Recept ze dne
Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.
Přírodní vepřové kostky s mrkví a pórkem
Klasické přírodní vepřové plátky či kostky připravovaly už naše babičky a prababičky. Co si však tento pokrm něčím trošku obzvláštnit a přidat do něj i čerstvou mrkev či pórek přímo ze zahrádky, dokud je zahrádkářská sezóna v plném proudu?
- Nejprve si maso nakrájíme na plátky, pórek a mrkev na kolečka.
- Na rozpáleném oleji si pak osmahneme nakrájený pórek a vzápětí přidáme i osolené a opepřené maso. Necháme zatáhnout.
- Jakmile se maso zatáhne, můžeme jej podlít připraveným hovězím vývarem.
- Necháme pozvolna dusit zhruba 30 minut.
- Na menší pánvičce si rozehřejeme máslo a přidáním mouky si připravíme světlou jíšku.
- Jíšku pak rozmícháme do vznikající vroucí omáčky a přidáme i nakrájenou mrkev.
- Vaříme právě do změknutí mrkve, a sice zhruba 25 minut. Dochutíme solí a pepřem.
Extra tipy pro recept vepřové kostky s mrkví
-
Marináda: Než vepřové maso uvaříte, nechte ho několik hodin marinovat v mixu sojové omáčky, medu, česneku, soli a pepře. To pomůže masu změknout a dodá mu bohatší chuť.
-
Přidání kořenění: Můžete experimentovat s kořením, které používáte. Kromě tradičních koření, jako je sůl, pepř, majoránka nebo kmín, zkuste přidat trochu kariho prášku nebo papriky pro trochu víc kouzla.
-
Zelenina: Kromě mrkve můžete přidat i jinou zeleninu, jako je brokolice, cuketa nebo paprika. To dodá pokrmu více barev a chutí.
-
Použití vína: Při smažení masa můžete přidat trochu bílého vína. To pomůže masu změknout a dodá pokrmu více chuti.
-
Použití smetany: Pokud chcete, aby byla omáčka krémovější, můžete přidat trochu smetany nebo smetany na vaření.
-
Bylinky: Nebojte se experimentovat s bylinkami. Kromě klasických bylinek, jako je petržel nebo majoránka, můžete přidat i některé čerstvé bylinky, jako je bazalka nebo tymián.
-
Použití ořechů: Pro trochu křupavosti a odlišné chuti můžete přidat nasekané ořechy, jako jsou vlašské ořechy nebo lískové ořechy.
-
Servírování: Pokrm můžete servírovat s rýží, bramborami nebo těstovinami. Ale můžete také experimentovat s jinými přílohami, jako je kuskus nebo quinoa.
Pamatujte, že klíčem k úspěchu je vždy kvalitní suroviny. Kupte čerstvé maso a zeleninu a vyhněte se použití polotovarů. A nezapomeňte, že i když jsou tyto tipy užitečné, nejlepší je vždy přizpůsobit recept podle vašich vlastních chutí a preferencí.
Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…
VeVerka
Jednoduchý super recept, jen jsem ho trochu doladila 3 kuličky jalovce, mletý kmin, malá lžička č.papriky a misto pórku cibuli a byl ráj v papulce 🙂