Základní údaje

Recept ze dne

2 září, 2022

Čas

40 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

6_porci

Odhad za porci

50 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.
Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Ratatouille

Ratatouille

Udělejte si s námi výlet do Francie. Dnes si společně uvaříme tradiční francouzské jídlo s názvem, u něhož mnozí stále váhají s výslovností.

Ratatouille (čte se „ratatuj“) je zeleninový pokrm, jehož kořeny můžeme vystopovat až do 18. století a dostaneme se k francouzskému městu Nice. Původně šlo o jídlo chudších farmářů, kteří potřebovali spotřebovat dozrávající letní zeleninu. Mohli bychom ho přirovnat například k maďarskému leču, ovšem díky středomořským vlivům se k rajčatům a paprikám přidal také lilek a cuketa.

Základní údaje

Recept ze dne

2 září, 2022

Doba přípravy

40 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

6_porci

Odhad za porci

50 Kč
Postup
  1. Ve větší, hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibulku.
  2. Jakmile vám cibule zesklovatí, přidejte utřený česnek.
  3. Pak postupně přidávejte na kostičky nakrájenou papriku, cuketu, rajčata a lilek.
  4. Směs osolte, můžete lehce podlít trochou vody, přidejte bobkový list a vařte pod pokličkou za občasného míchání asi 20 minut (do měkka). Ke konci varu vyjměte bobkové listy.
  5. Před koncem varu přidejte špetku rozmarýnu a tymiánu, pokud máte koření čerstvé, určitě toho využijte, pokrm bude chuťové výraznější.
  6. Podávejte ideálně s čerstvým celozrnným pečivem.

Vypečená obměna

  • V některých receptech se setkáte s tím, že se na závěr ratatouille zapéká.
  • Jestli netrváte na veganské verzi, můžete nechat na povrchu rozpustit nastrouhaný sýr.
  • Kdo má rád chuť balzamikového octa, ať neváhá ho k zelenině přimíchat.

Pár užitečných rad

  • lilek nemusíte loupat, stačí ho omýt a nakrájet i se slupkou, která obsahuje řadu živin a cennou vlákninu;
  • lilek i cuketu můžete použít rovnou, není třeba je nechat odpočinout, či jak někdo říká „vyplakat“;
  • v lednici vám pokrm vydrží až pět dnů, ohřívejte ho buď v rozehřáté troubě nebo v mikrovlnce;
  • ratatouille můžete i zamrazit, takto je možné ho uchovat klidně další 3 měsíce;
  • tahle zeleninová pochoutka vám poslouží i jeho skvělá příloha například ke grilovanému lososovi;
  • případně mohou fitness nadšenci, kteří potřebují zvýšit podíl bílkovin, přidat rovnou do pokrmu kousky kuřecího masa.

Uložit recept

4.5/5 - (2 hodnocení)
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

105 kcal

Bílkoviny

2.5 g

Tuky

5 g

Sacharidy

15 g
Komentáře

Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma