Základní údaje

Recept ze dne

2.9.22

Doba přípravy

40 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

6 porcí

Odhad ceny za porci

50 Kč

Suroviny k receptu

1
ks
2
ks
1
stroužek
1
ks
2
lžíce
2
ks
2
lžičky

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

O autorovi

Katka-Gotzova
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Ratatouille

Ratatouille
Ratatouille

Základní údaje

Recept ze dne

2.9.22

Doba přípravy

40 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

6 porcí

Odhad ceny za porci

50 Kč

Suroviny k receptu

1
ks
2
ks
1
stroužek
1
ks
2
lžíce
2
ks
2
lžičky

Udělejte si s námi výlet do Francie. Dnes si společně uvaříme tradiční francouzské jídlo s názvem, u něhož mnozí stále váhají s výslovností.

Ratatouille (čte se „ratatuj“) je zeleninový pokrm, jehož kořeny můžeme vystopovat až do 18. století a dostaneme se k francouzskému městu Nice. Původně šlo o jídlo chudších farmářů, kteří potřebovali spotřebovat dozrávající letní zeleninu. Mohli bychom ho přirovnat například k maďarskému leču, ovšem díky středomořským vlivům se k rajčatům a paprikám přidal také lilek a cuketa.

Postup

  1. Ve větší, hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibulku.
  2. Jakmile vám cibule zesklovatí, přidejte utřený česnek.
  3. Pak postupně přidávejte na kostičky nakrájenou papriku, cuketu, rajčata a lilek.
  4. Směs osolte, můžete lehce podlít trochou vody, přidejte bobkový list a vařte pod pokličkou za občasného míchání asi 20 minut (do měkka). Ke konci varu vyjměte bobkové listy.
  5. Před koncem varu přidejte špetku rozmarýnu a tymiánu, pokud máte koření čerstvé, určitě toho využijte, pokrm bude chuťové výraznější.
  6. Podávejte ideálně s čerstvým celozrnným pečivem.

Vypečená obměna

  • V některých receptech se setkáte s tím, že se na závěr ratatouille zapéká.
  • Jestli netrváte na veganské verzi, můžete nechat na povrchu rozpustit nastrouhaný sýr.
  • Kdo má rád chuť balzamikového octa, ať neváhá ho k zelenině přimíchat.

Pár užitečných rad

  • lilek nemusíte loupat, stačí ho omýt a nakrájet i se slupkou, která obsahuje řadu živin a cennou vlákninu;
  • lilek i cuketu můžete použít rovnou, není třeba je nechat odpočinout, či jak někdo říká „vyplakat“;
  • v lednici vám pokrm vydrží až pět dnů, ohřívejte ho buď v rozehřáté troubě nebo v mikrovlnce;
  • ratatouille můžete i zamrazit, takto je možné ho uchovat klidně další 3 měsíce;
  • tahle zeleninová pochoutka vám poslouží i jeho skvělá příloha například ke grilovanému lososovi;
  • případně mohou fitness nadšenci, kteří potřebují zvýšit podíl bílkovin, přidat rovnou do pokrmu kousky kuřecího masa.
5/5 - (1 hodnocení)

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

1
ks
2
ks
1
stroužek
1
ks
2
lžíce
2
ks
2
lžičky

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.