchyně k nám pronikla čočka žlutá, která vařením snadno změkne a hodí se do polévek, pomazánek i na kaši. Ne příliš známá je pak čočka černá, zvaná beluga, která vyniká obsahem živin. Stejně jako čočku červenou ji nemusíte namáčet a obsahuje překvapivě velké množství antioxidantů.

Nebojte se experimentovat

  • Už tady padlo, že kromě mrkve můžete použít i jinou zeleninu, například celer nebo petržel, někdo přidává na kousky nakrájená rajčata.
  • Polévka bude jemnější, když do ní přidáte trochu kokosového mléka.
  • Kdo si potrpí na koření, může si při dochucování pohrát se špetkou červené papriky, kurkumou či dokonce skořicí.

Uložit recept

5/5 - (2 hodnocení)
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

165 kcal

Bílkoviny

7 g

Tuky

2 g

Sacharidy

27 g
Komentáře

Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Další recepty

Tortillu jako plněnou placku zná snad každý z…

Rychlý segedínský guláš z vepřové krkovice a zakysané…

“Masala” znamená koření a “Garam” znamená pálivé. Jídlo…

Jak všichni víme, drůbeží maso je nejvhodnější maso…

Čekáte návštěvu a nemáte čas upéct sladký dezert…

Léto je období cuket. Tato nízkokalorická, přes to…

Čekáte návštěvu a nemáte chuť v létě stát…

Máš chuť na tortillu, ale nechceš si dát…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Zdravý Newsletter plný výhod!
Přihlas se k odběru novinek a získej slevu na objednávku u našich partnerů!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma