Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Ratatouille
Udělejte si s námi výlet do Francie. Dnes si společně uvaříme tradiční francouzské jídlo s názvem, u něhož mnozí stále váhají s výslovností.
Ratatouille (čte se „ratatuj“) je zeleninový pokrm, jehož kořeny můžeme vystopovat až do 18. století a dostaneme se k francouzskému městu Nice. Původně šlo o jídlo chudších farmářů, kteří potřebovali spotřebovat dozrávající letní zeleninu. Mohli bychom ho přirovnat například k maďarskému leču, ovšem díky středomořským vlivům se k rajčatům a paprikám přidal také lilek a cuketa.
- Ve větší, hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibulku.
- Jakmile vám cibule zesklovatí, přidejte utřený česnek.
- Pak postupně přidávejte na kostičky nakrájenou papriku, cuketu, rajčata a lilek.
- Směs osolte, můžete lehce podlít trochou vody, přidejte bobkový list a vařte pod pokličkou za občasného míchání asi 20 minut (do měkka). Ke konci varu vyjměte bobkové listy.
- Před koncem varu přidejte špetku rozmarýnu a tymiánu, pokud máte koření čerstvé, určitě toho využijte, pokrm bude chuťové výraznější.
- Podávejte ideálně s čerstvým celozrnným pečivem.
Vypečená obměna
- V některých receptech se setkáte s tím, že se na závěr ratatouille zapéká.
- Jestli netrváte na veganské verzi, můžete nechat na povrchu rozpustit nastrouhaný sýr.
- Kdo má rád chuť balzamikového octa, ať neváhá ho k zelenině přimíchat.
Pár užitečných rad
- lilek nemusíte loupat, stačí ho omýt a nakrájet i se slupkou, která obsahuje řadu živin a cennou vlákninu;
- lilek i cuketu můžete použít rovnou, není třeba je nechat odpočinout, či jak někdo říká „vyplakat“;
- v lednici vám pokrm vydrží až pět dnů, ohřívejte ho buď v rozehřáté troubě nebo v mikrovlnce;
- ratatouille můžete i zamrazit, takto je možné ho uchovat klidně další 3 měsíce;
- tahle zeleninová pochoutka vám poslouží i jeho skvělá příloha například ke grilovanému lososovi;
- případně mohou fitness nadšenci, kteří potřebují zvýšit podíl bílkovin, přidat rovnou do pokrmu kousky kuřecího masa.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…