Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Polévka z červené čočky
Tahle polévka má spoustu zajímavých přívlastků, je totiž chutná, zdravá, nízkokalorická, nenáročná na přípravu a navíc veganská.
Červená čočka v řadě ohledů převálcuje tu klasickou tmavou. Nemusíte ji předem namáčet, je rychle uvařená, nenadýmá a pro většinu lidí je tím pádem výrazně stravitelnější. Polévka z červené čočky se skvěle hodí zejména do podzimního jídelníčku, protože nasytí a zahřeje. V našem receptu jsme čočce vybrali za parťáka mrkev, určitě ale můžete přidat další kořenovou zeleninu. A nebojte se polévku připravit i pro děti. Tuhle krémovou verzi si nejspíš zamilují i zarputilí odpůrci čočky.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět cibuli, postačí cca 5 minut.
- Pak vmíchejte propláchnutou čočku, nastrouhanou mrkev, přidejte kmín, sůl a pepř. Pokračujte ještě 2-3 minuty v pravidelném míchání, aby se chutě propojily.
- Poté přidejte vodu a polévku přiveďte k varu. Snižte teplotu, hrnec zakryjte pokličkou a vařte cca 20 minut, dokud čočka nezměkne. Mezi tím párkrát promíchejte.
- Nyní použijte ruční mixér a z části polévku rozmixujte, abyste dosáhli potřebné konzistence, ale nějaká čočka zůstala vcelku.
- Dochuťte citrónovou šťávou a kořením.
- Podávejte na talíři ozdobeném nasekanou natí cibulky a petrželkou.
Navařte si předem
Polévky z červené čočky a mrkve se vyplatí uvařit hned velký hrnec. V lednici vám bez problémů vydrží až pět dnů, a navíc ji můžete i zamrazit – ideálně po menších porcích. Možná bude po rozmražení příliš hustá, ale pak stačí doředit vodou.
Je libo jinou čočku?
V tomto receptu můžete červenou čočku nahradit čočkou žlutou, výsledná chuť bude o něco pikantnější.
Čtvero různých čoček
Věděli jste, že čočka má hned čtyři barvy? Všichni znají tu klasickou hnědou, kterou je potřeba před tepelnou úpravou nejprve namočit. Z indické kuchyně k nám pronikla čočka žlutá, která vařením snadno změkne a hodí se do polévek, pomazánek i na kaši. Ne příliš známá je pak čočka černá, zvaná beluga, která vyniká obsahem živin. Stejně jako čočku červenou ji nemusíte namáčet a obsahuje překvapivě velké množství antioxidantů.
Nebojte se experimentovat
- Už tady padlo, že kromě mrkve můžete použít i jinou zeleninu, například celer nebo petržel, někdo přidává na kousky nakrájená rajčata.
- Polévka bude jemnější, když do ní přidáte trochu kokosového mléka.
- Kdo si potrpí na koření, může si při dochucování pohrát se špetkou červené papriky, kurkumou či dokonce skořicí.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…